unilux-2020-02-05__mg_3962-kopieren

In het programma Eigen Huis & Tuin van Unilux’ mediapartner RTL is een ruim bemeten insectenhotel gebouwd. (Beeld: Unilux.)

01:13
29-05-2020

UNILUX GAAT VERDER OP INGESLAGEN WEG:

‘BESCHERM DE INSECTEN TEGEN DE MENS’

Insecten weren, insecten eren. Met die woorden werd in Z&R 3 van het vorig jaar de strategie samengevat die Unilux toen als zijn Leitmotiv had gekozen. In zijn jubileumjaar – zoals bekend viert Unilux in 2020 zijn 30-jarige bestaan – zet de specialist in insectenwering uit Boxtel die strategie voort: ‘Bescherm de insecten met Unilux horren’.

De reden voor deze insteek is natuurlijk dat de bedreigde insecten essentieel zijn voor de mens en voor onze voedselvoorziening. Vanaf half maart zijn op RTL Unilux reclames te zien geweest, waarbij de slogan ‘Bescherm de insecten met Unilux horren’ is gebruikt. “Wij kiezen er nadrukkelijk voor om mensen meer bewust te maken van de insectensterfte in de wereld en de desastreuze gevolgen die dat met zich meebrengt”, aldus CEO Patrick Van Loosbroek van Unilux. “Het is tijd om aan de slag te gaan, want de insectenpopulatie in Nederland is in de afgelopen 25 jaar met maar liefst 75% teruggelopen!”

Gedrag is een belangrijke oorzaak

Voor de teruggang van de insectenpopulatie zijn meerdere redenen te noemen. Het kleiner worden van de leefgebieden voor insecten is er een van. Verarming van de flora speelt ook een rol. Een andere reden is het gebruik van zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen door de landbouwsector, maar ook door burgers.

De schade die hierdoor wordt aangericht lijkt nog steeds niet door te dringen. Insecten zorgen voor het bestuiven van gewassen, voor afbraak en opruimen van organisch materiaal, voor gezonde bodems, ze zijn voedsel voor een deel van onze vogels enzovoort. De hele ecologische kringloop loopt gevaar als de insectenpopulatie terugloopt, met alle gevolgen van dien, ook voor onze gezondheid.

“Daarom heeft Unilux voor 2020 ruim € 250.000 uitgetrokken voor communicatie ter bescherming van insecten”, vertelt Van Loosbroek. “Als marktleider in insectenwering hebben wij immers een product in handen dat insecten buiten houdt, daar waar ze hun nuttige werk kunnen doen. We blijven deze boodschap uitdragen, op tv, maar ook met middelen en – online – materialen voor onze dealers.”

Trouwe dealers

Dertig jaar Unilux is natuurlijk meer dan alleen de – belangrijke – huidige campagne om insecten te beschermen. Dertig jaar Unilux én de campagne waren niet mogelijk geweest zonder trouwe dealers. Wat vinden zij van Unilux? Twee Unilux dealers aan het woord.   

Tekst: Thijs Pubben

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Ondernemingsgeest, net als Unilux

Bij Van Houts Zonwering in Someren hebben ze ook iets te vieren dit jaar, al hebben ze daar voorlopig even geen tijd voor. Het bedrijf bestaat namelijk vijftien jaar. Voor één jaartje half zo oud als Unilux. Beide bedrijven blijken iets gemeen te hebben: ondernemingsgeest!

van-houts-4-20200504_165006-kopieren

Bart en Angelle van Houts. (Beeld: Van Houts.)

 

Van Houts Zonwering is namelijk ‘uit het niets’ begonnen, aan de keukentafel, met in het achterhoofd: dat kunnen wij ook! Bijna letterlijk met een screen en een rolluik onder de arm is Bart van Houts begonnen, vanaf het begin gesteund door zijn vrouw Angelle. Al snel werd de keukentafel een kantoor en een showroom aan huis, waar niet zelden ook in de avonduren de klanten werden ontvangen. Sinds 2018 is dat allemaal verleden tijd en heeft het bedrijf een eigen pand aan de Cipres in Someren, met showroom, kantoorruimte en werkplaats, en verschillende montageploegen.

Het is druk als Z&R contact opneemt. De corona-crisis zorgt voor veel leed, maar lijkt voor de zonweringsector vooralsnog gunstig uit te pakken. “De tuin wordt de nieuwe vakantiebestemming en bovendien wordt er veel thuis gewerkt, wat extra eisen stelt aan bijvoorbeeld zonwering”, constateert Angelle van Houts. “Die twee effecten samen zorgen ervoor dat het op het moment erg druk is.”

Toen Van Houts Zonwering horren in het assortiment ging opnemen, is meteen voor Unilux gekozen. “Ze zijn echt goed in horren, mede omdat het hun core business is. Inklemhorren en plissédeuren zijn op dit moment de trekkers. Kwaliteit die zichzelf verkoopt. Extra handig is dat Unilux dichtbij zit: als het nodig is, kunnen we snel even iets ophalen.”

Bij Van Houts Zonwering merken ze een groeiende vraag naar insectenwering. “De verbinding binnen-buiten wordt sterker, maar mensen willen liever geen beestjes in huis. Daarnaast wordt ook best vaak gekozen voor horren met pollengaas. Hooikoorts is natuurlijk geen pretje. Pollengaas maakt het mensen die gevoelig zijn voor pollen toch mogelijk om te luchten.”

Bart en Angelle van Houts zijn heel tevreden over Unilux en hun samenwerking met het bedrijf. “Ze zijn altijd goed bereikbaar, leveren snel, hebben een breed assortiment, een brede kleurenrange en ze doen veel aan productvernieuwing. Ja, wij zijn heel tevreden!”

Met de campagnes die Unilux met enige regelmaat lanceert, doen ze in Someren ook steevast mee. “Die campagnes helpen echt. Je merkt vaak dat bezoekers aan de showroom erop terugkomen. De campagnes worden dus gezien, hebben effect en spreken de mensen aan. Belangrijk is dat het grote publiek erdoor op ideeën worden gebracht. Mensen worden daardoor getriggerd om eerder in actie te komen en niet pas als ze overlast ervaren.”

Voor Van Houts Zonwering is Unilux een betrouwbare partner. “Wij doen al vijftien jaar tot volle tevredenheid zaken met ze en hopen dat nog lang te blijven doen!”   


Hart voor de zaak, net als Unilux

Er zijn best wel een aantal paralellen tussen Den Braber Zonwering in Leerdam en Van Houts Zonwering in Someren. Ook Den Braber is een familiebedrijf, ook Den Braber is min of meer toevallig in de zonweringwereld beland en ook Den Braber is een enthousiaste Unilux dealer.

den-braber-2-img_0429-kopieren

Janny en Niko den Braber. (Beeld: Marco den Braber.)

 

“We zijn eigenlijk met onze vertegenwoordiger Cees Schoneveld naar Unilux overgestapt”, zegt pater familias Niko den Braber. “We zaten oorspronkelijk bij Hamstra en Cees was onze contactpersoon. Toen Hamstra ermee stopte, is Cees naar Unilux gegaan. Wij zijn meegegaan – dat was in 2011. Ik kan gerust zeggen dat we van die beslissing nog geen seconde spijt hebben gehad. We zijn hartstikke tevreden over Unilux!”

“Ze zitten in het hogere segment, maar onze ervaring is dat mensen graag een paar euro meer betalen voor een kwaliteitsproduct. Dat is ook voor ons een voordeel. De marges zijn beter en ook onze monteurs werken graag met Unilux producten. Unilux biedt bovendien een uitstekende service en als het nodig mocht zijn, kun je altijd onderdelen krijgen.”

Zoals Den Braber Zonwering min of meer toevallig bij Unilux is terechtgekomen, zo is het bedrijf begin jaren negentig van de vorige eeuw ook min of meer toevallig in de zonweringsector beland. “We hadden ons hier in de polder ten noorden van Leerdam gevestigd vanwege de schapenhouderij. Zo ontmoette ik zonweringman Ad van der Gun, want hij hield schapen als hobby. Op een bepaald moment vroeg hij me om in drukke tijden bij te springen. Zo ben ik in de zonweringwereld gerold. Een paar jaar later ben ik voor mezelf begonnen. De relatie met Rainbowsol is overigens altijd blijven bestaan.”

Inmiddels is Den Braber Zonwering een echt familiebedrijf. “Mijn vrouw Janny – zij heeft ook nog bij Ad van der Gun gewerkt – doet de administratie en de showroom, mijn zoon Marco is met een paar jongens de hele dag onderweg om te monteren en ikzelf ga overal opmeten. Onze schoondochter – die bij Rainbowsol werkt… – springt op drukke dagen bij in de showroom.”

Sinds 2012 heeft Den Braber Zonwering een uitgebreide showroom bij huis. Heel bewust werkt het bedrijf met een selecte groep toeleveranciers. Behalve Unilux voor de insectenwering zijn dat Rainbowsol en ABZ voor binnenzonwering en raamdecoratie. Voor binnen heeft Den Braber overigens ook Fractions van Unilux in het assortiment. Niko den Braber vindt het voor de designbewuste consument een mooi product.  Net als Van Houts is ook Den Braber Zonwering verguld met de acties die Unilux op gezette tijden organiseert. “Als we contact hebben met onze klanten horen we vaak dat ze een tv-reclame hebben gezien of een folder in de bus hebben gehad. Dat helpt natuurlijk. We plussen nog elk jaar met de insectenwering van Unilux en ook dit jaar loopt het weer goed. Het voorseizoen was in ieder geval super!”     

Lees meer over: Unilux

Z&R Online partners

naamloos-1-kopierenthuiswerkplek-de-pen-kopieren