03:32
16-11-2016

Somfy maakt overstap naar app-bediening mogelijk

Voordelen voor gebruiken én dealer

Welhaast overal is inmiddels een app voor te krijgen: waterkokers, fietsloten, auto’s, beregeningsinstallaties en automatische grasmaaiers voor de tuin, tandenborstels, wasmachines… Dan kunnen functies in en om het huis niet achterblijven en dat gebeurt ook niet, want ook Somfy biedt app bediening! 

Eerst maar eens iets over app-gestuurde producten, zodat we weten waarover we praten. Daar blijkt inmiddels een enorme markt voor te bestaan, die bovendien sterk groeiende is. Statistieken en voorspellingen bevestigen dat:

• Wereldwijd zijn er thans circa 6,4 miljard middels app verbonden producten of functionaliteiten. In 2020 zijn dit er naar verwachting 20,8 miljard. (Bron: Gartner, november 2015)
• De omzet in de smart home sector zal in 2020 naar verwachting $100 miljard bedragen. (Bron: Juniper Research, oktober 2015) 
• Onderzoek heeft uitgewezen dat 32% van de huishoudens in West-Europa bereid is om te betalen voor Smart Home producten. (Bron: Strategy Analytics, december 2015) 
• Van de internetgebruikers in de EU heeft 14% een Smart Home product, 8% weet waar ze te koop zijn en 7% is bekend met bedrijven die ze aanbieden. (Bron: Parks Associates, april 2016) 

connexoon-2

Producten met één functie zijn meestal de eerste aankoop op het gebied van Smart Home, is de algehele constatering. Producten met één functie verkochten in 2014 zes keer meer dan complete systemen en maakten 59% uit van de totale omzet van Smart Home producten in Europa en de VS. De meest succesvolle app-gestuurde oplossingen tot nu toe zijn thermostaten, beveiligingssystemen, verlichting, IP camera’s en speakers.

Connexoon
Met Connexoon biedt Somfy een oplossing voor mensen die in hun woonomgeving naar app-bediening willen overstappen, om zonwering, screens en rolluiken voor het raam, zonwering op het terras of de toegang tot het erf (hekwerken) of de garage per app te regelen. Connexoon werkt zowel met Apple iOS als Android.

Connexoon laat zich eenvoudig installeren en bedienen. Het systeem kan dingen voor de gebruiker in de gaten houden en regelen, zoals bescherming tegen de zon. Connexoon heeft bovendien een tijdklok, waardoor het mogelijk is om maximaal acht tijdprogramma’s voor aangesloten producten in te stellen. Ook is het mogelijk om een viertal scenario’s te definiëren, bijvoorbeeld voor de seizoenen, voor als de gebruiker thuis is of voor een gewone weekdag als iedereen naar zijn werk is of naar school of voor de vakantie.

somfy connexion

Connexoon Window
Connexoon heeft vier toepassingsgebieden. Raam, terras en toegang zijn al genoemd. De vierde is verlichting. Connexoon heeft voor het raam onder andere een click & go functie, zodat bijvoorbeeld de rolluiken met één klik kunnen worden gesloten. Voor het openen en sluiten ervan kunnen scenario’s worden geprogrammeerd of er kan van een timer gebruik worden gemaakt. Met weersensoren kunnen rolluiken of andere raamproducten automatisch reageren op lichtintensiteit of temperatuur. Met de Check Window functie kan van afstand worden gecontroleerd wat de stand van de raamproducten is en kunnen ze met een enkele klik worden geopend of gesloten.

Connexoon Window kan worden gekoppeld met motoren voor rolluiken, screens en buitenjaloezieën en met Velux dakramen, Velux dakraamzonweringen en -rolluiken. Het systeem kan verder met de zonnesensor io, temperatuursensor io en de nieuwe openingsmelder io van Somfy worden gecombineerd.

Connexoon Terras
Een vergelijkbare functionaliteit als voor het raam biedt Connexoon voor het terras. Dat kan van afstand worden gecontroleerd, waarna met één klik de positie van bijvoorbeeld een terrasscherm kan worden aangepast.

Aanvullende functies zijn Smart Control en Snapshot. Bij Smart Control wordt op het terrasscherm een temperatuur- of zonnesensor aangesloten om het automatisch op veranderende weersomstandigheden te doen reageren. Met Snapshot kunnen de ideale instellingen voor zonwering, terrasoverkapping of verlichting worden opgeslagen, zodat ze op elk gewenst moment kunnen worden opgeroepen.

Connexoon Terras kan worden gekoppeld met motoren voor zonneschermen io, volants io, en pergoladaken io en met zonnesensor io en temperatuursensor io worden gecombineerd.

Connexoon Access
Een hek rond de tuin of een garagedeur kunnen automatisch worden geopend en gesloten met de Geofencing functie op een smartphone. Met Connexoon Access kunnen hek en garagedeur bovendien van afstand worden gecontroleerd en desgewenst geopend om iemand toegang te verlenen, of gesloten.

Connexoon Access werkt met io motoren voor garagedeuren en hekken. In verband met wettelijke voorschriften voor bediening op afstand is het gebruik van fotocellen vereist.

Connexoon verlichting
Tegelijk met Somfy producten kan met Connexoon ook verlichting worden bediend (aan- en uitschakelen, dimmen). Met de ingebouwde tijdklok kan aanwezigheid worden gesimuleerd om potentiële inbrekers af te schrikken. Het systeem is compatibel met Philips Hue verlichting en werkt met de Somfy io lighting receiver en Somfy io verlichting.

somfy-connexoon-specificatiesSpecificaties


Eenvoudig te installeren

Connexoon kan heel eenvoudig in een paar stappen worden geïnstalleerd. Om io producten aan te sluiten, is zelfs geen internetverbinding nodig. Het installeren van Somfy io producten gebeurt in enkele stappen:
• connexoon aan het elektriciteitsnet aansluiten,
• op de Somfy io afstandsbediening de programmeertoets drukken,
• de programmeertoets op de Connexoon indrukken,
• klaar voor gebruik!

Eenvoudig te activeren (via Smartphone)
Connexoon kan heel eenvoudig in enkele minuten worden geactiveerd, zelfs via een smartphone. Daarvoor moet verbinding worden gelegd met somfy-connect.com, waarna een aantal stappen moet worden doorlopen om als gebruiker te worden geregistreerd. Daarna kan de app worden gedownload, waarna de gebruiker kan inloggen en Connexoon kan gaan gebruiken.

Eenvoudig van sensoren te voorzien
Connexoon kan in een handomdraai van maximaal vier sensoren worden voorzien. Een Sensor Box en Easy Sun zijn niet meer nodig. De combinatie van de sensor Sunis en de Connexoon is al voldoende. Goedkoper voor de consument en gemakkelijker voor de dealer, want het systeem kan nog eenvoudiger dan voorheen aan de sensoren worden gekoppeld.

somfy-overzicht-geschikte-productenGeschikte producten

Voordelen voor de dealer
Van de vele gebruiksmogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid van Connexoon profiteren natuurlijk met name de gebruikers van deze app-gestuurde bediening. Maar ook de (zonwering)dealer kan er zijn voordeel mee doen benadrukt men bij Somfy. Met Connexoon kan elke dealer eenvoudig een app-bediende oplossingen aanbieden. Door het installatiegemak zal de dealer het product bovendien snel beheersen.

Omdat het zoveel goede eigenschappen heeft en zo gebruiksvriendelijk is, verkoopt een product als Connexoon zichzelf, is de verwachting bij Somfy. Maar het moet natuurlijk wel onder de aandacht worden gebracht! Extra voordeel voor de dealer: de sensoren die nodig zijn om alle functionaliteiten van Connexoon ten volle te benutten, genereren extra omzet.

Somfy biedt Connexoon alleen aan via fabrikanten en dealers van zonwering en rolluiken en heeft een consumentenadviesprijs van € 169. De Connexoon werkt alleen met producten die io homecontrol (tweeweg communicatie) ondersteunen.

Tekst: Thijs Pubben   Foto’s: Somfy

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

team swela nederlandalulux