Wilms
03:50
09-04-2018

Wilms komt met nieuwe innovatie: na de luchtdichte screen ZipX®Zero luchtdicht het rolluik ShutterX®

In Nederland is het nog gemeengoed, maar in België en Duitsland heeft men liever geen kasten voor rolluiken of screens tegen de gevel. In de gevel ingebouwde kasten zijn dan de betere oplossing. Maar dan waren er wel altijd kleinere of grotere problemen met koudebruggen, condensatie enzovoorts. Inmiddels niet meer dankzij de gepatenteerde luchtdichte systemen van Wilms: ZipX®Zero WRB0600, een in 2013 gelanceerd zipscreen­systeem, en het nieuwe rolluiksysteem ShutterX® WRS0700. Problem solved! Gaan nu zelfs de Nederlanders voor kasten in de muur? 

Producent van zonwering en rolluiken Wilms uit het Belgische Meerhout wil trendsetter zijn. Niet consolideren, maar innoveren. Wilms heeft daarom een eigen, interne R&D-afdeling, die zich waar nodig laat ondersteunen door externe expertise. Duurzaamheid is bij de innovatie-inspanningen een belangrijke leidraad. Omdat door alle energieperikelen de focus in de markt – in ieder geval in België –
steeds meer verschuift naar luchtdicht bouwen, heeft Wilms zich daar in de afgelopen periode op geconcentreerd. Kasten voor screens en rolluiken die in de gevel worden ingebouwd, waren voorheen immers nooit luchtdicht, maar nu wel! 

Na de in 2013 gelanceerde ZipX®Zero lanceert Wilms met de ShutterX® – leverbaar vanaf het najaar – als eerste aanbieder op de markt een luchtdicht rolluik dat in de spouwmuur kan worden ingebouwd. “Er is geen thermische perforatie meer van de binnenmuur én het rolluik is onzichtbaar vanaf de buitenzijde”, aldus CEO Erik Wilms. De door de inbouw van de kast weggevallen isolatie wordt gecompenseerd door een composiet profiel aan de gebouwzijde van de kast. “Dit profiel neemt de door de inbouw van de kast weggevallen spouwmuurisolatie niet alleen over, maar versterkt de isolatiewaarde zelfs!” 

Tot nu kon een kozijn met een in- of opbouwrolluik aan de bovenkant niet aan de binnenmuur worden bevestigd. “Een ander voordeel van het composiet profiel is dat ook dit probleem nu is verholpen”, aldus Wilms. “Met dit profiel is het nu namelijk wel mogelijk om het kozijn ook aan de bovenzijde aan de binnenmuur te bevestigen. De gepatenteerde techniek die we hiervoor hebben ontwikkeld, wordt nu overigens ook toegepast voor de ZipX®Zero.” 

Wilms
ZipX®Zero en ShutterX®

Breed productenpakket
De focus ligt hier nu even bijna helemaal op ZipX®Zero en ShutterX® als zijnde producten voor luchtdicht bouwen. Maar Wilms heeft natuurlijk een veel breder gamma. Het wordt door het bedrijf in drie categorieën verdeeld: rolluiken, screens en buitenleven. Tot die laatste groep producten behoren behalve de aluminium terrasoverkapping WPA0600 – zonder storende dwarsverbindingen! – ook de knikarmschermen. 

In de categorieën rolluiken en screens kan Wilms een hele reeks aan producten aanbieden. Ze variëren van voorzetmodellen die tegen de gevel, in of op de dag kunnen worden geplaatst tot systemen die op het kozijn worden gemonteerd, al dan niet voorzien van ventilatie. En uiteraard niet te vergeten, de genoemde topmodellen ZipX®Zero en ShutterX® voor luchtdicht bouwen. 

Duurzaamheid
Met deze nieuwe systemen zet Wilms verder in op duurzaamheid. Gebouwen zijn goed voor ongeveer 40% van het energieverbruik. Intelligent bestuurde, hoogwaardige rolluiken en screens kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan energiebesparing door het energieverbruik voor verwarming in de winter en vooral ook voor koeling in de zomer te drukken. 

Maar ook in de bedrijfsvoering wil Wilms duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door recycling van reststoffen, warmteterugwinning enzovoort. “We hebben een nieuwe poedercoatinstallatie, waarvoor regenwater wordt gebruikt dat in een continue cyclus wordt gereinigd en hergebruikt”, vertelt marketingmanager Ronny Tiri. “Daarom heeft de hele installatie amper zes liter water per dag nodig! Wij vinden dat zelf belangrijk, maar ook steeds meer klanten vragen het. Zij willen zakendoen met bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij staan daar volledig voor open.” 

“We zijn een familiebedrijf”, vervolgt Erik Wilms, die de tweede generatie vormt die leiding geeft aan de onderneming. “We kijken niet naar winstmaximalisatie op de korte termijn, maar naar de lange termijn, naar duurzaamheid – ook in de bedrijfsvoering – en naar continuïteit. Dat zijn voor ons belangrijke waarden. Binnen ons bedrijf werken 160 mensen die praktisch allemaal uit Meerhout en de directe omgeving komen. Dat is een groot goed, maar ook een grote verantwoordelijkheid.” 

Daarom is continuïteit belangrijk voor Wilms. Daarom ook wordt binnen het bedrijf veel aandacht besteed aan productvernieuwing. Tijdens een rondgang door de fabriek vragen Erik Wilms en Ronny Tiri aandacht voor een andere innovatie van het bedrijf: de doekassen uit carbon die een paar jaar geleden zijn geïntroduceerd. Uiterst licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. En stijf, waardoor ze niet doorhangen en daarom bij uitstek geschikt voor brede screens tot maar liefst zes meter. “Bovendien hebben ze een beperkte diameter van slechts 74 mm, waardoor een kast kleiner kan worden uitgevoerd”, aldus Ronny Tiri. “Daarnaast biedt deze as dankzij een unieke doekaanhechting ook op esthetisch vlak een enorm voordeel ten opzichte van de traditionele stalen as”, vult Erik Wilms aan. “Bij toepassing van een carbon as vermijdt u immers dat uw klanten last hebben van horizontale oprollijnen in het screendoek.” Zo komt Wilms steeds opnieuw met innovaties en ligt het niet voor de hand dat het ShutterX® luchtdichte rolluik de laatste zal zijn.  

Wilms
Erik Wilms (links) en Ronny Tiri. (Beeld: Thijs Pubben)


USP’s van ZipX®Zero en ShutterX®:
Onzichtbaar weggewerkt – Screen of rolluik zijn onzichtbaar weggewerkt. Zelfs de onderlat verdwijnt helemaal in de kast, waardoor screen of rolluik dus helemaal onzichtbaar zijn als ze zijn opgerold. Ondanks dat de kast helemaal in de spouw is weggewerkt, zijn screen of rolluik van onderuit toegankelijk en kunnen indien nodig verticaal worden gedemonteerd.
Composiet profiel – Het composiet profiel vervangt – en meer dan dat – de isolatie in de spouw die wegvalt omdat daar de kast voor screen of rolluik is ingebouwd.
Luchtdicht – Op de composiet profielen boven en onder het raam heeft Wilms een luchtdichte folie aangebracht. Ze kan eenvoudig tegen de buitenzijde van de binnenmuur worden afgewerkt.
Condensvorming voorkomen – Door in plaats van slecht isolerende multiplex isolerende constructieplaten te gebruiken, wordt condensvorming voorkomen.
Geleiders – De geleiders van ZipX®Zero en ShutterX® zijn driedelig en kunnen gemakkelijk worden gemonteerd. Omdat ze in de dagkant van de muur worden weggewerkt, zijn ze voor het raam staand nauwelijks zichtbaar. Bovendien kunnen ze in exact dezelfde kleur als het kozijn worden afgewerkt.
Composiet profiel in de vensterbank – Via de vensterbank kunnen koude en soms ook vocht in huis binnendringen. Wilms maakt daar een einde aan. De koude wordt geweerd door het composiet, het vocht door een speciaal afwerkingsprofiel in combinatie met een afwateringsfolie.
Vensterbank – De eindgebruiker kan voor zijn vensterbank kiezen uit steen of aluminium. De aluminium vensterbank is helemaal geïsoleerd en kan door Wilms in een RAL kleur naar keuze worden afgewerkt.
Zowel ZipX®Zero als ShutterX® kunnen optioneel van insectenwering worden voorzien. – De geleiders van de ZipX®Zero zijn zo ontwikkeld dat montage van insectenwering altijd mogelijk blijft. Bij de ShutterX® is tussen het rolluikblad en het raam 15 mm ruimte voorzien voor insectenwering. Een gewone, een schuif- of een plisséhordeur kan desgewenst aan de buitenkant van het rolluikpantser worden geplaatst. 

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Marc Scheepers

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

LuxaflexMotoren