Magazines / Nr 07 2019

Nr 07 2019

Dat zou toch zó mooi zijn!

Om aan te geven dat niets hetzelfde blijft en alles verandert, springt Leo De Maeyer in De Pen in deze Z&R van 1990 naar 2019 naar 2039. Leuk bedacht. Aan Leo De Maeyer is een tekstschrijver verloren gegaan. Kijken naar vroeger en dan kijken naar nu levert al heel interessante inzichten op. Onder andere dat de veranderingen wel heel erg snel gaan.

Dit en het volgend jaar herinneren we 75 jaar bevrijding. Aan de bevrijding heeft ook Colossus bijgedragen, de eerste elektronische computer. Het apparaat – de Mark 1 – werd in 1943 in productie genomen en bestond uit twee grote rekken met ongeveer 1500 elektronenbuizen. Al snel volgde er een tweede versie met 2.500 buizen, waarvan er uiteindelijk tien werden gebouwd. Ze stonden in Bletchley Park, bij Londen, en werden gebruikt om de Duitse codes te breken.

Zo’n Colossus computer was kamergroot. Dat kwam natuurlijk voor een belangrijk deel door die duizenden radiobuizen. Pas veel later, toen de radiobuizen werden vervangen door transistors en nog weer later door microchips, werden computers kleiner en lichter. Vergelijk Colossus maar eens met de laptops, tablets en smartphones die wij tegenwoordig gebruiken. Ze zijn onnoemelijk veel kleiner. En ze kunnen meer!

Op zo een revolutionaire ontwikkeling heb ik mijn hoop veel meer gevestigd, maar dan binnen de zonweringwereld. Op mijn computer – een NUC-je van 11 x 11 x 4 cm – heb ik duizenden foto’s staan van zonweringen van vroeger, tot globaal 1945. Het zijn vooral uitvalschermen, markiezen en buitenjaloezieën. Het opmerkelijke is dat de kleren die de mensen dragen die op die foto’s staan meer veranderd lijken dan de zonweringen!

Een markies is nog steeds een markies. En een uitvalscherm is nog steeds een uitvalscherm. Al werden die vroeger van hout of ijzer gemaakt en tegenwoordig vrijwel uitsluitend van aluminium. De grote veranderingen zitten in aandrijving en besturing. Vroeger met de hand, nu vaker met motor, afstands- of zelfs app-bediening met de smartphone. Colossus, maar dan ontzettend veel kleiner en veelzijdiger.

Waar ik op hoop, is een geheel nieuwe zonwering. Een zonwering die de hele zonweringwereld op zijn grondvesten doet schudden. Over minder dan een half jaar hebben we weer de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award. Zet hem op zonweringproducenten, jullie hebben niet meer zo lang!

Ik weet het: het is ontzettend moeilijk om met iets geheel nieuws te komen. Een paar jaar geleden hebben we Bucky Lab gehad: studenten van de Technische Universiteit Delft die werden uitgedaagd om nieuwe vormen van zonwering te verzinnen. Zelfs deze creatieve jongelui, onbevooroordeeld en met een frisse blik wisten niets wezenlijks nieuws en/of praktisch bruikbaars te verzinnen.

Leo De Maeyer voorspelt in De Pen dat sales in 2039 veranderd zal zijn. Het product dat de branche dan verkoopt ook? Dat zou toch zó mooi zijn!

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: