Magazines / Nr 03 2018

Nr 03 2018

Van het gas af? Het gas erop!

Ondanks het feit dat er nog een nieuwe gaspijplijn tussen Rusland en West-Europa aangelegd gaat worden, ziet het ernaar uit dat we binnen afzienbare tijd van het gas af moeten. Dat betekent nogal wat voor onze energiehuishouding. Dat de zonwering- en rolluikenbranche daarvan kan profiteren, is al ongeveer een miljoen keer in Z&R aan de orde gekomen. Betere zonwering en isolerende rolluiken zorgen immers voor… Enfin, dat weet u nu wel.

Het moet dus allemaal energiezuiniger, groener, duurzamer, of nog een stap verder: Cradle to Cradle, circulair of hoe het allemaal mag heten. Hoe die omslag naar groen en duurzaam trouwens gerijmd moet worden met een nog steeds groeiende wereldbevolking én een op voortdurende groei gebaseerd economisch model, is mij een raadsel, maar dat terzijde.

Dat het groener, duurzamer, Cradle to Cradle of circulair moet, is ook uit (deze) Z&R af te lezen. Een van de inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award is Greenscreen Sea-TexTM, een screendoek dat voor een deel is gemaakt uit gerecycled plastic dat langs kustlijnen wordt verzameld. Of Swela Vuscreen, een pvc-vrij screendoek dat gemakkelijker gerecycled kan worden. En natuurlijk de producten om energie te besparen, bijvoorbeeld van Kindow en Wilms.

In het Journaal iets over Wellsun met zijn product LumiductTM dat de Energie[s]topper 2018 van de Stichting Doen heeft gewonnen. En over het bio-based zonweringdoek Revolution® van M+N Projecten. Het is Cradle to CradleTM Gold gecertificeerd en drager van een Platinum Material Health certificaat. Het zou zomaar kunnen gaan doorhangen van al de certificaten.

Allemaal prachtige initiatieven natuurlijk, maar toch bekruipt me het gevoel dat het druppels op een gloeiende plaat zijn. Dat we niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk van het gas af moeten. En daarmee ben ik dan – sneller dan verwacht – terug bij mijn ‘terzijde’. Kan bij een groeiende wereldbevolking een op groei gebaseerd systeem wel blijven werken? Of lopen we vroeger of later tegen de grenzen van de groei?

Duidelijk is dat wij dat probleem als individuele burgers niet gaan oplossen. En ook niet als land. Zelfs niet als EU. De economie speelt zich op het wereldtoneel af. Het is een oceaanreus in volle vaart. Die stop je niet zomaar. Waar het de economie betreft, gaat het gas er dus voorlopig nog niet af.

Dan is de enige oplossing dat het gas er juist op gaat, maar dan bij al die individuele initiatieven die iets doen tegen vervuiling, tegen energieverspilling, voor besparing, voor duurzaamheid, voor circulariteit, voor hergebruik enzovoort. Als er maar genoeg druppels op die gloeiende plaat vallen, gaat het misschien toch nog de goede kant op. Greenscreen Sea-TexTM, Swela, Kindow, Wilms, noem ze allemaal maar op. Zij moeten het voor ons gaan doen! Hopelijk gaat het lukken…

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: