Twin Pull
02:39
11-07-2018

In de kleinste potjes zit de beste zalf

Z&R Product of the Year Award 2018 uitgereikt

‘Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst’, staat bij het beeld van ingenieur Lely op de Afsluitdijk. Inderdaad, de Lely van Lelystad. Wijze woorden, die een beetje ‘verdraaid’ ook anders bruikbaar zijn. ‘Een bedrijf dat leeft, bouwt aan zijn toekomst’. Hoe? Bijvoorbeeld door zoals Coulisse voortdurend aan productontwikkeling te doen. Met als resultaat dat je als eerste ooit voor de tweede keer de Z&R Product of the Year Award wint! 

En weer met een Willie Wortelachtige uitvinding, net als in 2009. Toen was het de vernuftige afstelplug voor rolgordijnen, nu een vernuftige vervanging van het kettingmechaniek voor rolgordijnen. “Het kettingmechaniek voor rolgordijnen werkt op zich prima”, vertelt Bas Klein Tuente, de goedlachse en extroverte Manager Engineering van Coulisse. “Het is simpel, effectief en volkomen intuïtief te bedienen. Het enige nadeel is de ketting. Die kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen of huisdieren omdat ze erin verstrikt kunnen raken. De grote uitdaging voor ons was dus: hoe kunnen we dat nadeel elimineren, met behoud van alle voordelen. Er bestaat een vergelijkbare oplossing met één trekstang, maar die is ingewikkelder en minder intuïtief. Daarom hebben wij ervoor gekozen om met twee losse, korte kettingen te werken, omdat daarmee het systeem van de gesloten ketting het dichtst wordt benaderd.” 

Twin Pull
Zo op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudig product, maar de Twin Pull is wel degelijk een vernuftige uitvinding. 

In de kleinste potjes zit de beste zalf
Het idee voor de Twin Pull is uitgewerkt door Harry Davids, Product Design Engineer van Coulisse. Uit zijn verhaal blijkt dat het een beetje is als voetbal volgens Cruijff: het is een simpel spel, het is alleen moeilijk om het simpel te spelen. Iets soortgelijks geldt voor de Twin Pull: de Twin Pull is een simpel idee, het is alleen moeilijk om het simpel te houden. 

“Dat heeft dan ook de nodige inspanningen gekost”, bevestigt Davids. “De eerste prototypes waren nog te ingewikkeld en te groot, maar door het idee en de uitvoering steeds verder te vereenvoudigen en te verkleinen, zijn we tot het product gekomen zoals het er nu ligt. Niet alleen past het nu zonder aanpassingen in een standaard buis van 50 mm, maar het deel van het mechaniek dat buiten de buis uitsteekt, is nu ook exact even groot als bij een traditioneel kettingmechaniek. Daardoor heeft Twin Pull dezelfde afmetingen als een kettingmechaniek, wat dus gemakkelijk een-op-een door de Twin Pull kan worden vervangen!” 

Ook prijstechnisch is Twin Pull een aantrekkelijk alternatief, vervolgt Davids. “Een handbediening met ketting is de goedkoopste oplossing. Gemotoriseerde oplossingen zijn natuurlijk altijd duurder. Twin Pull is maar een beetje duurder dan een handbediening en dus een stuk goedkoper dan een gemotoriseerde oplossing. Ook dat maakt het een aantrekkelijke keuze!” 

CEO Rob Boogaard van Coulisse heeft tijd vrijgemaakt om bij de uitreiking van de Z&R Product of the Year Award 2018 aanwezig te zijn. “We zijn er trots op dat dit product deze prijs heeft gewonnen. Het is goed om naast gemotoriseerde oplossingen ook handbediening in het assortiment te houden. Dat blijft een belangrijke basis. Niet alles hoeft elektrisch bediend, niet iedereen heeft behoefte aan elektrische bediening.” 

Boogaard is recent nog in de VS geweest en heeft daar een aantal nieuwe ontwikkelingen gezien. “Behalve child safety is bijvoorbeeld ook spraakbesturing een belangrijk thema in de VS”, aldus de CEO. Fabrikanten kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om in nieuwe consumentenelektronica
spraakbesturing te implementeren. Daarbij is een grote rol weggelegd voor virtuele spraakassistenten als Google Assistant en Amazon Echo. De spraakassistenten van Google en Amazon spreken momenteel echter nog geen Nederlands en zijn daarom nog niet officieel in Nederland te koop. “Maar het is een ontwikkeling die eraan komt”, aldus Boogaard. 

Coulisse volgt deze ontwikkelingen op de voet, maar houdt – onder ander met de Twin Pull – ook nadrukkelijk handbediening als optie open. Want er is niets mis met handbediening vindt men in Enter. Het past ook nog eens bij de groene ambities die Coulisse nadrukkelijk heeft uitgesproken. De nieuwe CEO Rob Boogaard is daar een groot voorvechter van en heeft in het verleden bij andere bedrijven bewezen dat duurzaamheid niet alleen belangrijk is voor mens en milieu, maar ook een economische succesfactor kan zijn. Een slimme handbediening als Twin Pull past daar perfect bij.

Tekst en foto’s: Thijs Pubben
Uitgelichte afbeelding: 
De Z&R Product of the Year Award 2018 is uitgereikt. De complete R&D-afdeling van Coulisse deelde in het succes. Van links naar rechts Ruben de Vries, Simone van der Stelt, Ike Essink, Wouter Hendriks, Niels Schrooten, Manager Engineering Bas Klein Tuente en Harry Davids, die het idee voor de Twin Pull heeft uitgewerkt. Met de bloemen CEO Rob Boogaard van Coulisse en helemaal rechts namens Z&R bladmanager Ronald Klein. 

Z&R Online partners

Brustor