Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Ventileren is noodzaak – Gezonde lucht heb je zelf in de hand

Ventileren is noodzaak – Gezonde lucht heb je zelf in de hand

Over het belang van ventileren wordt veel gesproken de laatste tijd. Maar niet alleen vanwege het mogelijke besmettingsgevaar is goed ventileren belangrijk. Vieze lucht kan veel andere klachten veroorzaken zoals concentratieverlies, angst, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. In de huidige situatie waarin veel Nederlanders thuiszitten of juist weer teruggaan naar kantoor, is het dus nog eens belangrijk om super goed te ventileren. In deze blog vertellen wij hoe je dat eenvoudig en veilig kunt doen en geven we antwoord op vragen als;

• Waarom is ventilatie zo belangrijk?
• Kost ventilatie niet veel energie?
• Hoe zorg je zelf makkelijk voor ventilatie in huis of je werkplek?
• Hoe zit het met ventilatie en Covid-19?
• Hoe houd je dieren en inbrekers tegen?

Volgens Milieucentraal heeft één op de tien woningen last van schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel gebouwen is binnen méér fijnstof aanwezig dan buiten. Een te vochtige lucht verhoogt de kans op huisstofmijt en speelt bovendien een rol in de verspreiding van bacteriën in huis of kantoor bijvoorbeeld.

Het belang van goede ventilatie

Goed ventileren is dus nodig voor je gezondheid! Realiseer je dat vroeger de luchtverversing vaak vanzelf verliep via naden en kieren. Maar met de moderne bouwtechnieken gebeurt dat niet meer en is andere ventilatie nodig; vuile lucht moet eruit en schone lucht moet aangevoerd worden.

Goede ventilatie en energieverbruik

Ventilatie kost wat energie maar het is geen verspilling: het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Maar helaas gebeurt goed ventileren dus vaak onvoldoende, men denkt al snel dat er “warmte verloren gaat” of we “voor niets stoken”. Maar bij het verlaten van warme lucht uit huis of op je werkplek, komt er frisse buitenlucht voor in de plaats terug. Het werkelijke energieverbruik valt wel mee, daarbij zijn de voordelen belangrijker. Het is simpelweg essentieel voor je gezondheid en die is niet te betalen.

Hoe zorg je voor goede ventilatie in je huis?

Hoe je het doet is ook nog van belang. Er zijn verschillende manieren om te ventileren:
• Neem een ​​moment van de dag, bij voorkeur ‘s morgens vroeg, en zet de ramen van je huis wijd open om de lucht te laten vernieuwen. Op deze manier vermijdt u ook condensatie en het ontstaan ​​van vocht. Het is raadzaam om de ramen 30 minuten open te laten staan ​​om het vocht dat vrijkomt bij het ademen tijdens de nacht te verwijderen.
• U kunt ook kruisventilatie proberen, een type ventilatie dat afhankelijk is van tocht. U hoeft alleen maar twee ramen op tegenoverliggende plaatsen in huis te openen en de lucht te laten circuleren.
• Een andere manier om de lucht te verversen is door middel van mechanische elementen of ventilatie-apparaten. In dat geval moet je ook letten op de dichtheid van de ramen, omdat ze een minimale luchtverversing mogelijk moeten maken die het welzijn en de gezondheid van de bewoners van het huis garandeert.

“Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren.”

Natuurlijk ventileren in huis

In het merendeel van de Nederlandse huizen is er (nog) geen mechanisch ventilatiesysteem. Maar in moderne, kierdichte woningen en kantoren wordt er ook nauwelijks meer natuurlijk geventileerd. De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht verloopt via natuurlijke ventilatie; lucht stroomt de het gebouw in via klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen de woning uit. En dat kun je zelf nog extra stimuleren:

• Pak de oorzaak van ongezonde lucht aan: rook niet binnen, ventileer extra tijdens koken en douchen en als er veel mensen in huis zijn, bijvoorbeeld door een raam te openen.
• Laat ventilatieroosters altijd open, en laat klepraampjes open als je thuis bent; dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht.
• Houd de ventilatieroosters goed schoon.
• Zorg dat lucht in huis kan doorstromen, via ruimte onder deuren of eventueel via roosters in binnenmuren of -deuren.
• Zorg voor goede ventilatie van de keuken en de badkamer, met een afzuigkap of eenvoudige ventilator.
• Hang de was zoveel mogelijk buiten op, binnen kan het vocht minder goed afgevoerd worden.
• Voor voldoende luchttoevoer is in een normale huiskamer minstens een luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter; beter nog is twee roosters tegen over elkaar. Ook voor kantoren zijn er richtlijnen, oa te lezen op Arboned.
• Ventileer minstens twee uur per dag in je huis. Een hor voor deur of raam is tweeledig, het houdt insecten buiten en frisse lucht stroomt binnen.
• Check de website van Milieucentraal voor meer energiezuinige tips!

Tips voor ventileren op kantoor of je werkplek

• Plaats printers, faxen en kopieerapparaten (+5000 kopieën p.mnd) in een aparte ruimte.
• Installeer een efficiënt ventilatiesysteem.
• Vervang stoffilters in het ventilatiesysteem regelmatig en maak de kanalen schoon.
• Hou het bureau zo leeg mogelijk zodat stof afgenomen kan worden.
• Meer tips lees je bijvoorbeeld op Arboned.

Actueel! Ventileren en Covid-19

In deze tijd van Covid-19 is ventileren ook een veel besproken onderwerp. Wetenschappers van de UvA hebben onderzocht hoelang kleine druppeltjes (zogeheten aerosolen) in de lucht blijven hangen. Uit hun onderzoek blijkt dat ventileren het aantal aerosolen vermindert. De onderzoekers stellen dat meer ventileren in onder andere het openbaar vervoer en verpleeghuizen de verspreiding van het coronavirus mogelijk vermindert. Dat beter ventileren tot minder besmettingen leidt, is echter (nog) niet bewezen volgens de RIVM. Verder onderzoek wordt gedaan. Maar de relatie tussen ventileren en een gezond leefklimaat wordt wederom erkend.

Meer over de actualiteiten ten aanzien van ventileren en Corona lees je hier:
– https://nos.nl/artikel/2335364-onderzoekers-overweeg-meer-ventilatie-vanwege-corona.html.
– https://lci.rivm.nl/ventilatie-en-covid-19

Hoe houd je dieren en inbrekers tegen?

De eenvoudigste manier van ventileren is door continu ramen op een kier te zetten of ventilatieroosters open te houden. Maar houd rekening met inbraakveiligheid, een open raam trekt nu eenmaal de aandacht van de gelegenheidsinbreker! Unilux werkt samen met Axa op het vlak van Veilig ventileren. De producten van Axa zijn verkrijgbaar bij onze horrenspecialisten en kunnen goed gecombineerd worden met een van de Unilux raamhorren. Zo heeft u een fijn geventileerde woning én loopt u minder kans op inbraakrisico. Laat uw adviseren door een van de Unilux horrenspecialisten welk model en maat het best bij uw situatie past.

Lees hier meer over de Axa Oyster, die zich perfect laat combineren met de Unilux raamhorren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details