ShutterX®
02:15
04-10-2018

Wilms zet vol in op luchtdicht inbouwrolluik

Ook Nederland aan de inbouw!

De belangstelling voor het inbouwen van rolluiken en screens is in Nederland vooralsnog beperkt en minder groot dan in Duitsland of België. Een kast tegen de muur wordt al gauw goed genoeg gevonden. Bovendien zijn de muren in Nederland niet dik genoeg en de spouwen te smal, waardoor er te weinig ruimte is voor inbouw. Maar het tij lijkt te keren. Rolluik of screen onzichtbaar in de muur is een esthetische verbetering. En door de steeds zwaardere eisen die aan isolatie worden gesteld, komen dikkere muren met bredere spouwen dichterbij. Dankzij zijn luchtdichte inbouwsystemen is Wilms helemaal klaar voor deze ontwikkeling. 

Producent van zonwering en rolluiken Wilms uit het Belgische Meerhout wil trendsetter zijn. Het bedrijf zet daarom sterk in op R&D, waarbij duurzaamheid een belangrijke leidraad is. Omdat door alle energieperikelen de focus in de markt verschuift naar luchtdicht bouwen, heeft Wilms zich daar in de afgelopen periode op geconcentreerd. Kasten voor screens en rolluiken die in de gevel worden ingebouwd, waren voorheen immers nooit luchtdicht. Maar nu dus wel! 

ShutterX®

Dit seizoen lanceert Wilms zijn ShutterX® WRS0700 rolluiksysteem, dat vanaf het najaar leverbaar is. Het is het eerste luchtdichte rolluik in de markt dat in de spouw kan worden ingebouwd. Daardoor wordt de binnenmuur niet langer thermisch doorbroken. De isolatie die wegvalt door de inbouw van de kast in de spouw wordt meer dan gecompenseerd door een composiet profiel dat aan de gebouwzijde van de kast wordt aangebracht. 

Het meest zichtbare voordeel van een inbouwrolluik is natuurlijk dat het volledig onzichtbaar is als het rolluik in de kast is opgerold. Een ontsierende kast tegen de gevel of op het kozijn – waardoor een deel van het raamoppervlak wordt weggenomen – ontbreekt. Het inbouwrolluik van Wilms heeft daarnaast nog een voordeel. Tot nu kon een kozijn dat werd gecombineerd met een in- of opbouwrolluik aan de bovenkant niet aan de binnenmuur worden bevestigd. Met het composiet profiel van de ShutterX® is dat wel mogelijk, waardoor constructief een sterker geheel ontstaat. 

ShutterX®


Nieuw en niet nieuw
ShutterX® van Wilms is een nieuw rolluikproduct dat niet in Z&R 6 – het rolluikennummer – mag ontbreken. Maar voor oplettende lezers van Z&R is het niet nieuw. Het is immers al diverse keren in Z&R voor het voetlicht gebracht. Niet in de laatste plaats in relatie tot de Z&R Product of the Year Award 2018, waar Wilms het luchtdichte rolluik ShutterX® – samen met de eerder gelanceerde luchtdichte screen ZipX®Zero – begin dit jaar voor had ingeschreven. De luchtdichte producten van Wilms zijn tot de tweede stemronde doorgedrongen en uiteindelijk als runners up geëindigd. 

ShutterX®


USP’s van ShutterX®:

  • Onzichtbaar weggewerkt – Zelfs de onderlat verdwijnt helemaal in de kast, waardoor het rolluik helemaal onzichtbaar is als het is opgerold.
  • Gemakkelijk bereikbaar – De rolluikkast in de spouw is van onderuit toegankelijk en kan indien nodig verticaal worden gedemonteerd.
  • Composiet profiel – Het composiet profiel compenseert ruimschoots de isolatie in de spouw die wegvalt door inbouw van de rolluikkast.
  • Luchtdicht – Op de composiet profielen boven en onder het raam heeft Wilms een luchtdichte folie aangebracht. Ze kan eenvoudig tegen de buitenzijde van de binnenmuur worden afgewerkt.
  • Waterdicht – In combinatie met het inbouwrolluik komt het kozijn in de binnenmuur. Om binnendringen van water te voorkomen, wordt het zorgvuldig waterdicht afgewerkt.
  • Condensvorming voorkomen – Het gebruik van goed isolerende constructieplaten voorkomt condensvorming.
  • Geleiders – De driedelige geleiders worden in de dag weggewerkt en zijn voor het raam staand nauwelijks zichtbaar. Ze kunnen in exact dezelfde kleur als het kozijn worden afgewerkt.
  • Composiet profiel in de vensterbank – Om te voorkomen dat koude en vocht via de vensterbank kunnen binnendringen, worden een composiet- en een afwerkprofiel met een afwateringsfolie toegepast.
  • Vensterbank – De vensterbank kan in steen of aluminium worden uitgevoerd. De aluminium vensterbank is helemaal geïsoleerd en wordt afgewerkt in een RAL kleur naar keuze.
  • Insectenwering – De ShutterX® kan optioneel met insectenwering worden uitgerust. Tussen het rolluikblad en het raam is daarvoor 15 mm ruimte voorzien. Insectenwering kan ook aan de buitenkant van het rolluikpantser worden geplaatst.

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Wilms, Marc Scheepers

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

Vera VenrayAluprof