Magazines / Nr 05 2017

Nr 05 2017

Laat die Belgen maar schuiven!

‘Was sich liebt, das neckt sich’ zeggen onze oosterburen. Elkaar liefhebben en elkaar plagen gaan samen. Dat is ook de verhouding tussen Nederland en België. Begin juli waren bladmanager Ronald Klein en mijn persoon bij Renson in Waregem – voor de uitreiking van de Z&R Product of the Year Award 2017 – en bij Copaco in het nabijgelegen Bavikhove.

Bij Renson stond de roze trui van Tom Dumoulin prominent in de showroom en stonden wij als Nederlanders met de borst vooruit te glimmen. Dat hadden we toch maar mooi geflikt! De Belgen wacht al jaren op een overwinning in een grote ronde. Zij wachten nog steeds, wij hebben er nu een! Maar bij Copaco zette Jonas Lefebvre ons meteen weer met beide Nederlandse voeten op de Belgische grond met een plagerige opmerking over het Nederlandse voetbal. Oei, dat was de 1-1. Toen ik antwoordde dat ik een hockeyer was, kwam er meteen de 2-1 overheen: “Daar zijn we jullie nu ook de baas”, was het gevatte antwoord. Klopt, in ieder geval bij de mannen: in Rio was België tweede, Nederland vierde…

Laat die Belgen maar schuiven! Ze presenteren zich vaak met minder bravoure dan Nederlanders, maar ondertussen. Neem de twee bedrijven die wij bezocht hebben. Renson is met 850 medewerkers – waarvan er ongeveer tachtig bij R&D en productontwikkeling werken – inmiddels bezig de wereld te veroveren. Copaco timmert met 120 medewerkers eveneens succesvol aan de weg als vooraanstaand producent van screendoek en insectengaas.

Over Copaco leest u meer in Z&R 6. Renson komt in deze editie van Z&R aan bod omdat zij met de Panovista Max de Z&R Product of the Year Award 2017 hebben gewonnen. Overigens net voor het Serge 600 Block Out Solar screendoek van… Copaco. De prijs is uitgereikt in EXIT 5, het een paar jaar geleden vernieuwde hoofdgebouw van Renson. Een heel opmerkelijk gebouw, ontworpen als een experience en meeting center. Het is levendig en inspirerend. Dan helpt natuurlijk dat Renson een groot bedrijf is: er is altijd wel iets te doen, een training of productpresentatie, een delegatie van een toeleverancier of klanten op bezoek, een bespreking gaande enzovoorts. Maar toch, het is ook de gedachte waarmee dit gebouw is ontworpen. Die is uiterst modern en vooruitstrevend. Laat die Belgen maar schuiven!

Grappig detail: als je blind de routeplanner volgt, leidt de kortste weg naar het moderne gebouw van Renson over een heel traditioneel landweggetje, langs – deels oude – boerderijen, weilanden en akkers. Het is zo smal dat je hoopt niets tegen te komen, want waar moet je dan naartoe? Een prachtig contrast. Zoals de Belgen dat laten zien: rustig en ingetogen, maar tegelijk heel vooruitstrevend. Laat die Belgen maar schuiven!

Wij schuiven nu richting de zomervakantie. Het voorseizoen is goed geweest, dus de branche kan met een gerust hart richting de zon, om dan weer met volle energie het naseizoen in te gaan. Maar eerst maar eens een fijne vakantie toegewenst.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: