02:49
13-06-2018

Twin Pull van Coulisse wint

l’Histoire se répète

Voor de Z&R PotYA 2018 waren heel verschillende producten ingezonden. Dat stelde de jury voor een zware taak, want zoals zo vaak was het appels met peren vergelijken. Bovendien is de jury een gemêleerd gezelschap, met verschillende persoonlijkheden en uiteenlopende expertise. En dan wordt er ook nog eens in vier verschillende categorieën gejureerd, waarbij iedereen weer zijn eigen accenten legt. Het is daarom niet altijd te voorspellen in welke richting de winnaar van de Z&R Product of the Year Award gezocht moet worden. Ook in 2018 niet! 

In het verleden hebben bijzondere zonweringen gewonnen, zoals de Boom van Huits of de Ilios van het Italiaanse ShadeLAB, maar ook concepten, zoals het Limited Edition Concept van Rainbowsol of Vantage Series van Sunmaster. Soms wint een even simpel als effectief… onderdeel. Een voorbeeld is de afstelplug voor rolgordijnen van Coulisse die in 2009 met de Z&R Product of the Year aan de haal ging. De plug was bedoeld om de onderlatten van gekoppelde rolgordijnen snel en probleemloos uit te lijnen. 

L’Histoire se répète, want in 2018 heeft de ontwikkelafdeling van Coulisse uit Enter onder de bezielende leiding van Bas Klein Tuente opnieuw toegeslagen. Deze keer is het geen slim onderdeel dat de Z&R Product of the Year Award heeft gewonnen, maar een slim product: Twin Pull! 

Coulisse

Twin Pull
Voor de lezers van Z&R zal het verhaal achter Twin Pull inmiddels bekend zijn. De wet- en regelgeving met betrekking tot kindveiligheid wordt wereldwijd steeds strenger, waardoor er vraag ontstaat naar kindveilige bedieningen voor bijvoorbeeld rolgordijnen. Het veelgebruikte kettingmechaniek voor rolgordijnen met zijn rondlopende ketting is zoals bekend niet veilig voor kleine kinderen. Om daar een oplossing voor te verzinnen, heeft Coulisse Twin Pull ontwikkeld. Het Twin Pull mechaniek vervangt het conventionele kettingmechaniek in de doekbuis en kan bij nieuwe, maar ook bij bestaande rolgordijnen worden toegepast. Twin Pull maakt gebruik van twee kettingen zonder lus, één om het gordijn te laten zakken, één om het omhoog te brengen. De kettingen worden een stuk uitgetrokken en veren dan terug. Bij Twin Pull wordt de doorlopende beweging van een traditionele ketting om een rolgordijn te bewegen dus vervangen door korte, herhaalde bewegingen. Omdat de bediening Intuïtief is, kan Twin Pull door iedereen zonder instructie worden gebruikt. 

Alle juryleden hadden waardering voor het innovatieve karakter, de praktische bruikbaarheid en de marktkansen van de Twin Pull Coulisse. Daardoor heeft het product bij elk van hen (hoog) gescoord, met als gevolg een duidelijke eerste plek voor de Twin Pull in de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award 2018! 

Achtervolgers
Op gepaste afstand van de Twin Pull is een groepje achtervolgers geëindigd. Runners-up zijn de luchtdicht producten ZipX®Zero en ShutterX® van Wilms en – ook van Coulisse – de Pull Motion. Energieneutraal bouwen wordt steeds belangrijker en Wilms speelt daar met zijn luchtdichte inbouwsystemen op in. De luchtdichte inbouwscreen ZipX®Zero en het luchtdichte inbouwrolluik ShutterX® worden in de spouwmuur ingebouwd. De binnenmuur wordt daarbij niet geperforeerd en de isolatie die vervalt, wordt gecompenseerd. De jury had er waardering voor dat Wilms met dit product anticipeert op het energievraagstuk en was tegelijkertijd onder de indruk van de techniek achter dit systeem. 

De tweede runner-up is de Pull Motion van Coulisse, ook een bediening voor binnenzonwering, maar in dit geval met motor die met app of afstandsbediening, maar ook intuïtief met een trekstang – ‘pull’ – kan worden bediend. Door de intuïtieve pull-functie heeft iedereen altijd de mogelijkheid om de geautomatiseerde raambekleding semi-handmatig te bedienen als afstandsbediening of smartphone met app even buiten bereik zijn. De jury had waardering voor de praktische bruikbaarheid en de marktkansen van dit product, dat echter als minder innovatief werd beoordeeld dan de Twin Pull. 

Vooruitkijken naar 2019 begint
De verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award mocht zich dit jaar verheugen om een groot aantal inzendingen. Het kan best dat de R+T 2018 daar invloed op heeft gehad. De grootste vakbeurs ter wereld voor rolluiken en zonwering is natuurlijk een stimulans voor bedrijven om met nieuwe producten te komen. In 2019 is er geen R+T en ook geen Polyclose. Wellicht dat het aantal inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award dan weer iets terug zal vallen. Dat is overigens niet te hopen, want het kan niet vaak genoeg worden gezegd: innovatie is belangrijk voor de branche om zich te blijven ontwikkelen en geen terrein te verliezen ten opzichte van bijvoorbeeld de glasbranche. 

De verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award 2018 is hiermee op een haar na gevild. Alleen de officiële prijsuitreiking komt er nog aan. Daarna begint het verwachtingsvolle vooruitblikken naar de Z&R Product of the Year Award 2019. Het redactieteam van Z&R en de jury van de Z&R Product of the Year Award verheugen er zich al op. Dat er veel interessante inzendingen bij mogen zijn! Maar eerst nog de prijs overhandigen aan winnaar Coulisse.   

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Coulisse

Z&R Online partners

NiceBUPZ