Magazines / Nr 08 2018

Nr 08 2018

Een vreemde eend in de bijt

Een vreemde eend in de bijt. Zo voel ik me ook wel eens. Zelfs in de zonweringwereld, ofschoon ik er al meer dan tien jaar in rondloop. Terwijl ik me een vreemde eend voel, vraag ik me af wat een bijt eigenlijk is. Nooit bij nagedacht. Het blijkt een door mensen gemaakte opening in het ijs te zijn. Dat in tegenstelling tot een wak. Eenden zijn aquatische vogels, dus die willen graag zwemmen, ook als wij mensen het daarvoor wat frisjes vinden. Een bijt is dan een uitkomst. En het zijn groepsdieren, behalve in de paartijd, maar daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Als er in zo’n groep een vreemde gast opduikt, hebben we dus een vreemde eend in de bijt.

Velux is in deze Z&R ook een beetje een vreemde eend in de bijt. We hebben natuurlijk wel vaker iets van Velux in Z&R, maar dan is het meestal zonwering of raamdecoratie voor hun dakramen of lichtkoepels. Maar in dit geval gaat het sec om een dakraam. Het is nieuw in het assortiment, maar onderscheidt zich eigenlijk in niets van de andere dakramen van Velux. Behàlve dat het voor een belangrijk deel is gemaakt uit hergebruikt hout. Het is dus bij uitstek een duurzaam product.

Duurzaamheid is een belangrijk thema en wordt alleen maar belangrijker. De meest recente klimaatvoorspellingen maken het er niet beter op. Werd er eerst gemikt op maximaal twee graden opwarming in 2100, is de vrees nu dat het wel eens richting de vier graden zou kunnen gaan. Het lijkt erop dat alleen Trump nog denkt dat het allemaal wel meevalt. Overigens ook een vreemde eend in de bijt.

Op de Romazo dag, waar we in deze Z&R verslag van doen, was bijna energieneutraal bouwen een belangrijk thema. Een stokpaardje van Martin Straver, die bij zijn afscheid nog een keer gepassioneerd sprak over de rol die zonwering daarbij kan spelen. Bijna energieneutraal bouwen – met zonwering – kan een klein beetje helpen om energie voor verwarming en koeling te besparen en zo een kleine bijdrage leveren aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Toch vrees ik dat er heel wat drastischere maatregelen nodig zijn. Ons hele systeem is en blijft gebaseerd op groei. En de wereldbevolking groeit ook nog steeds. Groei x groei, niet bepaald een recept voor energiebesparing, lijkt mij.

Maar daar gaan we begin januari weer over nadenken. Nu eerst kerst en oud en nieuw. En natuurlijk deze superdikke Z&R 8, gecombineerd met het Z&R Jaarboek 2018. Meer dan honderd pagina’s branche-informatie voor onder de kerstboom. Als afsluiting van een absoluut topjaar. Graag wil ik u en de uwen een prettige jaarwisseling en veel geluk en gezondheid voor 2019 toe te wensen. En dat het weer een topjaar mag worden.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: