Magazines / Nr 01 2016

Nr 01 2016

Een bal voor open doel

Een kind dat hockeyt of voetbalt droomt van mooie, individuele acties. Iedereen voorbijspelen, inclusief de keeper en de bal dan in de bovenhoek leggen. Medespelers worden gereduceerd tot toeschouwers die toevallig niet langs de lijn, maar in het veld staan. Die dromen heb ik zelf vroeger ook gedroomd. Helaas is het daarbij gebleven.

Tegenwoordig – een dagje ouder – waardeer ik ook het combinatiespel. Zoals Barcelona en Bayern München dat spelen: combinaties gecombineerd met individueel vernuft. De ultieme sensatie vind ik dan als de tegenstander helemaal wordt uitgespeeld en de laatste speler in de combinatie de bal onbedreigd en van dichtbij in het lege doel kan schuiven. Prachtig!

Zo’n kans voor open doel krijgt de zonweringsector nu ook, en wel door ‘Parijs’, door het resultaat van de 2015 United Nations Climate Change Conference, COP21 of CMP11. De bedoeling van deze conferentie was om een wettelijk bindende, universele overeenkomst voor het klimaat te sluiten voor alle landen van de wereld. Daarbij ging het vooral om afspraken over de uitstoot van broeikasgassen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 of 2 °C ten opzichte van het pre-industriële niveau.

De conferentie is op 12 december afgerond met een slotverklaring, waarin ambitieuze klimaatdoelstellingen zijn geformuleerd. Overbodig om te zeggen dat de zonweringsector een belangrijke rol zou kunnen spelen om die doelstellingen te realiseren. De cijfers zijn bekend: de gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40% van ons energieverbruik, sommige bronnen zeggen zelfs 46%. Ook bekend is dat zonwering een belangrijke rol kan spelen om de energiebehoefte van gebouwen voor verwarming, koeling en verlichting omlaag te brengen. De conclusie: de bal ligt voor open doel. Schiet de zonweringsector hem binnen?

Omdat ik niet alweer wil beginnen over ‘samen sterk’, switch ik nu maar snel naar de beurzen die we deze januarimaand hebben gehad. Polyclose, met een belangrijk segment buitenzonwering, rolluiken en buitenleven en Heimtextil en Intirio, met veel aandacht voor raamdecoratie en binnenzonwering. De beurzen zorgen voor veel extra drukte voor iedereen, maar ze zijn ook nuttig én leuk!

In deze Z&R een uitgebreide terugblik op Polyclose. Met veel foto’s, want we hebben in Z&R 8 van het vorig jaar immers al uitgebreid vooruitgeblikt. Veel van wat er op Polyclose te zien was, is toen al gepresenteerd. En u bent zelf natuurlijk geweest kijken! Er waren veel Belgische bezoekers op Polyclose, maar zeker ook veel Nederlanders. De R+T van de Lage Landen blijkt in trek bij de zonwering- en rolluikspecialisten van de Lage Landen.

En we blikken in deze Z&R terug op Heimtextil. Binnenzonwering en raamdecoratie zijn immers ook belangrijke productgroepen voor de zonweringbranche. Niet iedere dealer waagt zich eraan, maar toch. Het kan een mooie aanvulling zijn op het assortiment. Op de terugblik op Intirio moet u nog even wachten. Die komt in Z&R 2. Als u dit voorwoord leest, is Intirio weliswaar al geweest, maar toen we deze Z&R aan het afronden waren, moest de beurs nog beginnen.

Tot slot nog even een korte, veel te late (dat is inmiddels een traditie), maar niet minder gemeende nieuwjaarswens. Dat het in alle opzichten een prachtig (zonwering)jaar mag worden!

Thijs Pubben

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: