Magazines / Nr 06 2016

Nr 06 2016

Help, de mus sterft uit!

De mus dreigt uit te sterven. Daar zijn een aantal redenen voor. Een belangrijke is dat moeders de vrouw het tafellaken niet meer buiten uitklopt. De Nederlandse mus kampt daardoor met een schrijnend tekort aan broodkruimels! Maar dat is het natuurlijk niet alleen. Het tafellaken is als het ware een symbool. Bijvoorbeeld voor het feit dat steeds meer voedsel kant-en-klaar is, voorgebakken, voorgegaard, enzovoorts. Het ouderwetse handwerk in de keuken wordt – ondanks een groeiende belangstelling voor vers en culinair koken – gewoon minder. Gevolg is dat er minder etenswaardigs buiten beland.

Bovendien is er sprake van een steeds grotere reinheid, netheid, opgeruimdheid… Meer bestrating in tuinen, meer wegen, meer asfalt, meer beton enzovoorts, enzovoorts. Daardoor is er minder (natuurlijk) groen, minder mogelijkheden voor dieren in de bebouwde omgeving en dus ook voor de mus. Het is triest en treurig!

En alsof dat nog niet genoeg is, komt daar ook nog eens de klimaatverandering bij. Er zijn nog steeds mensen die ontkennen dat er iets aan de hand is, maar ik ben een andere mening toegedaan. Gezien alle weerrecords van de afgelopen jaren verandert het klimaat volgens mij in razende vaart. Neem de afgelopen septembermaand. Bloedjeheet! Dat heeft ontegenzeggelijk gevolgen voor de natuur en dus ook voor de mussen, want die vallen met zulk weer dood van het dak! Eerst worden ze uitgehongerd en vervolgens levend gebakken. Het valt tegenwoordig niet mee om mus te zijn…

Voor de branche is een septembermaand als deze natuurlijk wel goed. Wij leven immers van het weren van de zon. Zoveel te meer zon, zoveel te beter, ben je dus geneigd te zeggen. Persoonlijk vind ik dat iets te ver gaan. Geld verdienen is belangrijk, maar de opwarming lijkt zo snel te gaan, dat er ongelukken van dreigen te komen. En niet bepaald alleen voor de mus. Als het zo doorgaat, valt er straks heel wat meer dood van het dak.

Persoonlijk zou ik daarom voor een structurele oplossing willen pleiten om de klimaatverandering te stoppen, maar eerlijk gezegd zie ik die er nog niet zo snel komen. Voorlopig blijft zonwering dus nog wel even onmisbaar. En dat niet alleen in het voorjaar en in de zomer, maar nu ook in september, terwijl de r al in de maand zit.

Dat zorgt natuurlijk voor verwarring. Al vele jaren hebben we in Z&R 6 immers het Thema Rolluiken. Zit ook een r in. Rolluiken in Z&R 6, dat is natuurlijk niet voor niets zo gekozen. Ze passen bij de maanden met een r erin. Als het buiten eerder donker en nat en koud is. Dan zeggen we het buitenleven voor even tabee en trekken ons terug in huis. Gezellig – en goed geïsoleerd – achter onze gesloten rolluiken!

Maar door een septembermaand zoals we juist achter de rug hebben, dreigt dat te veranderen. De deur – het rolluik – richting een Thema Knikarm- en Uitvalschermen in Z&R 6 gaat daardoor op een kier. Maar voorlopig houden we het nog maar even bij het oude. Er verandert al genoeg om ons heen…

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: