Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
International VELUX Award 2020 geopend voor inschrijvingen

International VELUX Award 2020 geopend voor inschrijvingen

Grootste wereldwijde competitie daagt architectuurstudenten uit daglichtmogelijkheden te verkennen

Architectuurstudenten met passie voor hun vak krijgen ook dit jaar weer de kans om hun ideeën te presenteren aan een jury van internationaal erkende architecten. Van 1 september 2019 tot 1 april 2020 kunnen zij zich inschrijven voor de International VELUX Award 2020, de grootste wereldwijde studentencompetitie in zijn soort.

Het is de 9e editie van de competitie, die sinds 2004 om de twee jaar wordt georganiseerd. Met de International VELUX Award (IVA) doet de VELUX Groep een oproep aan architectuurstudenten wereldwijd om de rol van daglicht in architectuur te verkennen, te onderzoeken en te zien als een altijd relevante bron van licht, energie, welzijn en vreugde.

Grenzeloos denken

“Ons doel is om de architecten van morgen al tijdens hun opleiding te laten zien wat daglicht in gebouwontwerpen kunnen betekenen voor de mensen die erin verblijven”, vertelt Per Arnold Andersen, projectmanager van de International VELUX Award. “Door de jaren heen hebben we meer dan 5.000 projecten van meer dan 10.000 studenten bekeken die zeer inspirerende ideeën hebben gepresenteerd. We zijn iedere keer weer verheugd om te zien hoe studenten op de vijf continenten omgaan met daglicht in architectuur en daglichtstrategieën en -oplossingen overwegen voor de toekomst. Zoals voormalig jurylid Peter Stutchbury het verwoordde: “Als je een wedstrijd als deze organiseert, dan doe je iets dat het potentieel heeft om je wereld te veranderen”. Deze award is de uitgelezen kans voor studenten om hun visie en creativiteit de volle ruimte te geven, hunzelf ten volste uit te dagen en echt grenzeloos te denken,” aldus Andersen.

Gerenommeerde jury evalueert projecten

Zodra de registratieperiode is afgesloten, hebben de studenten(teams) tot 15 juni de tijd om hun project in te dienen in één van de twee categorieën: Daylight in Buildings, dat zich richt op projecten die laten zien hoe daglicht in gebouwen slimmer te benutten is. Of Daylight Investigations dat zich focust op onderzoek naar cruciale factoren voor de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen. Denk aan de fysieke eigenschappen van daglicht en nieuwe constructiematerialen.

In juli selecteert een jury van gerenommeerde architecten twee winnaars uit ieder van de vijf wereldregio’s die wordt bepaald door The International Union of Architects. Nederlandse studenten dingen in de twee categorieën mee in de regio West-Europa. De in totaal 10 regionale winnaars worden uitgenodigd om hun projecten persoonlijk te presenteren aan de jury tijdens het World Architecture Festival in november 2020. Waarna uit elk van de twee categorieën één wereldwijde winnaar wordt gekozen. Deze wereldwijde winnaars ontvangen ieder € 5.000, wat wordt verdeeld tussen de student(en) en de docent(en). De jury reikt ook prijzen uit aan studenten die het innovatieve gebruik van VELUX producten aantonen.

De jury van IVA 2020 wordt a.s. november bekendgemaakt. In voorgaande jaren namen een aantal internationaal befaamde architecten zoals Glenn Murcutt (AU), Alvaro Siza (PT), Kengo Kuma (JP), Hani Rachid (VS), Carme Pigem (ES), Craig Dykers (VS) en Li Hu (CHN), plaats in de jury.

Over de International VELUX Award

De IVA, een tweejaarlijkse award voor de beste concept projecten in de architectuur, is sinds de eerste editie in 2004 uitgegroeid tot de grootste competitie in zijn soort. De Award wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en het World Architecture Festival (WAF) en wordt erkend door de volgende educatieve organisaties: De European Association for Architectural Education (EAAE), The American Institute of Architecture Students (AIAS), het Architectural Research Centres Consortium (ARCC) en de Association of Collegiate Schools of Architecture (ACSA).

Maar liefst 10.000 studenten uit meer dan zestig landen deden tot op heden aan de IVA mee. Het overzicht van alle winnaars, meer informatie over de award en uitleg over registratie en deelname is te vinden op iva.velux.com of volg ons op facebook.com/internationalveluxaward en @internationalveluxaward op Instagram.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details