02:31
09-11-2017

Nieuwe CDL lamel voor buitenjaloezieën van Roma: de C van comfort en de D van design

Het gesloten, vlakke aanzien van een rolluik, gecombineerd met de typische functies van een buitenjaloezie, zoals zonwering en lichtregulering. Die eigenschappen zijn samengebracht in de nieuwe CDL lamel van Roma, met de C van comfort en de D van design. Deze lamel is sinds de lente van dit jaar leverbaar. 

De nieuwe CDL lamel van Roma is volgens Toon van Osta van Roma Benelux een absolute nieuwigheid op het gebied van buitenjaloezieën. “Deze lamel onderscheidt zich zowel wat betreft design als functionaliteit van alle gangbare systemen. De vlakke, rechte lamelvorm van de Roma CDL lamel past uitstekend bij bouwwerken met een moderne architectuur. Met deze lamel zet Roma een nieuwe standaard voor wat betreft design en functionaliteit van buitenjaloezieën.”

Dat daar niet alleen bij Roma zo over wordt gedacht, bewijst de toekenning van Red Dot Award 2017 voor Product Design aan de CDL lamel. “Het zegt wel iets dat aan deze lamel een van de belangrijkste designprijzen wereldwijd is toegekend”, aldus Van Osta.

Trekt de aandacht en vergroot de privacy
Als een buitenjaloezie met CDL lamellen wordt gesloten, ontstaat een vlak oppervlak, vergelijkbaar met het oppervlak van een rolluik. Dat komt enerzijds door de excentrische stanzing van de koordopeningen in de lamellen en anderzijds door de grote overlapping van de lamellen als ze worden gesloten. “Dit rechtlijnige ontwerp past uitstekend bij de moderne architectuurstijlen, maar zorgt tegelijkertijd ook voor veel comfort voor de gebruikers”, stelt Van Osta.

Als de CDL lamellen zijn gesloten, zorgen het ontwerp en de verdekte stanzingen er namelijk voor dat directe lichtinval over het hele oppervlak van de buitenjaloezie wordt voorkomen. Het interieur werkt door de gelijkmatige schaduwwerking, zonder de storende lichtvlekken rustiger en aangenamer. Door de speciaal vormgegeven geleiders kan ook aan de zijkanten van de buitenjaloezie geen licht doordringen. “Daardoor wordt een hoger wooncomfort bereikt met de mogelijkheid van praktisch totale verduistering”, constateert Van Osta. “Tegelijkertijd zorgen de buitenjaloezieën met CDL lamellen door hun perfecte afsluiting voor nog meer privacy, door inkijk onmogelijk te maken.”


De CDL lamellen van Roma zorgen voor een strak gelijnd uiterlijk van een buitenjaloezie, met een vlak oppervlak als de lamellen gesloten zijn. 

Ontwikkeld voor bijzondere voordelen
Een ander groot voordeel van de Roma buitenjaloezieën die met de CDL lamel zijn uitgerust is volgens Toon van Osta de duidelijk hogere windstabiliteit. “Ze is het resultaat van de stabiele geleiding van de lamellen middels een speciaal vormgegeven geleidestift en de speciale loopwagens in de geleiders. De nieuw ontworpen geleiderails voor de Roma CDL lamellen zijn daarvoor speciaal van twee gescheiden kamers voorzien.” Volgens Van Osta voldoet de geleiderails daarnaast aan alle optische eisen. “Na montage van de basisrail wordt de daadwerkelijke geleiderail onzichtbaar vastgeschroefd, waardoor geen ontsierende afdekdopjes nodig zijn.”

Eenvoudig inpasbaar en meer comfort
De inpassing van een buitenjaloezie die is opgebouwd uit Roma CDL lamellen is buitengewoon eenvoudig, benadrukt Van Osta. “De Roma CDL lamel kan zonder meer in de bestaande Roma buitenjaloezieën Modulo en Puro 2 worden geïntegreerd, zonder dat daar verdere ingrepen voor nodig zijn. De CDL lamellen zijn daarnaast ook geschikt voor grote ramen tot 4000 mm breed en 4500 mm hoog.

Een bijzonder waardevolle eigenschap van de CDL lamel is volgens Van Osta de geïntegreerde optilbeveiliging. “Bij een inbraakpoging loopt de rolwagen automatisch vast in de geleiderails, waardoor het omhoogschuiven van het lamellenpakket ernstig wordt bemoeilijkt.”

In combinatie met de Roma CDL lamel wordt in de toekomst een volledig nieuwe, door Roma in eigen beheer ontwikkelde aandrijving voor het kantelen van de lamellen toegepast. Ze moet het mogelijk maken om de stand van de lamellen nauwkeurig te bepalen of de schuinstand van het lamellenpakket snel op te heffen. “Bovendien is het dan mogelijk om het band van een buitenjaloezie eenvoudig en in enkele handelingen te vervangen, zonder dat daarvoor het lamellenpakket hoeft te worden gedemonteerd”, aldus Toon van Osta.

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Roma
Uitgelichte foto boven: 
Een nieuwigheid op het gebied van buitenjaloezieën: de CDL lamel van Roma voor gebruik in combinatie met de Modulo en de Puro 2. 


Technische gegevens CDL

Lamel: tweezijdig gekraald met aan de buitenzijde een geïntegreerd, geluiddempend rubberprofiel
Breedte: 70 mm
Oppervlakte: gepoedercoat, corrosiebestendig, hoge kleurvastheid en glansbescherming (ook bestand tegen UV-straling)
Materiaal: aluminium
Kleuren: overeenkomstig de Roma lamelkleuren

De stanzingen voor het optilband zijn diepgetrokken om slijtage van de band te verminderen. in het geval van zijgeleiding zijn alle lamellen aan twee zijden van een geleidestift voorzien. De lamellen zijn met haken uit chroomstaal verbonden met een lussenband. 

Lussenband
Draagband: geweven band uit polyester met dubbele aramideversterking
Haken: chroomstaal
Kleuren: grijs / zwart

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners