Magazines / Nr 08 2016

Nr 08 2016

Niet zeuren over zonwering!

In dit voorwoord heb ik al eens vaker laten doorschemeren dat ik wel van geschiedenis houd. Dit is Z&R 8. Z&R 7 is derhalve geschiedenis en dus wil ik er graag nog even op terugkomen! Er stond naar mijn mening een interessant item in. Een heleboel interessante items natuurlijk, maar er was er één dat er voor mij uitsprong.

Dat was die kwestie over die zonwering aan de Haarlemmerdijk/Haarlemmerstraat in Amsterdam, waarover in het Journaal werd bericht. Ze moest opeens weg van het stadsdeelbestuur omdat ze in strijd zou zijn met de welstandsregels. Dan is er iets goed fout met de welstandsregels is mijn eerste reactie. En overigens ook mijn tweede.

Wat ik met het stadsdeelbestuur eens ben, is dat het straatbeeld met name in steden – en dat lijkt me zeker in Amsterdam het geval – steeds verder verrommeld. Vergelijk een foto van de Haarlemmerdijk of Haarlemmerstraat anno nu met dezelfde straten pakweg honderd jaar geleden. Toen waren er geen neonreclames, plastic bestond nog niet, geen plakletters en dat soort troep en al helemaal geen auto’s. Een fiets was een luxe vervoermiddel en er stonden en lagen er dus geen honderden in alle stadia van verval overal in het rond, zoals tegenwoordig het geval is.

Volgens mij houdt het bestuur van het Stadsdeel Centrum, waar Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat onder resulteren, ook van geschiedenis. Zij lijken het oorspronkelijke karakter van deze straten wel te waarderen en willen er anno nu graag iets van terugzien. Maar om daarvoor de zonwering te gaan verbieden, lijkt me een gotspe.

U zult het met me eens zijn dat het probleem echt niet in de zonwering zit. Er zijn genoeg oude foto’s die aantonen dat zonwering er vroeger ook al was en dat het gevel- of straatbeeld er toen echt niet door werd verstoord. Er is een hele waslijst van zaken denkbaar die het straatbeeld anno nu eerder verstoren.

Natuurlijk is zonwering bij bepaalde gebouwen niet op zijn plaats. Als we even in Amsterdam blijven: aan het paleis op de Dam ga je geen screentjes hangen. Maar in straten als Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk in Amsterdam en duizenden andere straten in Nederland hoeft een zonwering geen dissonant te zijn. Een markies niet, maar een mooi uitvalscherm ook niet. Die hingen er honderd jaar geleden ook al!

Daarmee pleit ik niet voor minder toezicht op onze gebouwde omgeving. Persoonlijk vind ik toezicht wel degelijk nuttig, mits het goed gebeurt. Verrommeling moet worden voorkomen en bepaalde eisen aan hoe gevels eruit moeten zien, is wat mij betreft niet verkeerd. Maar om dan bij de zonwering te beginnen, lijkt me de wereld op zijn kop.

George Hendrik Breitner (1857-1923), kunstenaar en een van Nederlands eerste straatfotografen, heeft een prachtige foto van de Haarlemmerstraat nagelaten. Het aanzien van de straat was toen volgens mij niet verkeerd. Maar er zijn wel gewoon zonweringen te zien. Niet zeuren over zonwering dus, maar de echte oorzaken van de verrommeling aanpakken. Dat leert de geschiedenis.

Dit voorwoord is nu ook geschiedenis. Namens de redactie wens ik u een fantastisch 2017 toe, zowel privé als zakelijk.
We zeen ôs!

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: