Magazines / NR 04 2020

NR 04 2020

U zult het (weer) moeten doen

Als je nu zonwering of een terrasoverkapping bestelt, kun je er rond kerstmis wel onder zitten. Grapje natuurlijk, maar het is wel een feit dat de wachttijden oplopen. Het is immers hartstikke druk in de branche. Alle bestelde producten maken, is al een dingetje, maar ze moeten ook nog worden opgehangen en geplaatst. Daar zijn veel handjes voor nodig. De Toldo-Lift die Jan Gonnissen in deze Z&R aanprijst, zal voor nu wel te laat komen.

Terwijl menig andere branche nog steeds worstelt, gaat het in de zonwering dus crescendo. We zitten nu op een golftop en de logische verwachting is dat daar een golfdal op volgt, indachtig de wetten van de natuurkunde die zeggen dat alles wat omhoog gaat ook weer een keer naar beneden komt.

Zo’n beetje iedereen heeft dadelijk zonwering en een terrasoverkappingen. Wat mot je dan nog? Dan moet de vraag wel terugvallen. Ten minste voor de komende tien of twintig jaar, totdat het spul wat nu is opgehangen en neergezet zijn beste tijd heeft gehad. Een beetje overdreven natuurlijk en zo’n vaart zal het niet lopen. Maar ongetwijfeld zullen heel wat mensen hun geplande investeringen in zonwering en terrasoverkappingen vanwege de coronacrisis naar voren hebben geschoven. Die uitgaven hebben de golftop veroorzaakt, waar het golfdal op zou moeten volgen.

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Ook nu weer. Een commissie onder leiding van Johan Remkes adviseert de regering om de stikstofuitstoot fors terug te brengen. De aanpak van het kabinet van het stikstofprobleem schiet tekort en de natuur zal op deze manier niet herstellen. De stikstofuitstoot in 2030 moet volgens Remkes niet 26 maar 50% lager zijn. Geen streven, maar een dwingende richtlijn.

U begrijpt wel dat de boeren hun trekkers alweer aan het zadelen zijn. Nog even de bandjes oppompen en dan gaat het weer richting Malieveld. En wat doet de zonweringbranche? Die leest het persbericht van ES-SO van 28 maart jongstleden, afgedrukt in deze Z&R, en ziet met zweethanden de volgende golftop op zich afrollen. “Zonwering zal een sleutelelement moeten worden van elk gebouw in Europa om oververhitting in de toekomst te voorkomen. Zonwering is de meest kosteneffectieve oplossing op de markt en heeft een directe impact op de gezondheid, het comfort en de energiebesparing.”

Zonweringfabrikanten en -specialisten: handen uit de mouwen en aan de slag! De halve wereld kan of durft niet op vakantie vanwege corona. U heeft ervoor gezorgd dat ze in eigen tuin kunnen recreëren. En nu moet het stikstofprobleem worden aangepakt. Langzamer dan honderd rijden heeft geen zin en de boeren gaan niks oplossen, want die staan op het Malieveld. U zult het moeten doen. Niks golfdal, de volgende golftop komt er alweer aan!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: