Magazines / Nr 05 2016

Nr 05 2016

Eiland-mentaliteit of conceptdenken

Bent u toevallig wel eens in Griendtsveen geweest? Het is een piepklein dorpje op de grens van Limburg en Brabant, midden in de Peel. Het is genoemd naar de familie Van der Griendt, die een grote rol heeft gespeeld bij de ontginning van het hoogveengebied van de Peel, meer dan honderd jaar geleden. Het is een erg leuk dorpje met veenkanalen, prachtige natuur met fraaie lanen en boomrijen langs de kanalen en een lieflijke architectuur. Er staan namelijk heel veel gebouwen die door de Maatschappij Van der Griendt in een uniforme stijl zijn gebouwd.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf al een tijdje niet meer ben geweest, maar in het verleden wel. Wat me toen opviel, was dat er – nog steeds – een soort eiland-mentaliteit heerste. De afstand tot de ‘bewoonde wereld’ speelt dan een rol, maar ook het feit dat de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij in het verleden alles had bepaald. De mensen werkten bij de Maatschappij, woonden in huizen van de Maatschappij en deden boodschappen in de winkel van de Maatschappij. En ondertussen was de rest van de wereld heel ver weg.

De Britten hebben dat ook nog wel, die eiland-mentaliteit. De oudere overigens meer dan de jongere. Het is mogelijk een van de factoren die tot de Brexit heeft geleid. Maar met de Britten is natuurlijk meer aan de hand. Asterix en Obelix stelden dat tweeduizend jaar geleden al vast: ‘Rare jongens, die Britten!’ De Britse politici – Boris Johnson voorop – hebben zich als kostschooljongens gedragen en de Brexit als een (machts)spel benaderd, zonder de uiteindelijke consequenties te overzien.

Dan hebben ze het bij Harol beter gedaan. Daar denken ze in concepten. De VZ080-ZIP – door Harol voorgedragen voor de Z&R Product of the Year Award 2016 – is de eerste stap om tot een screenconcept te komen dat als een Zwitsers zakmes multifunctioneel op en om het huis kan worden toegepast. In eerste instantie als verticale, schuine of horizontale, van boven naar beneden, van beneden naar boven of zijwaarts bewegende zonwering. In een volgend stadium ook als pergolaoverkapping of zelfs als rondom gesloten terrasoverkapping. (Regeren is vooruitzien, Boris!) In deze Z&R wordt de winnaar van de Z&R Product of the Year Award 2016 bekendgemaakt en kunt u lezen dat de jury het conceptdenken van Harol wel heeft kunnen waarderen…

Behalve de uitslag van de Product of the Year verkiezing, in deze Z&R de Thema’s Terrasoverkappingen – een heel populair product – Zonnezeilen – een mooi, maar nicheproduct – en Binnenzonwering en Raamdecoratie – anticyclisch. Zonwering-specialisten moeten immers ook het productnieuws blijven volgen, zelfs in de drukke tijd! Want ofschoon het weer tot nu toe niet geweldig is, lijkt het de branche toch goed te gaan. De bedrijven die we voor deze editie spraken, hadden het in ieder geval druk. Wordt zonwering minder een impulsaankoop dan voorheen? Dat zou natuurlijk een heel mooie ontwikkeling zijn.

Rest mij u, namens mijzelf en het hele team van Z&R, een plezierige vakantie toe te wensen. Heeft u even genoeg van strand of zwembad, dan biedt deze Z&R soelaas. We spreken elkaar weer na de zomer!

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: