Magazines / NR 03 2020

NR 03 2020

Zonsverduistering

Op 11 augustus 1999 ben ik met twee vrienden in alle vroegte naar Noord-Frankrijk gereden. Rond half elf in de ochtend zou er een zonsverduistering te zien zijn. Veel mensen waren die dag in Zuid-Duitsland want daar zou ze ook te zien zijn, maar zij hadden pech: bewolking en regen.

We waren ruim op tijd. Nadat we ons op een stoppelakker hadden geïnstalleerd – er had mais op gestaan – besloot ik in afwachting van de grote gebeurtenis nog even een wandeling te maken. Op weg naar de akker waren we een kerkhof gepasseerd en daar wilde ik even gaan kijken. We waren immers niet ver van Verdun, waar in 1916 de Slag om Verdun had plaatsgevonden. Van februari tot december dat jaar was er strijd geleverd. In totaal driehonderdduizend doden en een half miljoen gewonden.

Het kerkhof dat we gepasseerd waren, lag tegen een beboste helling. Het was hooguit zo groot als twee voetbalvelden, met overal bomen, zodat het als het ware opging in zijn omgeving. Er lagen Duitse slachtoffers van de strijd begraven. Zo’n achtduizend. Dat zijn ruwweg alle mannen tussen twintig en veertig van een stad van zestigduizend inwoners. Mijn thuisstad Venlo had in die tijd zestigduizend inwoners (er was nog geen gemeentelijke herindeling geweest). Ikzelf was in 1999 veertig.

Later heb ik nog een keer een boek over de Slag om Verdun gelezen: De prijs van de eer – Verdun 1916 van Alistair Horne. Het meeste ben ik weer vergeten, maar een passage die me altijd is bijgebleven, ging over Parijs. Terwijl bij Verdun een slag woedde die duizenden het leven kosten, ging tweehonderd kilometer verderop in de Franse hoofdstad het leven gewoon door. De stad bruiste. Mensen flaneerden door de straten, over de boulevards en door de parken. Terrassen, bars, restaurants en theaters zaten vol. Films gingen in première.

Aan die onwerkelijke tegenstelling moest ik denken toen ik met deze Z&R bezig was. In de economie zien we nu namelijk iets vergelijkbaars. Neem de horeca, de reisbranche en de cultuursector, zij beleven hun ‘Verdun’ en vechten voor hun overleven. En de Nederlandse zonweringsector? Dat is ‘Parijs’! De sector kan het werk bijna niet meer aan. De dealers die we voor deze Z&R wilden spreken, waren amper te bereiken. Afspraken moesten een paar keer worden verzet, soms zelfs naar de avond en dan lukte het nog niet. De werkelijkheid is soms moeilijk te bevatten.

Een zonsverduistering kan ik u overigens van harte aanraden. Een heel bijzondere ervaring. Op klaarlichte dag wordt het opeens donker. Vogels stoppen met fluiten en er valt een onwezenlijke stilte en rust over de omgeving en het landschap. Allerhande bespiegelingen over spirituele ervaringen zal ik u besparen. De volgende totale zonsverduistering op het Europese vasteland is te zien op 12 augustus 2026 in het Noorden van Spanje, vlak voor zonsondergang. Dan kunt u die dag alvast blokken in uw agenda.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: