Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Unilux zet zich in voor behoud insectenwereld insecten weren, maar ook eren!

Unilux zet zich in voor behoud insectenwereld insecten weren, maar ook eren!

Duits onderzoek heeft uitgewezen dat in de afgelopen dertig jaar ruim driekwart van de insecten is verdwenen, met alle dramatische gevolgen van dien. Marktleider in insectenwering Unilux uit Boxtel neemt deze ontwikkeling heel serieus, en echt niet alleen uit eigenbelang. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, was de eerste gedachte die opkwam bij CEO Patrick van Loosbroek. 

Neem de weidevogels. Hun jongen eten insecten. Neem het bodemleven. Insecten in de grond helpen een vruchtbare bodem creëren. Neem de boerenzwaluw. Die verdwijnt steeds meer uit het landschap omdat er minder insecten zijn. Onder andere natuurorganisaties en de Rijksoverheid maken zich grote zorgen om het behoud van de insecten. En Unilux dus ook. 

‘Unilux loves Insecten’
“Unilux heeft daarom de boodschap ‘Unilux loves Insecten’ gelanceerd en gekoppeld aan onze producten: deur- en raamhorren van de hoogste kwaliteit”, aldus Patrick van Loosbroek. Met deze boodschap omarmt Unilux initiatieven die zich inzetten voor het behoud van insecten en in het bijzonder de wilde bij. Om de boodschap nog meer kracht bij te zetten is – met de komst van de lente – een wesp in XXL-formaat op het dak van de fabriek van Unilux in Boxtel geland. 

De Rijksoverheid heeft in januari 2018 de Nationale Bijenstrategie gelanceerd. Unilux heeft daarin als partner geparticipeerd en daarmee het belang onderstreept om landelijk de krachten te bundelen voor het behoud van insecten in het algemeen en wilde bijen in het bijzonder. Naast nationale acties krijgen ook allerlei lokale initiatieven om insecten te ondersteunen steeds meer vorm. Denk aan bijen tellen in de achtertuin of insectenhotels maken tijdens NL Doet. “Maar als we er bij het uitvoeren van onze eigen dagelijkse bezigheden nog beter op worden gewezen, komt die boodschap ons inziens nog beter aan”, aldus Van Loosbroek. 

“We zijn ons erg bewust van wat er gaande is”, vertelt hij. “En dat blijkt ernstig! Zeventig procent van de diersoorten op aarde is insect. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de bestuiving van planten en dus ook van onze voedselgewassen. In een tijd dat er steeds meer gesimuleerd kan worden, zijn het toch nog steeds de insecten die planten en dode dieren omzetten in nieuwe voedingstoffen. Als de mens er niet meer is, draait de aarde gewoon door. Maar als de insecten verdwijnen, volgen al snel de meeste amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren! Positief is dat al meer dan honderdduizend mensen de landelijke petitie ‘Red onze insecten’ hebben getekend.” 

Unilux loves Insecten

Onlangs is een wesp in XXL-formaat op het dak van de fabriek van Unilux in Boxtel geland.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf!
Unilux is van mening dat alle partijen die zich enigszins druk maken over het milieu zich veel bewuster moeten zijn van de gevaren die de insectenwereld bedreigen. “En ook het bedrijfsleven moet een rol spelen”, aldus Van Loosbroek. “Zowel business to business als business to consumer. Verbeter de wereld en begin bij jezelf! Onze horren zijn een praktisch voorbeeld waarmee iedere consument een steentje kan bijdragen aan het behoud van insecten. Door horren te gebruiken, blijven de insecten immers leven én ze blijven buiten, waardoor we er in huis geen last van hebben. Een win-winsituatie.” 

“Dat wij onze boodschap om insecten te behouden middels onze producten verder willen uitdragen, is een logische stap”, stelt Van Loosbroek. “We combineren eenvoudigweg onze duurzaamheidstrategie en onze corebusiness met elkaar! Met meer dan 1600 dealers in Nederland kunnen we deze boodschap gemakkelijk verder uitdragen. En we spreken niet alleen onze dealers, maar ook de consument aan. Zij worden er ook rechtstreeks mee geconfronteerd. Tijdens warme zomerdagen wil iedereen graag genieten van het mooie weer. Daar hoort gezellig tafelen bij, maar ook heerlijk slapen met de ramen open. Maar dan wel bij voorkeur zonder zoemende insecten.” 

Insecten weren kan natuurlijk met spuitbussen en ook muggenstekkers, weet ook Van Loosbroek. “Maar die bevatten schadelijke stoffen en pesticiden die insecten doden en uitroeien en zo de natuur verarmen. Bovendien kunnen ze schadelijk zijn voor de gebruiker zelf! Het zijn tenslotte pesticiden! Raamhorren en hordeuren zorgen ervoor dat de insecten niet binnen komen en ons binnenshuis niet hinderen, maar juist buiten blijven, waar ze hun nuttige werk kunnen verrichten.

Zo dragen wij met onze producten een steentje bij aan het behoud van insecten in de natuur. En iedereen die een insectenwering aanschaft dus ook.” 

Dealerparticipatie
“We maken onze dealers nadrukkelijk bewust van de problematiek, zodat zij het er hun klanten over kunnen informeren”, vertelt Hanneke Harmeling, marketingmanager bij Unilux. “Maar ook in onze rechtstreekse communicatie naar de consument nemen we deze boodschap mee: frisse lucht binnen, insecten buiten! Dat doen we in de vorm van flyers, advertenties en online communicatie, waarin we dan extra aandacht vragen voor de insectenproblematiek. Daarvoor hebben we een herkenbare symboliek ontworpen.” 

“Dit jaar werken we voor de tweede keer samen met Muggenradar – onderdeel van Buienradar – en zullen we samen een campagne doen op de RTL kanalen”, gaat Hanneke Harmeling verder. “We zijn daarnaast ook in gesprek met verschillende andere partners om nog meer acties uit te zetten. Zo hebben we de Nationale bijentelling van Nederland Zoemt, die op 13 en 14 april heeft plaatsgevonden, een warm hart toegedragen. Eerder hebben we zakjes biologisch, bij-vriendelijk bloemenzaad bij onze horren weggegeven. Een tuin vol bloemen en struikjes is immers precies waar insecten van houden. Maar dan is het wel fijn als je ze buiten weet te houden!” 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
In de duurzaamheidstrategie van Unilux zijn daarnaast de carbon footprint, material sourcing uit de directe omgeving en ‘Made in Holland’ voorzien als belangrijke pijlers van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Inmiddels is 90% van het door ons verwerkte aluminium al gerecycled”, vertelt Van Loosbroek. “En we repareren ook alle Unilux horren. Ook dat hoort bij duurzaamheid. We werken daarnaast met een schoon kleurproces en ons wagenpark is hybride of elektrisch. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is verantwoord werken. Zo werken we niet tégen de natuur maar juist mét de natuur!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details