Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Zonweringnomaden met vaste grond onder de voeten

Zonweringnomaden met vaste grond onder de voeten

Zeeland Onderhoud Service (ZOS) uit Serooskerke

Vaste grond onder de voeten en dat inmiddels al 14 jaar! In de jaren negentig werden Adri Dalebout en Sam Kluijfhout binnen de zonweringbranche zowel met argusogen als met bewondering bekeken. Wie waren toch die durfallen, die met een als zonweringshowroom ingerichte bus hun producten bij de klant in de straat toonden en verkochten?

Zeeland Onderhoud Service, afgekort ZOS, startte in 1997 met de mobiele verkoop van zonwering en rolluiken. Voortgekomen uit een klussenbedrijf, legden Dalebout en Kluijfhout zich helemaal toe op het verkopen van hun producten in een uniek concept. Inmiddels hebben de beide heren al veertien jaar ‘vaste grond’ onder de voeten en opereren zij vanuit een prachtige showroom in Serooskerke op Walcheren. Tijd voor Z&R om herinneringen op te halen met Sam Kluijfhout.

Een verandaproject uitgevoerd door ZOS.

 

Van bus naar vrachtwagen

“Met ons klussenbedrijf stapten we in 1997 voorzichtig de wereld van zonwering en rolluiken binnen”, schetst Kluijfhout. “We hingen een paar schermpjes op in onze bus en verkochten die, vaak als we ergens op klus waren. Een mooie extra omzetmogelijkheid die naar meer smaakte. In 1999 veranderden we Zeeland Onderhoud Service in ZOS en zo heten we vandaag nog steeds. We stapten over naar een volledig als showroom ingerichte vrachtwagen, waarin we veel meer konden demonstreren. Er zat zelfs een werkende garagedeur in!”

Het concept van Dalebout en Kluijfhout was in die tijd ronduit uniek te noemen. Zo spraakmakend zelfs dat een franchiseorganisatie later hetzelfde idee ging toepassen. “We waren echt de eersten die langs de deuren gingen met een volledige showroom”, lacht Kluijfhout. “Het werkte perfect, soms iets te goed zelfs. De vrachtwagen was deels showroom en in een afgescheiden gedeelte bewaarden we onze gereedschappen. Wanneer je op een montageklus bent, heb je dus ook voortdurend je showroom bij je. Dat trok de aandacht van buurtbewoners die ook wel eens wilden zien wat er zoal te koop was. Dan stond je weer in je showroom bij de klant voor de deur iets te demonstreren, terwijl je collega op dat ene schroefje stond te wachten. We konden echt alles live tonen en hadden zelfs een 220 V omvormer aan boord om Somfy werkend te kunnen laten zien.”

Van kilometers naar vierkante meters

In 2005 kwam het moment dat afscheid werd genomen van het mobiele concept. “Ondanks het formaat van de vrachtwagen – overigens wel een handicap in kleine straatjes – konden we niet meer alles tonen wat we wilden laten zien”, licht Kluijfhout toe. “Door de groei die we doormaakten, wilden we namelijk meer merken en nieuwe producten in ons programma opnemen. De vrachtwagen bood daarvoor onvoldoende ruimte, voor ons een reden om te investeren in een bedrijfspand met een gecombineerde opslag en showroom. De vrachtwagen hebben we nog een half jaar in bedrijf gehad, maar heeft daarna het veld geruimd voor bedrijfsbusjes. Daarmee viel definitief het doek voor het mobiele concept.”

De groei bleef maar voortduren en weldra ontstond er behoefte aan extra opslag- en werkplaatsruimte. Die behoefte werd met de aanschaf van een bedrijfspand aan de overkant van de straat ingevuld. “We konden in het nieuwe deel riant uit de voeten voor wat betreft opslag en werkplaats, wat het mogelijk maakte om het bestaande deel volledig tot showroom te verbouwen. Schaalvergroting die we hard nodig hadden om de vaart erin te houden!”

De mobiele showroom heeft zijn succes bewezen en is inmiddels ‘met pensioen’.

 

Bedelen om beleverd te worden

“In de beginjaren was het wel eens lastig om het vertrouwen van fabrikanten en leveranciers te winnen”, herinnert Kluijfhout zich. “Wij waren immers die twee Zeeuwse zotten die met spullen langs de deuren gingen. Daar kwam rap verandering in toen ons concept succesvol bleek. We hoefden niet meer te bedelen of men ons alsjeblieft wilde beleveren, maar moesten de vertegenwoordigers spreekwoordelijk van ons afslaan.”

Over de bedrijfsopvolging hoeft Kluijfhout zich geen zorgen te maken. “Zelf ben ik nu 63 en Adri is 57. Uiteraard denk je dan aan de voortzetting van wat je hebt opgebouwd. Ik denk dat dat wel in orde komt. Inmiddels werkt Jappe Vette, mijn schoonzoon van 38, volledig mee in de zaak, hij heeft 25% van mijn aandelen overgenomen. Kim, de 26-jarige dochter van Adri, werkt vijf middagen in de week in de showroom. Ze staan op de nominatie om het bedrijf over te nemen. Of het Adri en mij lukt om volledig uit de branche te verdwijnen? We hebben wel het zonweringvirus in ons bloed hè!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details