Magazines / Nr 07 2018

Nr 07 2018

Uitstel zonder afstel

Mijn moeder was een wijze vrouw. Ze drukte me altijd op het hart om dingen niet uit te stellen, want van uitstel komt afstel. “En het vervelendste moet je het eerste doen”, voegde ze er als extra wijze raad aan toe. “Dan heb je dat alvast gehad.” Helaas lijk ik meer op mijn vader. Al denk ik nog regelmatig aan de wijze woorden van mijn moeder, maar ik moet tot mijn grote schande bekennen dat ik ze al even regelmatig in de wind sla. Deed mijn vader ook.

Maandag 5 november was er een bijeenkomst van Romazo in Avifauna in Alphen aan de Rijn. Naast het officiële af­scheid van Martin Straver, was er aandacht voor BENG: Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Een belangrijke ontwikkeling die grote gevolgen kan hebben voor de zonweringbranche, omdat zonwering binnen energieneutraal bouwen een belangrijke plaats inneemt. BENG biedt dus kansen. Maar mogelijk ook bedreigingen, zoals tijdens de bijeenkomst duidelijk werd.

Omdat de bijeenkomst van Romazo plaatsvond op een moment dat Z&R 7 net werd afgerond, besteden we er in deze editie nog geen aandacht aan. Maar wees gerust, het wordt een uitstel zonder afstel, want in Z&R 8 zal er ruimschoots aandacht zijn voor de bijeenkomst en voor BENG. En ook nog even voor het afscheid van Martin Straver, die in zijn actieve jaren bij Romazo zijn best heeft gedaan om zonwering in BENG te integreren. Met succes zoals we nu weten!

Tot zover over wat er niet in deze Z&R staat. En dan nu wat er wel in staat: deze keer géén Pen en géén Onverwacht Bezoek. Grapje, maar het is echt zo. Twee vaste gasten die in deze editie helaas ontbreken. Maar wel veel ander interessant nieuws. Zoals aangekondigd in het voorwoord van Z&R 6, gesprekken met de ‘groentjes’ in de zon­weringbranche: directeur Frank van der Linden van Ambiance en CEO Jasper Hoek van Verosol. Zij blijken in de relatief korte tijd dat ze in de zonweringbranche actief zijn al echte insiders met een duidelijke visie te zijn geworden.

Verder de Thema’s Aandrijvingen en Besturingen, Glazen Wanden en Buitenjaloezieën, een verhaal met routinier Erik Jansen van Elero, dat als een verlengstuk van het Thema Aandrijvingen en Besturingen kan worden gezien, en nog wat ‘losse’ artikelen. Opmerkelijk is de presentatie van de nieuwe kleurencollectie van Sauleda. Deze Spaanse wever van zonweringdoeken meldt zich immers niet zo vaak in Z&R.

Tot slot: geen voorbeschouwingen op grote zonweringbeurzen als Polyclose en de R+T deze reis. Die slaan alle twee een jaartje over (de R+T zelfs twee). Wel voorbeschouwingen op Heimtextil, Intirio en InterSolution. Die eerste twee zijn interessant voor dealers die ook binnenzonwering in hun assortiment hebben, de laatste is interessant voor iedereen! Kortom: weer genoeg informatie voor de nodige uurtjes informatief leesplezier. Met de volgend keer ruim aandacht voor Romazo: uitstel zonder afstel.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: