Magazines / Nr 06 2020

Nr 06 2020

My bedrijfspand is my castle

Wat dacht u de vorige keer toen u het voorwoord las? Nu is het hem in de bol geslagen. Hij heeft een klap van de buismotor gehad. Hij is met zijn harses tegen een uitgeklapt zonnescherm aangerend. U moet het mij maar niet kwalijk nemen. Vergeet niet dat ik al sinds nummer 6 van 2008 voorwoorden voor Z&R en het Z&R Jaarboek schrijf, inmiddels meer dan honderd. Eigenlijk best wel bijzonder dat ik al niet eerder een keer ben doorgedraaid. Maar ter zake, want ik had toegezegd om deze keer iets zinnigs te zeggen.

Zoals u allen weet, wordt de doorsnee Belg met een baksteen in zijn maag geboren. Wat dat betekent weten we allemaal: Belgen zijn bouwers. Ze willen graag een eigen huis bezitten, waar ze bovendien veel aandacht aan besteden. My home is my castle, om er maar eens een gemeenplaats tegenaan te gooien.

Voor Z&R 6 is onze gewaardeerde Belgische redacteur Johan Debaere op bezoek geweest bij zonweringspecialist Pyfferoen in Heule, een wereldstad met ruim dertienduizend inwoners nabij Kortrijk in West Vlaanderen. Nu kun je een boom opzetten over moderne architectuur, maar zelfs wie er niet van houdt, moet toegeven dat de Pyfferoens een indrukwekkend pand hebben neergezet. My bedrijfspand is my castle is hier zeker van toepassing!

Het lijkt erop dat Belgische zonweringbedrijven gemiddeld wat meer aandacht voor hun huisvesting hebben dan hun Nederlandse vakgenoten. Op het bedrijventerrein bij mij in de buurt zit een gerenommeerde zonweringspecialist in een bedrijfspand uit de jaren zestig. Aan de voorkant netjes opgeknapt en geschilderd, maar aan de zijkant zie je de jaren zestig er vanaf.

In België zie je dat zonweringspecialisten vaker in onder architectuur gebouwde bedrijfspanden zijn gevestigd. Op zich niet raar natuurlijk: als die baksteen er toch al zit… Misschien moeten we eens een vergelijkend onderzoek doen naar de bedrijfspanden van zonweringspecialisten in Nederland en België en kijken wat dat oplevert.

Er zullen trouwens weinig zonweringbedrijven zijn – noch in België, noch in Nederland – die, zoals Pyfferoen, een eigen kapelletje hebben. Afkomstig uit het katholieke zuiden ben ik natuurlijk bekend met dit fenomeen. Om allerhande redenen werden (veld)kapelletjes opgericht. Om heiligen te eren of om te danken dat men gespaard was gebleven voor de bloedloop of een ander onheil.

Het nieuwe bedrijfspand van Pyfferoen is gebouwd op de plek waar daarvoor de hoeve ’t Goed de Magerebeke stond. De boerderij is verdwenen, maar het kapelletje dat erbij hoorde, is behouden. Het is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes en wordt door Pyfferoen met liefde in stand gehouden. Of Onze Lieve Vrouw nog wordt aangeroepen, waag ik te betwijfelen. Maar het is wel mooi dat een bedrijf als Pyfferoen dat met veel energie aan zijn toekomst bouwt, oog houdt voor het verleden. Zouden we allemaal moeten doen.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: