01:12
24-02-2020

Nieuw licht op de gevel van Operations Control Center KLM

Het Operations Control Center van KLM op Schiphol-Oost heeft sinds kort weer een gevel die in het oog springt. De gevel is voorzien van zonwerend geveltextiel van Serge Ferrari. Dankzij dit doek komt er dagelijks meer licht binnen en worden zonlicht en warmte onder controle gehouden.

Serge Ferrari is wereldleider in flexibel composietmateriaal en staat bekend om zijn innovatieve producten. Het Operations Control Center van KLM op Schiphol-Oost had een uitdaging waar de fabrikant wel raad mee wist.

Op zoek naar duurzame zonwering

De gevel van het controlecentrum was aan een goede oplossing voor zonwering toe. Enkele jaren geleden was er al een zonwering geplaatst van een geperforeerd metalen gaas. De panelen begonnen echter te roesten en het gebruikte materiaal was niet meer op de markt verkrijgbaar. Daarom werd Poly-Ned in Steenwijk ingeschakeld om een nieuwe oplossing te realiseren. De keuze viel op deze specialist in textielarchitectuur vanwege zijn ruime ervaring en vanwege het feit dat het bedrijf bleek te kunnen voldoen aan de hoge veiligheidseisen op de bouwplaats.

Meer licht, beter aanzicht

Na een uitgebreid onderzoek heeft de architect ervoor gekozen de gevel te voorzien van geperforeerd textiel. Deze lichtgewicht optie biedt de mogelijkheid om een breder zicht buiten het gebouw te hebben en toch de zon effectief buiten te houden. Inmiddels is de gevel voorzien van 830 m² gaasweefsel van het type Frontside View 381 van Serge Ferrari.
Dit is een gaas voor textiele façades dat ontworpen is om het zicht van binnen naar buiten te behouden. In nieuwbouw- en renovatieprojecten vermindert het de warmte in het gebouw tot wel 81%, afhankelijk van de kleuren van het gaas. Daarnaast is het duurzaam en bestand tegen de gevolgen van weersinvloeden zoals wind, hagel en zonnestraling. De architect wilde een donkere kleur, omdat die past bij de originele kleuren van de gevel. Bij dit project is de oude achterconstructie intact gebleven. Doordat deze opnieuw kon worden gebruikt, waren de kosten van de totale investering te overzien.

Het Operations Control Center van KLM ziet er na plaatsing van de zonwering niet alleen een stuk aantrekkelijker uit, ook komt er nu dagelijks meer licht naar binnen en dat terwijl tegelijkertijd de schadelijke invloed van de zon wordt geweerd.

Beeld: Poly-Ned

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners