Magazines / Nr 02 2018

Nr 02 2018

Het ei van Columbus

Het is nog niet zo dat ik trillend en zwetend in bed lig, maar het is toch wel even wennen, nu het beurzenseizoen weer voorbij is. Dit jaar was het natuurlijk extra heftig met én Heimtextil, én Polyclose, én Intirio én R+T.

Voor de doorsnee zonweringspecialist is het natuurlijk geen doen om ze allemaal af te lopen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Voor veel zonweringspecialisten is Polyclose een goede bestemming. Niet te ver weg, niet te groot en dus overzichtelijk en vooral gericht op de Benelux-markt. Perfect! Voor wie letterlijk en figuurlijk zijn horizon wil verbreden, is de R+T in Stuttgart de juiste keuze. Een stukje verder weg en heel erg groot, maar voor de gedreven zonweringspecialist wel ‘the place to be’. En anders zijn er nog altijd de nabeschouwingen in Z&R.

Samen met bladmanager Ronald Klein heb ik twee dagen op de R+T rondgelopen. Dat is zo langzamerhand wel het minimum, want de beurs blijft maar uitdijen: met hal 10 nog een mega-hal erbij en inmiddels meer dan duizend exposanten! Een troost is er wel: de grens lijkt met tien hallen nu toch wel echt bereikt. Hoop ik.

Maar zoals gezegd: twee dagen is eigenlijk al niet meer genoeg om de hele beurs te zien. Als je alle bekende bedrijven bezoekt die ook regelmatig acte de présence geven in Z&R, ontbreekt eigenlijk de tijd om naar de echte pareltjes op zoek te gaan. En ga je op zoek naar de pareltjes, dan kom je niet aan het bezoeken van alle vaste relaties toe. Die Qual der Wahl! Over drie jaar daarom maar eens kijken of we er nog een dag aan kunnen vastplakken. Maar daar zit ook weer een nadeel aan, want nog langer naar de beurs betekent dat de ontwenningsverschijnselen alleen maar heftiger worden.

Ofschoon we dus lang niet alle van de duizend stands goed hebben kunnen bekijken, is toch de conclusie gerechtvaardigd dat er weinig groot nieuws was. Ook gerenommeerde producenten van rolluiken en zonweringen vielen vaak terug op bestaande producten. Zelfs de grote Duitse bedrijven, die voor de R+T toch vaak hun beste beentje voorzetten, hadden weinig schokkend nieuws te melden.

Er was natuurlijk wel nieuws. Nieuws in overvloed zelfs. Maar niets waardoor je van je stoel viel. Een nieuw knikarmscherm, een nieuwe lamellenoverkapping (daar waren er heel erg veel van), een nieuwe kleur, een nieuwe vorm, een nieuwe variant enzovoorts, enzovoorts. Maar helaas geen wereldschokkende vindingen die de beursvloer deden trillen.

Dat is overigens geen verwijt, want we realiseren ons allemaal maar al te goed dat het zeker niet gemakkelijk is om écht iets nieuws te verzinnen. Maar we houden hoop. De Z&R Product of the Year Award staat weer voor de deur. Misschien dat daar het ei van Columbus tussen zit.

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: