Magazines / Nr 05 2018

Nr 05 2018

Er is niks mis met handwerk

Dat we vroeger een autoraampje gewoon met een zwengeltje opendraaiden, kunnen we ons haast al niet meer voorstellen. Dat is iets voor het museum. ‘Mama, papa kijk, zo draaiden ze in de Middeleeuwen hun autoraampje open!’

Alles is of wordt tegenwoordig gemotoriseerd, geëlektrificeerd of geautomatiseerd. Toch is er niks mis met het ouderwetse handwerk. Bovendien is het allemaal een beetje dubbel. Enerzijds hoeven we door al dat motoriseren, elektrificeren en automatiseren steeds minder te bewegen. Anderzijds bewegen we te weinig.

Vroeger liepen of fietsten we naar ons werk en ’s avonds liepen of fietsten we weer naar huis. Lichaamsbeweging te over. Nu gaan we met de auto heen en met de auto terug. Omdat we overdag niet meer bewegen, gaan we ’s avonds dan maar rennen of naar de sportschool. Onze kinderen spelen steeds minder buiten en worden te pas en te onpas met de auto gebracht en gehaald. Ze kunnen niet meer bewegen, omdat ze nooit meer bewegen.

Waar ik vroeger woonde, hadden we een behoorlijk diepe tuin, ter weerszijden begrensd door laurierhagen. Hartstikke mooi, maar wel een paar keer per jaar meters snoeiwerk. Tot verbazing van alles en iedereen deed ik dat altijd met die goede oude heggenschaar. Compensatie voor mijn zittende beroep. Bovendien is er niks mis met ouderwets handwerk.

Dat laatste vonden ze bij Coulisse ook en daarom hebben ze Twin Pull ontwikkeld. Ouderwets handwerk, maar wel in een nieuwerwets jasje, want zonder rondlopende ketting en dus kindveilig. Het is al bekend dat ze er de Z&R Product of the Year Award 2018 mee hebben gewonnen. In deze Z&R kunt u kennismaken met de mensen die bij Coulisse verantwoordelijk zijn voor al die slimmigheid. Vakmensen zijn het.

In zijn afscheidsinterview als branchemanager van Romazo heeft Martin Straver het ook over vakmensen, of liever: over het tekort daaraan. Andersoortige vakmensen dan die van Coulisse overigens. Straver heeft het over de vakmensen die onze zonwering of rolluiken moeten ophangen en installeren. Over de handjes die het werk moeten doen. Die handjes worden steeds schaarser en dat is een probleem voor onze branche. Voor alle technische branches trouwens.

Moderne mensen – jong en oud – zitten en werken steeds vaker – en liever? – achter laptop of smartphone. Kinderen spelen niet meer buiten en knutselen geen zeepkist meer in elkaar. Straks kunnen we niet meer bewegen, omdat we nooit meer bewegen. En straks kunnen we niet meer met onze handen werken, omdat we nooit meer met onze handen werken. Een zorgelijke ontwikkeling, want er is niks mis met handwerk.

Maar uiteindelijk kunnen we alleen onszelf de schuld geven. Coulisse heeft het goede voorbeeld gegeven en Martin Straver heeft ons gewaarschuwd. Martin, dank voor al je inspanningen voor de branche. Het ga je goed!

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: