Magazines / Nr 01 2018

Nr 01 2018

VVV: Vreugde Versus Verdriet

Als echte ‘Venlonaer’ draag ik de plaatselijke trots VVV-Venlo natuurlijk een warm hart toe. Toch knap dat zo’n klein clubje zich op dit moment zo laat zien in de eredivisie. Zondag 4 februari werd zelfs regerend landskampioen Feyenoord verslagen. Vreugde versus verdriet.

Voor VVV was het een jubileumwedstrijd – de amateurtak van de club is begin 1903 opgericht – en de overwinning werd daarom met zo mogelijk nog meer vreugde begroet. Voor Feyenoord was het de zoveelste deceptie van het seizoen na de euforie van 14 mei 2017 toen de club na achttien lange jaren weer landkampioen was geworden. Vreugde versus verdriet.

Of het nu in de sport is, in het persoonlijke leven of in het zakendoen, vreugde en verdriet liggen vaak dicht bij elkaar. In de zonweringwereld is dat al niet anders. Het faillissement van PBS eind vorig jaar was een triest moment, met veel zakelijk en persoonlijk leed voor alle betrokkenen. Je zult maar je bestaan verliezen, en dan ook nog een keertje net voor de decembermaand. Holiday season zeggen de Amerikanen. Weinig ‘holiday’ zegt iedereen die het overkomt.

Wat met PBS is gebeurd, betekent een slag voor de branche. Maar het zorgt ook weer voor nieuwe kansen. Vreugde versus verdriet. Voor andere bedrijven betekent de nieuwe schikking van de markt de uitbreiding van hun mogelijkheden.

Sowieso groeit de zonweringmarkt, een bloeiperiode die nog wel even lijkt door te zetten. We hebben immers weer ‘woningnood’ in Nederland, wat ertoe noopt de bouwproductie op te schroeven. Als dat gebeurt, zal daar ook een bouwgerelateerde branche als de zonweringbranche van profiteren. Dat is dan vreugde zonder verdriet.

Vreugde zonder verdriet ook bij markiezenbouwer Schlappi in Tilburg. Daar nemen Dennis en Charlotte Schoormans het roer over van Ans en Peter Schlappi. Dennis en Charlotte blij, Ans en Peter – na dertig jaar hard werken – ook blij. Al zullen die laatste twee ook nog wel een keer een traantje wegpinken. Ze zijn immers – nog steeds – zó gedreven! Geen wonder dat de naam Schlappi een begrip is geworden.

Vreugde en – een beetje – verdriet ook bij Polyclose. Al met al een succesvolle beurs, maar een beetje pech hadden ze wel omdat de tweede dag – de donderdag – een zware storm over Europa raasde. Bomen ontworteld, daken van huizen gewaaid, alleen in Nederland al meer dan zestig vrachtwagens omver geblazen… Het zal er ongetwijfeld toe hebben geleid dat er mensen zijn thuisgebleven. Jammer, maar niet rampzalig.

Alweer voor de deur staat de driejaarlijkse R+T in Stuttgart, de grootste beurs voor rolluiken, poorten en zonwering ter wereld. Dat wordt natuurlijk een vreugdevol event. Maar heel goed mogelijk dat er ook ergens een tegenvaller tussen zit. Vreugde versus verdriet. VVV-Venlo zal waarschijnlijk ook wel weer een keertje degraderen…

Thijs Pubben

 

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: