Magazines / Nr 02 2020

Nr 02 2020

(Zon)licht aan het einde van de tunnel

Net nu we – na heel veel regen in februari – de eerste echt zonnige dagen van het jaar mogen begroeten, slaat het virus toe. Normaal is zo’n zonnige week de vonk die de zonweringbranche nodig heeft om het seizoen te laten ontbranden. De zon staat nog laag en wie daar opeens last van krijgt, en nog geen zonwering heeft, sprint linea recta naar de zonweringspecialist voor een oplossing.

Maar nu is er corona en sprint de consument niet meer hard. Zeker niet als het virus bij hemzelf of zijn naasten heeft toegeslagen. Dan hebben mensen heel andere zorgen. Dat hebben ze ook als er opeens onzekerheid ontstaat over werk en inkomen. Velen zien van de ene op de andere dag de basis onder hun bestaan wegvallen omdat hun bedrijf op slot moet of de omzet keldert, of omdat ze hun baan kwijtraken.

Dat is het wrange als bijvoorbeeld de premier praat over onze economie. Dan gaat het over onze diepe zakken en dat het land er goed voor staat. Dat is ook zo. We hebben de afgelopen jaren hard gespaard, waardoor we nu een stootje kunnen velen. Maar dat zijn de macrocijfers. Op microniveau is er wel degelijk heel veel leed.

Dan openbaren zich direct de zwaktes in ons huidige samenleving en economie. De ongeveer anderhalf miljoen zzp’ers en bijna twee miljoen flexwerkers in Nederland (al zal er wel overlap zijn). Zij vangen heel veel klappen op. Dat beschermt de bedrijven, want die hebben in moeilijke tijden minder loonkosten. Maar de zzp’ers en flexwerkers betalen de rekening. En uiteindelijk wordt het bedrijfsleven ook geschaad, want bestedingen lopen natuurlijk sterk terug. Iemand die zijn inkomen ziet verdampen, koopt echt geen zonwering meer.

Een andere zwakte wat mij betreft, is de eeuwige zoektocht naar economische voordelen en schaalvergroting. We hebben te weinig mondkapjes, want die worden allemaal in China gemaakt. Ik weet niet hoe het in Nederland en België is, maar negentig procent van de antibiotica die in de VS wordt gebruikt, komt ook al uit China. Goedkoop, waardoor de mensen meer geld overhouden om te besteden, maar in tijden van crisis ook héél gevaarlijk.

Heeft een crisis als deze ook nog voordelen? Misschien om er iets van te leren en structurele verbeteringen door te voeren bij huishoudens, bedrijven en in het sociaaleconomische fundament van onze samenleving. Zodat we misschien iets crisisbestendiger worden. Nodig lijkt mij, want tien jaar geleden hadden we de bankencrisis, nu de coronacrisis. Gelooft u dat dit de laatste crisis is? Ik niet!

Wat ik wel geloof, is dat we er weer bovenop zullen komen. Het zal tijd kosten. Er zal schade zijn bij burgers en bedrijven. De staatsschuld zal weer oplopen. Maar aan het einde van de tunnel schijnt licht. Zonlicht.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: