Knikarm- en Uitvalschermen
21:27
20-02-2017

Knikarm- en uitvalschermen klaar voor de start!

Na een korte, maar welverdiende pauze rond kerst en oud en nieuw staat de zonweringwereld alweer te trappelen om het nieuwe seizoen aan te vliegen. Z&R opent het jaar traditioneel met het Thema Knikarm- en Uitvalschermen. Door alle aandacht voor terrasoverkappingen, buitenleven enzovoorts zijn de traditionele zonneschermen misschien iets naar de achtergrond gedrongen, maar ze vormen natuurlijk nog steeds een heel belangrijke productgroep. 

In dit thema stellen een aantal belangrijke aanbieders hun leveringsprogramma voor 2017 voor. Voor sommige bedrijven betekent dat aandacht vragen voor het bestaande programma. Andere hebben hun aanbod vernieuwd, bijvoorbeeld door nieuwe kleuren, nieuwe doeken of zelfs nieuwe schermen te introduceren. Met Eurosol Products is er bovendien een nieuwe aanbieder bijgekomen die nog niet eerder zijn opwachting in het Thema Knikarm- en Uitvalschermen heeft gemaakt. Klaar voor de start!


Eurosol Products:
‘een grote keuze aan hoogwaardige schermen’
Het in Montfoort gevestigde Eurosol Products is een Nederlandse producent van buitenzonweringen en tevens leverancier van hoogwaardige tuinmeubelen. Eurosol Products heeft de knikarmschermen Cetina, Isar, Linge en Aland en het uitvalscherm Nevada in het leveringsprogramma.

Knikarmschermen
“De knikarmschermen Cetina en Isar zijn modulair, wat inhoudt dat deze schermen optioneel kunnen worden uitgevoerd met zowel led-verlichting als een motoraangedreven variovolant”, aldus directeur Eric-Aland Doornebal van Eurosol Products. “Deze opties kunnen overigens ook nog in een later stadium worden toegevoegd.” De schermen zijn standaard voorzien van een aluminium doekbuis en een ‘easy change system’, waardoor het doek en/of de motor op eenvoudige wijze kunnen worden vervangen. De motor is niet alleen standaard voorzien van een afstands- en een noodhandbediening, maar ook van een trafo voor de led-verlichting, die dus ook nog achteraf kan worden aangebracht.

Knikarmscherm Cetina – Dit scherm heeft een volledig gesloten cassette en is leverbaar in de kleuren RAL 9001, RAL 9003 en RAL 7016 structuur. De maximale maatvoering is 600 cm breed x 250 cm uitval of 550 cm breed x 300 cm uitval.

Knikarm- en Uitvalschermen Knikarm- en Uitvalschermen

Knikarmscherm Isar – Dit scherm kan zowel als semi-cassette alsook als volledig gesloten cassette worden uitgevoerd. Het net als de Cetina leverbaar in de kleuren RAL 9001, RAL 9003 en RAL 7016 structuur. De maximale maatvoering van het semi-cassettescherm is 550 cm breed x 300 cm uitval. De maximale maatvoering van het volledig gesloten cassettescherm is 550 cm breed x 250 cm uitval of 500 cm breed x 300 cm uitval.

Knikarm- en UitvalschermenKnikarm- en Uitvalschermen

Knikarmscherm Linge – Dit scherm heeft een volledig gesloten cassette. Het is leverbaar in RAL 9003, met een maximale maatvoering van 600 cm breed x 300 cm uitval.

Knikarmscherm Aland – Dit knikarmscherm ten slotte, heeft eveneens een volledig gesloten cassette. Het is leverbaar in de kleuren RAL 9001, RAL 9003 en RAL 7016 structuur. De maximale maatvoering is 700 cm breed x 300 cm uitval.

Uitvalschermen
Het uitvalscherm Nevada van Eurosol Products is voorzien van zijkappen die niet geschroefd hoeven te worden. “Dit hoogwaardige scherm heeft daardoor een luxueuze uitstraling”, stelt Doornebal vast. “De doekbuis is van aluminium en de motor is standaard voorzien van een afstandsbediening en 4,5 m kabel. Door het easy change system kunnen het doek en/of de motor in een handomdraai worden vervangen.”

Knikarm- en Uitvalschermen

De maximale breedte van de Nevada is 500 cm en de uitval is naar keuze 80, 90, 100, 115 of 125 cm. De profielkleur is leverbaar in drie standaard kleuren, te weten RAL 9001, RAL 9003 en RAL 7016. De garantieperiode op het Nevada uitvalscherm bedraagt zeven jaar.


Smits Rolluiken en Zonwering BV:
‘projectzonwering in bestektekstenservice STABU’

Uitvalschermen en markisolettes voorkomen opwarming van ruimtes en zijn uitermate geschikt voor projectmatige toepassingen. Architecten en projectontwikkelaars raadplegen steeds vaker de bestektekstenservice STABU voor informatie en tekeningen.

De Stichting STABU is een samenwerkingsverband van grote organisaties in de Nederlandse bouwnijverheid. STABU is van, voor en door de bouw en levert een online specificatiesystematiek voor de woning- en utiliteitsbouw, waarmee zowel bestekken als complete gebouwdossiers kunnen worden gemaakt. Alles wordt voortdurend getoetst aan wet- en regelgeving, nieuwe ontwikkelingen en technische innovaties. STABU levert de informatie die nodig is om een BIM, een Bouw Informatie Model, te maken. Smits heeft besloten om zijn screens, uitvalschermen en markisolettes in STABU te plaatsen. Later zullen ook de overige producten van Smits volgen.

Knikarm- en Uitvalschermen

De markisolette Excellent®, een combinatie van een uitvalscherm en een screen, is een van de producten die door Smits in STABU is geplaatst. “Het is de ideale zonwering voor ramen waar men de lichtinval zoveel mogelijk wil beperken, maar wel wil genieten van een onbelemmerd zicht naar buiten”, aldus algemeen directeur Erik te Riele van Smits Rolluiken en Zonwering. “De markisolette Excellent® heeft een zeer gunstige prijsstelling en een hoogwaardige kwaliteit met fraai vormgegeven aluminium scharnieren.”

Smits noemt de volgende voordelen van de markisolette Excellent®

• Het betreft een compacte variant van de bestaande markisolettes,
• inbouwen in een koof is mogelijk,
• de maximale breedte is 2000 mm en de standaard uitval 500 mm,
• uit te voeren met een kast van 75, 85 en 95 mm,
• fraai vormgegeven scharnieren,
• af te werken in iedere gewenste RAL kleur (standaard in TNA, RAL 9010 en RAL 9001).


Alluma:
‘het unieke design en de bijzondere afwerking van BAT’

Alluma uit Best biedt een uitgebreid assortiment buitenzonwering aan. “Met de knikarm- en uitvalschermen – maar ook met de screens, markiezen en verandazonweringen – die wij kunnen aanbieden, kunnen wij altijd in de behoefte van onze dealers én van de consument voorzien”, aldus commercieel manager Stefan Huisman.

Knikarm- en Uitvalschermen

BAT
Alluma is tevens distributeur van de producten van de Italiaanse producent van zonweringen BAT in Nederland. “De producten van BAT staan bekend om hun unieke design en de bijzonder stijlvolle afwerking”, constateert Huisman. Van het Italiaanse merk levert Alluma de zonneschermen B70 Base Lite, B75 Base Plus en B99 Domea.

Met een uitval van 310 cm en een maximale breedte van 600 cm kan de B75 Base plus enorme oppervlaktes overspannen. Het B99 Domea scherm kan zowel op de muur, op het kozijn als aan het plafond worden bevestigd. “Dat maakt de mogelijkheden eindeloos”, aldus Huisman.


Verano®:
‘de V296 Santos staat voor beproefde kwaliteit’

Het V296-Santos cassettescherm combineert volgens Verano® twee eigenschappen die niet vaak in één zonnescherm voorkomen: compactheid en stevigheid. “Dankzij de extra stevige knikarmen is dit cassettescherm extreem goed bestand tegen windvlagen”, aldus marketing, PR en online medewerkster Evelien Janssen-Verweij. De V296-Santos kan optioneel worden uitgerust met naadloos geïntegreerde led-strips in de knikarmen.

Specificaties van de V296-Santos
De V296-Santos cassettescherm is beschikbaar in een breedte van 3500 tot en met 6000 mm en met een uitval van 3000 of 3500 mm. Het kan aan het plafond of op de wand worden gemonteerd. De V296-Santos is standaard voorzien van elektrische bediening. Het scherm is leverbaar in een viertal kleuren, namelijk technisch zilver, wit, RAL 9001 (ivoor) en VS716 (antraciet structuurlak). Optioneel kan de V296-Santos worden uitgerust met in de knikarmen geïntegreerde led-strips.

Knikarm- en Uitvalschermen

Adviesverkoopprijzen
Een gedegen samenwerking tussen fabrikant en specialist is ook in 2017 cruciaal in het gericht bedienen van de eindgebruiker, is de overtuiging van Verano®. Het bedrijf hanteert daarom adviesverkoopprijzen voor zijn producten en zorgt ervoor dat de specialist een aantrekkelijke marge kan behalen. “Het uitgebreide assortiment maakt het mogelijk om voor ieder budget en/of situatie een passende oplossing te bieden”, aldus Evelien Janssen-Verweij. “Bovendien stelt Verano® een veelzijdige mix aan reclamemiddelen ter beschikking om de specialist te ondersteunen bij de verkoop.”

Kwaliteit en levertijd
“De producten van Verano® worden ontwikkeld en geproduceerd met oog voor kwaliteit en innovatie”, besluit Evelien Janssen-Verweij. “De eigen ontwikkeling en de productie op eigen bodem maken het mogelijk om ook in het hoogseizoen snel te leveren en een hoge leverbetrouwbaarheid te garanderen.”


AZD&Co:
‘verbeterde Trendline SmartBox’

Bij het buitenleven wordt vaak aan terrasoverkappingen gedacht, maar dat hoeft niet noodzakelijk in elke situatie de oplossing te zijn. Bij AZD&Co, gevestigd in het Oost-Vlaamse Deinze, constateren ze dat er nog veelvuldig voor knikarmschermen als buitentoepassing wordt gekozen. Een voordeel in vergelijking met een terrasoverkapping is dat er geen hinderlijke constructiepalen het zicht belemmeren als de zonwering niet wordt gebruikt.

AZD&Co heeft, behalve met terrasoverkappingen en verticale zonweringen, veel ervaring met de productie van knikarmschermen. AZD&Co heeft ook grotere, robuust geconstrueerde schermen in het assortiment die uitstekend geschikt zijn om ruim bemeten terrassen van schaduw te voorzien. Natuurlijk kan voor elk terras en elke situatie een passende oplossing op maat worden geleverd.

Knikarm- en Uitvalschermen

Primeur
Voor het seizoen 2017 heeft AZD&Co opnieuw een primeur. Het betreft de Trendline SmartBox die enkele aanpassingen heeft ondergaan. Nieuw zijn de flexibele montage-oplossingen en de geïntegreerde led-strip in de onderkant van de cassette. De led-strip vormt volgens AZD&Co een subtiele, dimbare sfeerverlichting die niet opvalt en die eenvoudig kan worden bediend met de afstandsbediening van het knikarmscherm of met de Tahoma Box van Somfy en een app op de smartphone. De cassette van de Trendline SmartBox is verder nog voorzien van een doekgoot, zodat het doek verborgen is als het scherm wordt uitgerold.

AZD&Co heeft verschillende twee- en drie-buissystemen in het assortiment:
Driebuissystemen

• Trendline cassette
• Topline cassette
• Senza

Tweebuissystemen

• Trendline SmartBox
• Trento en Trentino
• Lotus
• Monza
• JDB


Sunmaster:
‘nieuwe kleuren voor knikarm- en uitvalschermen’

Sunmaster Nederland BV heeft een ruim assortiment knikarm- en uitvalschermen. De standaard kleuren voor deze schermen waren tot voor kort RAL 9001 en blank geanodiseerd (TNA). Vanaf dit seizoen komen daar voor de meeste typen de kleuren RAL 9010 en RAL 7016 bij. “Vooral voor het Suneye knikarmscherm is dit goed nieuws, aangezien dit het favoriete scherm van de meeste Sunmaster dealers is”, constateert directeur Chris Kollen van Sunmaster. “Met de huidige Suneye werd in de afgelopen seizoenen al flink gescoord. De toevoeging van de twee populaire kleuren gaat vast voor nog meer succes op de winkelvloer zorgen.”

Meer nieuws over het Suneye knikarmscherm
Sunmaster heeft besloten om naast de Sunbasic nu ook het Suneye knikarmscherm in standaard afmetingen te gaan leveren. “Een strategische zet, want zo worden er extra verkoopkansen gecreëerd”, denkt Kollen. “Vorig jaar is opnieuw bewezen dat het Suneye knikarmscherm een alom gewaardeerd product is, niet alleen geroemd om zijn design, maar zeker ook om de toegepaste techniek. Doordat we dit scherm steeds op tijd een facelift of een technische update hebben gegeven, is dit model een koploper gebleven. Des te mooier voor onze dealers dat nu de extra kleuren en de standaard maten beschikbaar zijn gekomen.”

Zelf online samenstellen
“Shoppers zijn het gewend dat ze producten die op maat worden geleverd, zelf kunnen configureren”, weet Kollen. “Dat is het beeld van deze tijd. Wij faciliteren dat met liefde en plezier op onze website.” Wie op www.sunmaster.nl kijkt, komt daar de Zonwering Styler tegen, waarmee een Suneye knikarmscherm geheel naar wens kan worden samengesteld. Zo kan de eindgebruiker exact bepalen welke kleur de aluminium behuizing moet hebben, welke kleur zijkappen er gebruikt moeten worden, welk doek het beste past en welke kleur de aluminium gietdelen moeten krijgen. Het resultaat is een totaal geïndividualiseerd terrasscherm waar de signatuur van de eindgebruiker in terugkomt. “Wij willen dat mensen met trots hun aanschaf kunnen laten zien en denken dat de opties die de Zonwering Styler biedt, garant staan voor nog meer productbeleving”, aldus Chris Kollen.

Knikarm- en Uitvalschermen

Het breed laten hangen
Breed is natuurlijk een relatief begrip. Toch mag een knikarmscherm van 12 m breed gerust breed worden genoemd, vindt Kollen. “Bij Sunmaster hebben we onder de knikarmschermen een krachtpatser, die een terras van twaalf meter breed en drie en een halve meter diep riant kan overlappen.” Het gaat dan over de SunGrade, een knikarmscherm met een enkelvoudige, maximale breedte van 6,5 m bij een uitval van 3,5 m. In de gekoppelde uitvoering haalt dit scherm zonder problemen 12 m breedte. Hemko Molenaar, manager R&D bij Sunmaster: “Dit scherm is onmisbaar in ons leveringsprogramma. We beleven een revival van het fenomeen knikarmscherm en waar vroeger alleen de horeca naar dergelijke maatvoeringen vroeg, daar komen we nu steeds vaker in aanraking met particulieren die wensen uiten op dit vlak.”

Niet alleen de schermen zijn onderhevig aan upgrades
Bij Sunmaster zit men niet stil als het om vernieuwing gaat. “Zo wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website en een nieuwe folderlijn”, vertelt Chris Kollen. “De klanten van Sunmaster zullen nog even moeten wachten, maar zullen zeker voor hun geduld beloond worden!” Meer over deze plannen elders in deze Z&R, in een artikel met Chris Kollen en Lilly Thiescheffer van Sunmaster.

Overzicht van de schermen
Het leveringsprogramma knikarmschermen van Sunmaster omvat momenteel:

• de Sunbasic in standaard maten
• de Sunbasic als maatwerkscherm
• de Sunbasic als cassettescherm
• de Suneye in standaard maten
• de Suneye als maatwerkscherm
• de Suneye XL
• de Suncar Cassette
• de SunGrade voor grote afmetingen


Boflex:
‘Vogue knikarmscherm staat al jaren aan de top’

Voor de particuliere, maar ook voor de zakelijke markt – horeca, detailhandel enzovoorts – heeft Boflex al enige tijd het knikarmscherm Vogue in het assortiment. “Dit scherm is kwalitatief zeer hoogwaardig en wordt alleen geëvenaard door de kwaliteitsschermen van de topmerken in zonweringland”, aldus Karel Legein van Boflex.

Het scherm heeft een robuust en gebruiksvriendelijk draaikiepsysteem, waarmee de hellingshoek van de knikarmen naar wens kan worden ingesteld. Daarvoor wordt een stelknop gedraaid en vervolgens met een vergrendelingsboutje gefixeerd. Als het scherm wordt geopend, komt het circa tien centimeter horizontaal naar buiten, waarna het in de juiste hoek kantelt en verder uitklapt. De precieze afregeling van de armen zorgt voor een perfecte doekspanning. Als het scherm wordt gesloten, kantelt het tien centimeter voor het helemaal dicht is weer recht, waarna de voorlijst perfect in de cassette sluit.

Knikarm- en Uitvalschermen

Draaikiepsysteem

Behalve de eenvoudig instelbare hellingshoek heeft het draaikiep-systeem volgens Boflex nog een aantal belangrijke voordelen:

• Eenmaal ingesteld, is de hellingshoek maximaal gefixeerd en kan – ook door buiige wind – niet worden ontregeld.
• Het scherm heeft een grote belastbaarheid, waardoor grotere breedtes en uitvallen mogelijk zijn en het gewicht van extra accessoires, zoals een gemotoriseerde volant in de voorlijst geen probleem oplevert.
• Het knikarmscherm Vogue straalt ingetogen klasse uit. Het is mooi, maar niet uitgesproken vormgegeven, waardoor het bij huizen en gebouwen van uiteenlopende bouwstijlen toepasbaar is.

Opties
De Vogue is met een aantal interessante opties leverbaar. Daaronder de gemotoriseerde volant die discreet in de voorlijst wordt weggewerkt. De cassette van de Vogue met volant heeft precies dezelfde vormgeving als de standaardversie zonder, zodat er geen onderscheid is als de twee types naast elkaar worden gebruikt. Een andere optie is led-verlichting die in de knikarmen van het scherm wordt geïntegreerd. “Het voordeel ten opzicht van een spotbalk die onder de cassette wordt bevestigd, is dat het licht gelijkmatig over het terras onder het scherm wordt verdeeld”, aldus Legein. Voor de Vogue zijn daarnaast ook een geluidsmodule en een verwarmingsunit leverbaar.

Montage- en gebruiksgemak
De Vogue onderscheidt zich volgens Legein door montage- en instelgemak. “De muurplaten worden precies achter de armen bevestigd en als ze goed zijn bevestigd, is ophangen eenvoudig en probleemloos. Het bijstellen van de hellingshoek is zelfs zo gemakkelijk, dat de eindgebruiker het zelf zou kunnen doen. De hoogwaardige kwaliteit van het scherm blijkt uit de zware uitvoering, die zelfs zwaarder is dan wat door buitenlandse concurrenten wordt geboden.”

Onderscheidend
De Vogue is een scherm waarmee de zonweringspecialist zich kan onderscheiden, is de stellige overtuiging van Karel Legein. “Veel eindgebruikers kiezen liever voor de Vogue dan voor een eenvoudiger scherm. Voor ons is dat het bewijs dat we door te focussen op kwaliteit een juiste koers hebben gekozen.”


Luxaflex®:
‘buitenruimte is de verlenging van de woonkamer en verdient daarom evenveel aandacht’

Luxaflex® Fiora: voorbeeld van Dutch design
Vraag consumenten waar ze aan denken bij het merk Luxaflex® en praktisch iedereen zal raamdecoratie antwoorden en aan de binnencollecties denken. “Ten onrechte”, aldus marketingmanager Jaap-Jene Langevoord van Luxaflex®. “Want we hebben juist ook een groot aanbod van buitencollecties, met een divers aanbod van soorten zonwering en ook van stoffen, hardwarekleuren en designs. De filosofie van Luxaflex® is dat de buitenruimte een verlenging is van het interieur en daarom evenveel aandacht verdient.”

Slanke en strakke vormgeving
“De Fiora collecties van Luxaflex® bieden krachtige, betrouwbare buitenzonwering met als een van de onderscheidende eigenschappen een strakke, elegante en slanke vormgeving”, benadrukt Langevoord. “Door de stijlvolle afwerking zijn vrijwel alle schroeven, techniek en verbindingen onzichtbaar.” Ook kieren zijn onzichtbaar, doordat de compacte cassette strak tegen de gevel kan worden gemonteerd en eventuele doekspleten bij grote breedtes kunnen worden afgedekt met de Jockey Cover. De schermen zijn leverbaar in alle RAL kleuren.

Soepele en geluidloze bediening
Behalve de fraaie vormgeving heeft de Fiora collectie volgens Langevoord een krachtige techniek en een soepele uitvouw. “Het doek rolt vloeiend uit door de kokerconstructie bij de bovenrol en maakt geen geluid omdat de metaaldelen elkaar niet raken. Het kantel-kiepsysteem zorgt voor een goede sluiting en hoeft daardoor niet achteraf te worden afgesteld. Dankzij het servicedeksel kan het doek eenvoudig worden vervangen.”

Fiora Compact en Fiora Grande
De Fiora collectie bestaat uit de Fiora Grande en de Fiora Compact. De Grande collectie is bij uitstek geschikt voor grotere gevels. Het scherm is namelijk verkrijgbaar in maten tot wel 740 cm breed uit één stuk en een uitval van 350 cm. Gekoppeld kunnen schermen uit de Grande collectie een breedte van twaalf meter halen. De Compact collectie is geschikt voor smalle ramen en kleine terrassen. Dit scherm kan al vanaf 206 cm breed met een uitval van 160 cm worden besteld, tot de maximumbreedte van 450 cm met een uitval van 300 cm.


Brustor:
‘in de winter worden onze ideeën over zonneschermen voor de zomer geboren’

“Wanneer de temperaturen onder nul duiken en de regen al eens in witte vlokken durft te veranderen, dan ligt het landschap van de zonwering in diepe winterslaap.” Dat is de manier waarop Brustor, de winterstop in zonweringland beschrijft. Om er meteen een relativering op te laten volgen. “Een ogenschijnlijke winterslaap, want het winterseizoen is de perfecte tijd om plannen te maken voor de aankomende zomer. De meter wordt bovengehaald, het potlood gescherpt en luidop gedroomd van het knusse zomerhoekje onder het nieuwe zonnescherm.”

Ideeën over zonneschermen rijpen in de winter
“De perfecte uitval, de ideale breedte, het passende kleurtje, de musthave opties, zoals verwarming en verlichting. Ook een zonnescherm vergt van de consument een persoonlijke aanpak. Staat er aan die kant van het huis vaak een behoorlijk windje? Hebben we in dit hoekje nog wel voldoende privacy? Ligt er elektriciteit voor een aansluiting? Is die muur wel stevig genoeg? Past onze tuintafel dan nog wel? De winter biedt raad aan al die pertinente vragen. Winteravonden kunnen worden gevuld met een zoektocht op internet. Er is tijd voor een bezoekje aan de showroom onder het genot van een warm kopje koffie. Een vaag idee krijgt daardoor concrete invulling. De keuze wordt gemaakt. Nu de prijs nog en de afweging wanneer plaatsing het beste kan plaatsvinden om toch maar niet die eerste zonnestralen te missen.”

Knikarm- en Uitvalschermen

Brustor zonneschermen zijn à la carte
“Zo passeren de kortste dagen met grootse plannen en dat is uiteraard bijzonder leuk. En wie zijn wij van Brustor om dit plezier te bederven? Wie in al dat plannen echter helemaal geen zin heeft en het zich gemakkelijk wil maken, kan gerust terecht op de site van Brustor waar er voor elke toepassing wel een type luifel bestaat: breed, diep, gekoppeld, sterk, kleurrijk, verwarmd… Het is moeilijk om er uw keuze niet te vinden. Onze dealers staan klaar om – zelfs online en via de site www.brustor.com – snel een uitgemeten offerte te bezorgen en staan garant voor een perfecte plaatsing. Het zijn immers professionals! De consument kan de winter dan heerlijk doorbrengen met het zoeken naar het bijpassende buitendecor of de ideale bijhorende tuinset. Onze dealers buigen zich dan wel over de techniek in raad en daad. De Brustor showrooms zijn daartoe perfect uitgerust.”

“Overigens dromen ook winkeliers en horecamensen in de winter. Brustor heeft ook voor hen ideale oplossingen, bijvoorbeeld voor etalages en horecaterrassen.”


Markilux:
‘baanbrekende vormgeving gecombineerd met vooruitstrevende techniek’

Familiebedrijf Markilux – marktleider in Duitsland op het gebied van buitenzonwering – werkt in het seizoen 2017 voor het derde seizoen actief samen met zonweringspecialisten op de Nederlandse markt. In 2015 heeft Markilux de MX-1 – zusje van de MX-1 compact – op de markt gebracht. Het is volgens Markilux een knikarmscherm “dat zijn eigen weg gaat”. Dat wil zeggen niet minimalistisch en bang om gezien te worden, maar opvallend aanwezig en een statement voor het gebouw.

Markilux MX-1
Dit scherm biedt niet alleen een extreem grote uitval van 437 cm, maar ook alle features die men van een topproduct mag verwachten: led-verlichting in de luifel, zowel aan de boven als ook aan de onderkant, spot of line led-verlichting aan de binnenkant van de voorlijst en de zogenaamde Ambiente verlichting aan de voorkant van het uitvalprofiel, die ook voor reclamedoeleinden kan worden gebruikt.

Verder is dit scherm standaard met de bionic pees uitgerust, die zich volgens Markilux inmiddels jarenlang heeft bewezen. Optioneel kan voor een door Markilux zelf ontworpen, uitrolbare volant worden gekozen. De MX-1 is uitsluitend met motoraandrijving leverbaar (handbediening is niet mogelijk), waarbij kan worden gekozen voor de RTS of de IO uitvoering.

Knikarm- en Uitvalschermen

Markilux besteedt veel aandacht aan het design en uiterlijk van zijn schermen. Het ontwerp komt steevast van de bekende Duitse ontwerper professor Andreas Kramer. Doelstelling is om het uiterlijk van een Markilux scherm naadloos te laten aansluiten bij het beeld van de moderne architectuur. Bij zo’n modern vormgegeven scherm mogen volgens Markilux geen schroeven zichtbaar zijn en dat is dan ook niet het geval.

Markilux 970
Met dezelfde uitgangspunten is ook de veel compactere Markilux 970 ontworpen. Dit scherm is in 2016 uitgebracht en is het zusje van de Markilux 990. Voor de 970 is zelfs een nieuwe, gepatenteerd bevestigingssysteem ontworpen dat Oscar wordt genoemd. Het maakt zowel bij wand- als bij plafondmontage een onzichtbare bevestiging van het scherm mogelijk door het alleen aan de beide uiteinden te monteren.

In plaats van rond en futuristisch is de Markilux 970 hoekig, minimalistisch en onopvallend vormgegeven om het scherm te laten aansluiten bij de moderne architectuur. Door zijn ophanging is dit systeem gelimiteerd in zijn afmetingen, maar gaat toch nog tot een maximale breedte van 600 cm en een maximale uitval van 300 cm. Zelfs met de dit jaar toegevoegde optionele uitrolbare volant kan het scherm tot afmetingen van 500 cm x 300 cm of 600 cm x 250 cm worden aangeboden. Tot de opties behoren verder led-spots aan de cassette en een aantal vrij te combineren kleuren voor het frontpaneel.

Knikarm- en Uitvalschermen

In 2017 kunnen de klanten van Markilux profiteren van het feit dat het assortiment standaardkleuren van de Markilux MX-1 en 970 schermen verder wordt uitgebreid.


Aluminium Verkoop Zuid BV:
‘terrasscherm om optimaal te genieten van tuin, terras of balkon’

Mensen van nu gaan steeds vroeger in het jaar naar buiten om te eten, te loungen of te relaxen, het liefst samen met familie en vrienden. Het uitgebreid genieten van het buitenleven brengt echter ook risico’s met zich mee, is de waarschuwing van AVZ, omdat mensen extra worden blootgesteld aan de schadelijke uv-straling van de zon, met kans op het verbranden van de huid en oververhitting. Goede zonwering wordt dan ook als onmisbaar gezien. AVZ adviseert daarom om AVZ terrasschermen van Tibelly® zonweringdoek te voorzien. Het beschermt tegen:

• tenminste 90% van de uv-straling, waarvan 99% UVB-straling
• 72% van de zichtbare straling en
• 70% van de zonnewarmte

AVZ biedt een ruime keuze aan zonweringsystemen. “Ze zijn allemaal herkenbaar aan de unieke vormgeving”, aldus marketingmanager Sabine Reijers van AVZ. “De dealer van AVZ kan de consument maatwerkzonwering aanbieden voor wat betreft afmetingen, kastvorm, kleur, zonweringdoek en ook de besturing van het systeem.”

Knikarm- en Uitvalschermen

De meeste terrasschermen van AVZ zijn uitgerust met speciale montagesteunen. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor zowel muur- als plafondbevestiging, bijvoorbeeld voor montage onder balkons. Bovendien zijn de montagesteunen voorzien van een inhaaksysteem dat de montage van het scherm gemakkelijker maakt.


Husol:
‘exclusiviteit gewaarborgd met knikarmscherm Cunera’

Hij is een feest voor het oog, de Cunera, vindt Peter van der Kamp van Husol. “Qua design is het knikarmscherm Cunera een indrukwekkende verschijning. Dealers van Husol – de Cunera wordt in Nederland exclusief door Husol geleverd – weten dat ze met dit scherm in hun leveringsprogramma een antwoord hebben op de vraag naar terrasschermen in het topsegment. Omdat we deze zonwering standaard in de trendkleuren RAL 9010, 9001 en 7016 structuur leveren, is het grootste deel van de kleurwensen van de eindgebruiker ingevuld.”

Ook functioneel
Een scherm moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel, vindt Van der Kamp. “Wij hebben hart voor techniek. Montage-technisch gezien is de Cunera een topscherm. De gemakkelijk te monteren muurbeugels en de snelle manier van inhangen van de cassette, zorgen ervoor dat ook monteurs enorm te spreken zijn over dit scherm.” Daarbij komt nog dat de steunen verkrijgbaar zijn in extra brede uitvoeringen. “We hebben bredere steunen van 180 en van 300 mm”, vervolgt Van der Kamp. “Ook voor de zogenaamd moeilijke muur is er dus een oplossing.”

Riante afmetingen, rijke doekkeuze
De Cunera wordt geleverd vanaf een breedte van 350 cm met een maximale uitval van 300 cm. De maximale breedte is 600 cm, eveneens met een maximale uitval van 300 cm. “Daarmee voldoet de Cunera aan de toenemende vraag naar schermen boven de vijfhonderd centimeter”, vervolgt Van der Kamp. Husol past naar wens acryldoeken toe uit de gehele Tibelly of Dickson Orchestra collecties. Tegen meerprijs kan ook worden gekozen voor de Orchestra Max serie en de Sunvas en Sunsilk doeken van Swela of de acryldoeken van Sattler.

Altijd Somfy
De Cunera wordt uitsluitend elektrisch bediend geleverd en alleen met een motor van Somfy. Standaard wordt het scherm voorzien van de Sunea IO motor, maar naar wens kan ook voor een Orea RTS worden gekozen.

Meer gebruiksmogelijkheden
Wind is de grootste vijand van een knikarmscherm. Om de Cunera ook bij sterkere wind nog te kunnen gebruiken, kan de voorlijst van het scherm worden ontlast door twee uitschuifbare staanders. Ze kunnen op maat worden geschoven van 180 tot 300 cm. De staanders worden standaard geleverd in de kleur TNA, technisch zilver.


Allround:
‘Mondria, knikarmscherm met mogelijkheden’

Allround Zonwering uit Biddinghuizen heeft een nieuw knikarmscherm in het assortiment opgenomen. Het is de Mondria en biedt volgens Allround veel mogelijkheden. Het scherm is verkrijgbaar als zowel semi-cassette- als gesloten cassettescherm. Beide schermen zijn volledig uitgevoerd in aluminium van hoogwaardige kwaliteit.

Bij de Mondria heeft Allround veel aandacht besteed aan de techniek. Zo bevat het scherm een type voorlijstaansluiting, waarmee de hoogte en de hoek onafhankelijk van elkaar kunnen worden afgesteld. Hierdoor wordt een perfecte sluiting gegarandeerd.

Knikarm- en Uitvalschermen

Het knikarmscherm Mondria is heel modern – kubistisch – vormgegeven. De cassette is compact en heeft een verfijnde afwerking, benadrukken ze bij Allround. De montagesteunen zijn binnen de contouren van het scherm gehouden en daardoor onzichtbaar. De gesloten cassette biedt de mogelijkheid om het knikarmscherm met volledig geïntegreerde led-verlichting uit te voeren. Het feit dat Allround dit scherm zelf heeft ontwikkeld en ook zelf produceert, maakt het mogelijk om de Mondria snel te leveren en een hoge leverbetrouwbaarheid te garanderen.


Harol:
‘ultrastrakke knikarmschermen voor schaduw op maat’

Voor elk terras de juiste hoeveelheid schaduw, en een strakke, harmonieuze gevelaanblik. Harol claimt daarvoor een breed gamma knikarmschermen in het assortiment te hebben die comfort combineren met esthetiek en montagegemak. “Zo kan op elke behoefte worden ingespeeld”, aldus marketing en communicatiemanager Isabelle Wintmolders. “Hoeveel uitval heb je nodig? Wens je led-verlichting? Betreft het een vlakke of onregelmatige muur? Met 100% vakmanschap bovendien. Bevestigingsmaterialen van hoogwaardig roestvrij staal, een kast en voorlijst van geëxtrudeerd aluminium tot doeken die schimmel- en rotvrij, kleurvast en weerbestendig zijn. Enkele blikvangers illustreren de talloze mogelijkheden die Harol biedt.”

Knikarm- en Uitvalschermen

BX260 en BX270
“De BX260 en BX270 kunnen met hun ultraslanke kastafmeting van amper vijftien centimeter perfect worden geïntegreerd aan elke gevel”, vindt Isabelle Wintmolders. “De ranke vormgeving en de beschikbaarheid in alle RAL- en structuurlakken met verschillende glansgraad staan borg voor een harmonieus gevelbeeld. Dankzij een zijconsole in aluminium gietwerk, een stijlvol logo in geborsteld inox en een bijzonder strakke lijn van de voorlijst met geïntegreerde waterafvoer zorgt de BX270 voor een extra verfijnde aanblik van de kast. Bovendien is dit scherm verkrijgbaar met energiezuinige, dimbare led-verlichting, die zorgt voor instant sfeer.”

CA430
“Bij de klassieke CA430 is een eigenzinnige look mogelijk dankzij sierstrips die kunnen worden aangepast aan de doekkleur”, aldus Isabelle Wintmolders. “Bij slecht weer zitten doek en scherm veilig opgeborgen in een aluminium cassette. Dankzij de volledig gesloten kast met lekdorpel kan dit zonnescherm ook worden gemonteerd op plaatsen die niet beschut zijn tegen regen of wind. Een vernuftig waterafvoersysteem voorkomt dat er bij een gesloten scherm water in de kast kan sijpelen. De knikarmen met ingebouwde trekveren zijn voorbereid op veelvuldig gebruik.”

Knikarm- en Uitvalschermen

LX530
Het zonnescherm LX530 ten slotte, dat door Harol wordt beschouwd als het paradepaardje uit het Harol assortiment, heeft een uitval van liefst 4 m en is daarmee ideaal voor grote terrassen. Ook dit scherm heeft een volledig gesloten kast en is uitgerust met elektrische bediening. Een optie is een eveneens elektrisch bediende variovolant (tot 1,5 m lengte) die extra bescherming biedt tegen een laagstaande zon. “Tot een breedte van circa zes meter voorziet Harol bij dit scherm twee knikarmen”, legt Isabelle Wintmolders uit. “Vanaf zes à zeven meter is het scherm uitgevoerd met drie armen en bij gekoppelde schermen – tot een breedte van twaalf meter – worden vier armen gemonteerd.” Ook de LX530 is verkrijgbaar met energiezuinige, dimbare ledverlichting.


Weinor:
‘de Semina Life is de allrounder onder de knikarmschermen’

Weinor heeft het vorig seizoen met de Semina Life een nieuw knikarmscherm op de markt gebracht. “Dit scherm onderscheidt zich door de combinatie van modern design, hoogwaardige techniek en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding”, aldus Martijn Westenbrink, verkoopleider van Weinor Benelux. “Wij zien het cassettescherm Semina Life als een heel goed alternatief voor een half-cassettescherm.”

Design
Weinor heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de Semina Life, benadrukt Westenbrink. “Het scherm heeft een duidelijke, moderne vormgeving. Een opvallend detail zijn de ringen in rvs-look op de kopplaten die voor een extra visueel accent zorgen.” Om het scherm helemaal op de omgeving en de smaak van de eindgebruiker aan te passen, kan worden gekozen uit meer dan 150 doekdessins en een kleine 200 framekleuren.”

Red Dot Design Award
Het cassettescherm Semina Life van Weinor is in 2016 onderscheiden met een Red Dot Design Award vanwege de kwaliteit van zijn design. Een Red Dot Design Award wordt alleen uitgereikt aan producten die zich door hun design onderscheiden van vergelijkbare producten op de markt.

Knikarm- en Uitvalschermen

Hoogwaardige techniek
Westenbrink benadrukt dat de Semina Life technisch op een hoog niveau staat. “Het scherm heeft de LongLife armen van Weinor. Ze zijn voorzien van een hoog belastbaar hightech band en geluidsarm. Het band is heel duurzaam en heeft tijdens testen meer dan 100.000 cycli onbeschadigd doorstaan.”

Bij gesloten cassette voert een in de voorlijst geïntegreerde goot regenwater gecontroleerd af en beschermt het doek en de techniek tegen vocht. Dempende inlooprollen zorgen voor een nagenoeg slijtagevrij en zacht sluiten van het scherm. De neiging van de cassette wordt niet – zoals bij de Weinor premium zonneschermen Opal Design II en Zenara – via de knikarm geregeld, maar via de consoles. “Het onderste deel van de montagesteun kan eenvoudig worden geopend en biedt dan gemakkelijk toegang voor de afstelling, maar ook voor service of onderhoud”, legt Westenbrink uit.

Volant Plus en led-verlichting
De Semina Life kan optioneel van een in de cassette geïntegreerde, traploos dimbare led-verlichting, Tempura terrasverwarming en van een elektrische Volant Plus worden voorzien. Die laatste is onopvallend in het uitvalprofiel van het scherm verwerkt en verkrijgbaar tot 210 cm doekhoogte. “De Volant Plus is met een modern OptiFlow systeem uitgerust”, licht Westenbrink toe. “Daarbij wordt de doekbuis over de gehele lengte gelijkmatig ondersteund, waardoor het doek beter oprolt, ook bij grotere breedtes.” De Volant Plus kan – net als het zonnescherm – naar wens met handbediening of met motoraandrijving worden uitgevoerd.

Middelste prijssegment
De Semina Life is volgens Westenbrink een heel veelzijdig scherm. “Voor vakhandelaren, die een zonnescherm in het middelste prijssegment zoeken, is de Semina Life een uitstekende oplossing, vooral in vergelijking met half-cassetteschermen. Het koppelt kwaliteit, mogelijkheden en design aan een aantrekkelijke prijs.”

Technische gegevens van de Weinor Semina Life:

• de maximale breedte is 650 cm
• de maximale uitval is 400 cm
• de cassette is 307 mm diep en 194 mm hoog
• de helling van het scherm is verstelbaar tussen 5 en 25°
• het is geschikt voor muur-, plafond- en dakspantmontage
• opties zijn geïntegreerde led-verlichting, het verwarmingssysteem Tempura en een Volant Plus
• de uitval van de Volant Plus is 100, 150 of 210 cm
• zonnescherm en Volant Plus kunnen zowel van een elektrische als van een slingeraandrijving worden voorzien


Rainbowsol:
‘nieuwe kleur aan Limited Edition programma toegevoegd’

“Voor het seizoen 2017 heeft Rainbowsol een aantal aantrekkelijke aanvullingen in zijn assortiment opgenomen”, vertelt Robert Bosch. “Voor zo goed als het gehele Limited Edition programma is er een kleur bijgekomen, en wel de zéér gewilde kleur sparkling black. Deze lak van fabrikant Tiger heeft een mooie structuur en een kleine glinstering. Het uitvalscherm Kreta en de knikarmschermen Ibiza Plus, Corfu en Balero zijn vanaf komend seizoen in deze prachtige kleur standaard en uit voorraad leverbaar.”

Daarnaast zijn ook de andere producten die al in de Limited Edition uitvoering leverbaar zijn vanaf nu ook in deze nieuwe kleur sparkling black beschikbaar. Dan gaat het om het verandadak Fiësta, screens, zip-screens, rolluiken, de rolhor Argus en plisséhordeuren.

Ten slotte zullen het knikarmscherm Ibiza Plus en het uitvalscherm Carré vanaf dit seizoen standaard ook in de kleur RAL 9010 leverbaar zijn. Bovendien kan de Ibiza Plus optioneel worden uitgebreid met een volgens Bosch betaalbare led-verlichting.


Pol-Mar-Plast:
‘nieuw knikarmscherm Pogo’

Pol-Mar-Plast bvba brengt dit seizoen met de Pogo een nieuw knikarmscherm op de markt. “De afgeronde vorm van dit scherm integreert perfect in diverse omgevingen”, aldus Kristof Blyau van Pol-Mar-Plast. De Pogo heeft een volledig gesloten cassette en is standaard voorzien van een doekgoot. Het scherm kan volgens Blyau snel en eenvoudig met behulp van de ergonomische muursteunen worden gemonteerd. De maximale afmetingen zijn 5,5 x 3 m en de helling is traploos instelbaar. Alle onderdelen worden gelakt in een RAL kleur naar keuze (ook structuurlak). De Pogo is standaard voorzien van een Somfy motor en wordt geleverd met een doek van Dickson.

Knikarm- en Uitvalschermen

Pol-Mar-Plast handhaaft de huidige modellen knikarmschermen in zijn leveringsprogramma. “Dat spreekt vanzelf”, vindt Blyau, “want de Bolero – maximale breedte 14 m, maximale uitval 3,5 m – en de Frevo – maximale breedte 7,5 m, maximale uitval 3,5 m – hebben de laatste jaren hun succes bewezen.”

Verandazonwering
Behalve de introductie van de Pogo, kondigt Pol-Mar-Plast een uitbreiding van het gamma verandazonweringen aan. De Lambada en Lambada Grande zijn voortaan namelijk ook verkrijgbaar met een zelfdragende structuur. “De eindklant krijgt hierdoor toegang tot een eenvoudige, betaalbare en kwalitatieve pergolazonwering”, aldus Blyau. De Lambada Pergo is leverbaar in alle RAL kleuren en heeft maximale afmetingen van 10 x 6 m.

Knikarm- en Uitvalschermen


PBS:
‘uitgekiend assortiment knikarm- en uitvalschermschermen’

Het programma knikarm- en uitvalschermschermen van PBS kenmerkt zich volgens algemeen directeur Bas van der Aa door een uitgekiende opbouw, uiteenlopend van prijsvriendelijke instapschermen tot hoogwaardige cassetteschermen:

Knikarmschermen:

• Topline
• Squareline
• Sunline
• Swingline XL
• Swingline
• Salva

Uitvalschermen:

• Arcos
• Harosol 2200
• Harosol 2000
• Harosol 1800
• Harosol 1500

“PBS heeft bovendien de beschikking over een eigen poedercoatafdeling”, vervolgt Van der Aa. “Kwaliteit en flexibiliteit zijn daardoor verzekerd en ook gedurende het zonweringseizoen kan daardoor een constante en snelle levertijd worden gerealiseerd.” De eigen poedercoating maakt het mogelijk alle knikarm- en uitvalschermen standaard in ruim tweehonderd RAL kleuren uit te voeren, waaronder diverse fraaie structuurlakken.

Swingline XL
Binnen het assortiment van PBS verdient de Swingline XL volgens Van der Aa een aparte vermelding. “Dit cassettescherm hebben we in de loop van 2016 met succes geïntroduceerd. Het subtiele design, de mogelijkheid tot geïntegreerde led-verlichting in de kast en de maximale breedte van 6 m maken het scherm tot een topper in het segment tot 6 m breed.”

Nieuw pand
PBS is in december verhuisd naar een nieuw pand aan de Hectorstraat in Tilburg. “Alle activiteiten zijn daar ondergebracht in een perfect geoutilleerde productieomgeving”, constateert Van der Aa. “Maandag 20 en dinsdag 21 februari organiseert PBS er zijn jaarlijkse open dagen. Zonweringspecialisten die benieuwd zijn naar ons nieuwe onderkomen, ons productassortiment of de mensen achter PBS kunnen graag een kijkje komen nemen. Aanmelden kan via verkoop@pbs-groep.nl.”


Stobag:
‘breidt assortiment uit met CamaBox BX4000’

Stobag heeft zijn assortiment zonneschermen voor dit seizoen uitgebreid met de CamaBox BX4000. “Het is een fraai cassettescherm met een kubusvormig design”, vertelt Marcel Veeneman van Stobag Benelux. “Het onderscheidt zich door een eenvoudige en sobere lijnvoering, waardoor de CamaBox BX4000 zich elegant in de architectuur laat integreren.” Optioneel kan de CamaBox BX4000 van led-verlichting in de kast worden voorzien. “Die maakt het verblijf onder dit scherm ook in de avonduren tot een belevenis”, aldus Veeneman.

Knikarm- en Uitvalschermen

De gesloten kast beschermt het doek en de scharnierarmen effectief tegen weersinvloeden en vuil, en staat garant voor een lange levensduur. De variabele consolepositie maakt een flexibele, eenvoudige en tijdbesparende montage tegen de wand, onder het plafond of op een dakspar mogelijk. De CamaBox BX4000 kan naar keuze worden bediend met een draaistang of worden aangedreven door een motor. De start van de verkoop is gepland voor 1 maart 2017. Naast de CamaBox BX4000 heeft Stobag nog zes zonneschermen in het assortiment. Een overzicht:

PuraBox – Het meest compacte cassettescherm van Stobag. Volgens Veeneman kenmerkt het zich door minimale afmetingen, een tijdloos design, een eenvoudig in te stellen hellingshoek, universele montageconsoles met een tweepunts, montagevriendelijk inhangsysteem en een zelfdragende, compleet gesloten aluminium cassette. De maximale afmetingen zijn 5 m breed en 2,25 m uitval.

CasaBox – Een slank cassettescherm met volgens Veeneman een tijdloos design om kleine tot middelgrote oppervlakken, zoals balkons en terrassen te beschaduwen. De cassette is naar keuze in een hoekige of afgeronde variant leverbaar. De CasaBox heeft een variabele hellingshoek en is dankzij twee consoles aan de buitenkanten heel montagevriendelijk.

TendaBox – Ook de TendaBox is in hoekige of afgeronde vorm verkrijgbaar. Dit cassettescherm is geschikt voor middelgrote terrassen. Het heeft een beproefd, montagevriendelijk systeem voor muur- of plafondmontage met een traploos instelbare hellingshoek.

ResoBox – Het modulaire cassettescherm ResoBox is speciaal ontworpen voor grote terrassen. De breedte is maximaal 18 m (met zes armen), de uitval maximaal 4 m (maximaal beschaduwd oppervlak 70 m2). De ResoBox heeft een variabel consolesysteem voor muur- of plafondmontage. Het scherm kan worden uitgerust met een beweegbare Volant-Plus.

MesaBox – De MesaBox is een cassettescherm met een afgeronde voorlijst voor grote oppervlakken, geschikt voor zowel particulier als zakelijk (horeca)gebruik. Dankzij telescooparmen blijft het doek in elke stand gespannen. Het scherm wordt met slechts twee bevestigingsconsoles aan muur of plafond gemonteerd. De hellingshoek is vrij instelbaar. De standaard Somfy aandrijving kan eenvoudig worden uitgebreid met opties.

Jumbo – Het Jumbo zonnescherm is speciaal ontworpen voor grote oppervlakken. Het is maximaal 18 m breed en heeft een maximale uitval van 5 m (maximaal beschaduwd oppervlak 90 m2). Het is daarmee heel geschikt als horecascherm. Ook de Jumbo is uitgerust met telescooparmen die in elke stand voor een permanente doekspanning zorgen. Het scherm heeft standaard een sterke Somfy motor met einduitschakeling. Optioneel zijn extra features leverbaar.

Knikarm- en Uitvalschermen

Volant met floating systeem
Om bescherming te bieden tegen inkijk of een laagstaande zon biedt Stobag de Volant-Plus aan, een doek van 170 cm dat oprolt in het uitvalprofiel van de zonwering. Alle afrolbare volants zijn voorzien van het Stobag floating systeem dat een optimale doekstand en een vrijwel plooivrij doek moet garanderen. Volants kunnen worden uitgevoerd in zonweringdoek of in licht geperforeerd Soltis doek.

Knikarm- en Uitvalschermen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

Schaararmschermbovenliggende zonweringen