team swela nederland
02:30
15-11-2016

Swela verhuist Nederlandse vestiging naar Duitsland

 Schmitz-Werke maakt een grote stap in de toekomst

De markt vraagt bedrijven voortdurend om koerscorrecties te maken, om zich aan te passen aan nieuwe marktsituaties. Om die reden heeft Schmitz-Werke uit Emsdetten in Duitsland besloten om de vestiging van dochteronderneming Swela Nederland BV eind 2016 op te heffen. De verkoopactiviteiten voor de zonwering- en de maritieme markt in Nederland zal Swela vanaf dan vanuit Emsdetten uitvoeren.

swela

“De tijd blijft niet stilstaan. We moeten blijven ontwikkelen en ons steeds weer aanpassen aan veranderingen in de markt”, zegt general manager Wouter Hof van Swela Nederland BV. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in zonwering en maritieme stoffen, zal na bijna veertig jaar als onafhankelijke dochteronderneming van Schmitz-Werke GmbH + Co. KG te hebben gefunctioneerd, terugkeren naar Duitsland. “Vandaag de dag is het niet meer noodzakelijk om dochterondernemingen in andere landen te hebben om aanwezig te zijn”, aldus Hof. “Swela is een sterk Duits merk dat vanuit Emsdetten in maar liefst 42 landen opereert.”

Lange tijd marktleider als producent en groothandel
Sinds de oprichting in 1978 onder de naam Markilux en vanaf 1995 vanuit Enschede onder de naam Schmitz Textiles BV is het bedrijf sterk gegroeid en uiteindelijk in 1997 naar Beverwijk verhuisd. Daardoor werd voor de zelfstandig opererende dochteronderneming niet alleen fysiek, maar ook psychologisch een grotere afstand gecreëerd ten opzichte van het moederbedrijf in Duitsland.

“Voor Duitse bedrijven was het indertijd een min of meer een must om een vestiging in Nederland te hebben”, aldus Hof. “Korte levertijden waren toen ook al een vereiste in onze branche. Met een eigen kantoor en magazijn kon aan de vele kleinere zonweringassembleurs in de regio een snelle levering worden gegarandeerd.”

swela-schmitz-werke-doek-1

Sinds 1994 vertegenwoordigt Schmitz Textiles BV ook de buitenscreenproducten als sergé en carré van de Belgische screenproducent Helioscreen voor de Nederlandse markt. “De producten van Helioscreen waren een perfecte aanvulling op het Swela assortiment”, constateert Hof. “Daarmee was Schmitz Textiles BV in een keer ook leidend als leverancier in het segment verticale zonwering. Vervolgens heeft het bedrijf zich gedurende lange tijd met deze sublieme combinatie van producten als groothandel bewezen.” In 2011 is de naam Schmitz Textiles BV verandert in Swela Nederland BV om aan te sluiten bij de nieuwe huisstijl.

Een revolutionaire verandering heeft zich vervolgens in 2012 voltrokken toen de productie van Swela stoffen volledig is overgegaan van de toepassing van acrylgaren naar een hightech polyestergaren. In vervolg daarop is in 2013 de eerste, volledig nieuwe, uit polyestergarens vervaardigde Swela zonweringcollectie op de markt gekomen. “De klanten die ermee aan het werk zijn gegaan, zijn zeer positief over deze nieuwe zonweringdoeken”, constateert Hof.

swela-schmitz-werke-doek-2

Grote concurrentie in screenweefsels
De markt is sterk veranderd in de afgelopen jaren, constateert Hof, zo ook de gevestigde screenmarkt. Screenweefsels zijn tegenwoordig een commodity artikel geworden. De fabrikanten verwerken ieder jaar weer steeds grotere hoeveelheden. Dit leidt tot sterke concurrentie en een scherpe prijsbewaking. “De rol die Swela jarenlang als groothandel voor de Nederlandse markt heeft vervuld, is de laatste twee jaar ter discussie komen te staan. De fabrikant van vandaag koopt zijn screenweefsels rechtstreeks bij de producent, wat een groothandelsfunctie in feite overbodig maakt. Daarom hebben Swela en Helioscreen na intensief overleg besloten de gezamenlijke activiteiten per 31 december 2016 te beëindigen. Helioscreen zal vanaf 1 januari 2017 zijn verkoopactiviteiten op de Nederlandse markt zelf ter hand nemen.”

swela-schmitz-werke-maritieme-stoffen-1

Nieuwe marktsituatie betekent aanpassen
“Met het wegvallen van de groothandelsfunctie voor Helioscreen doeken rees bij ons de vraag of we de groothandelsfunctie voor Swela doeken nog wel moesten aanhouden”, vervolgt Hof. “Mede omdat er ondertussen korte lijnen tussen Nederland en Duitsland bestaan.” De Nederlandse markt is nog steeds één van de belangrijkste exportmarkten voor Schmitz-Werke GmbH + Co. KG in Duitsland. “De Nederlandse markt is ons altijd trouw gebleven en inmiddels vindt ons zonweringdoek Sunvas in steeds grotere hoeveelheden zijn weg richting de vakhandel. We hebben de voors en tegens tegen elkaar weggestreept en zijn vervolgens tot de conclusie gekomen dat we de Nederlandse markt ook optimaal kunnen bedienen als we vanuit één locatie – Emsdetten – opereren. Uiteraard wel met de ondersteuning van onze al jarenlang bekende verkoopspecialisten Klaas-Jan Postma en Marina Schavemaker.”

swela-sunsilk-met-lotus-nano-effect-zonnezeil-door-pina

Snelle levering vanuit Emsdetten
Wouter Hof verwacht dat de aanstaande veranderingen voor de klanten van Swela Nederland geruisloos zal verlopen. “Wij hebben immers al jarenlang ervaring met het versturen van rollen, coupons en geconfectioneerde doeken vanuit Emsdetten. Bovendien is onze binnendienst er inmiddels versterkt met de Nederlander Johannes Hindriks die al een paar jaar in Duitsland woont en werkt. Zelfs het bekende telefoon- en faxnummer van Swela Nederland blijft ongewijzigd. Voor onze klanten blijft dus alles bij het oude.”

Tekst: Thijs Pubben Foto’s: Swela

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

harol vz080 zip