Magazines / Nr 07 2016

Nr 07 2016

Want er komen andere tijden

Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de literatuur gekregen. Aanvankelijk leek hij niet de meest dankbare winnaar te zijn. Bij het Nobelcomité hadden ze de pogingen om hem nog aan de lijn te krijgen al opgegeven. Maar inmiddels weten we dat hij zeer vereerd is met de prijs en dat hij hem graag wil accepteren. Wat een opluchting.

In Nederland hebben we onze eigen Bob Dylan. Hij heet Boudewijn de Groot en was ook een protestzanger, al schijnt Dylan er niet van te houden zo te worden genoemd. De Groot heeft ook liedjes van Dylan vertolkt, maar ook van andere liedjesschrijvers, waaronder Lennaert Nijgh. Die heeft ook het liedje geschreven waarvan elk couplet eindigt met de bekende woorden: Want er komen andere tijden.

Of Nijgh en De Groot toen ze dit liedje schreven voorzagen wat ons anno nu allemaal boven het hoofd hangt, is niet waarschijnlijk. Maar ze hadden wel gelijk: er komen zeker andere tijden! Steeds opnieuw en steeds sneller.

Dat geldt ook voor zonweringspecialist. Vroeger liep rond deze tijd het seizoen ten einde en brak de rustige tijd aan. Dat is tegenwoordig steeds minder het geval. Zonweringspecialisten zetten in op producten die minder seizoengebonden zijn, zoals terrasoverkappingen, rolluiken en garagepoorten. Producten voor binnen zijn natuurlijk ook een optie.

Voor de woonbranche is oktober de woonmaand, de maand om het binnen gezellig te maken. Zonweringspecialisten die ook binnenzonwering en raamdecoratie in assortiment hebben, zouden daar in de komende jaren bij kunnen aanhaken. Er zijn dealers die dat al doen en dus ook dit jaar van de partij waren. Want er komen andere tijden.

Een andere manifestatie van de andere tijden is een toenemende aandacht voor duurzaamheid. Er is een verhaal aan gewijd in deze Z&R. Een algemeen verhaal overigens, dus niet specifiek op zonwering gericht. Alle tegenstand van klimaatsceptici ten spijt, zullen we toch een keer aan het duurzaamheidsaspect moeten geloven. Dat is tenminste mijn bescheiden mening. Want er komen andere tijden.

Dat zie je aan allerhande ontwikkelingen. Jonge mensen hechten minder aan eigen bezit. Een deelcultuur komt op. Waarom zou je ieder een eigen auto aanschaffen die tachtig procent van de tijd voor de deur staat als je er ook een kunt delen? Dat geldt bijvoorbeeld ook – misschien nog wel in sterkere mate – ook voor gereedschap. Het businessmodel van loonbedrijven of van superverhuurder Boels Rental is daarop gebaseerd.

In het geval van zonwering denk je overigens niet meteen aan de deeleconomie. ‘De buren zijn er niet. Ik schroef even het zonnescherm van de gevel. Dan kunnen wij het vanmiddag gebruiken.’ Dat gaat het waarschijnlijk niet worden. Maar ook in onze branche zijn nieuwe ideeën denkbaar die nieuwe kansen bieden. Noodzakelijk. Want er komen andere tijden.

In al die hectiek is er gelukkig altijd een rustpunt: Z&R! Even rustig zitten en op uw gemak het laatste nieuws op zonweringgebied lezen. Er komen andere tijden; maar sommige dingen veranderen gelukkig nooit.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: