Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Donk Industries neemt eerste cobot in gebruik

Donk Industries neemt eerste cobot in gebruik

Een nieuwe collega die je nooit in de kantine zult zien

Een heel groot deel van de in Nederland verkochte zonweringen bevat aluminium onderdelen uit Lopik. Het daar gevestigde Donk Industries BV belevert namelijk al decennialang fabrikanten van zonweringen met aluminium halffabricaten. Donk heeft in de zonweringbranche een enorm marktaandeel. Omgekeerd is de zonweringbranche voor Donk Industries BV maar een van de vele afnemers. Het bedrijf is namelijk groot in het produceren van aluminium halffabricaten, die hun weg vinden naar diverse sectoren en over de hele wereld.

Om de productie te optimaliseren, maakt Donk Industries BV al langer gebruik van robots, vertelt Jaap Zentveld, assistent productiemanager bij het bedrijf. “We draaien op de gieterij al jaren met robots, in ons geval modellen van het merk ABB. Het zijn traditionele, grote robots, die ervoor zorgen dat het repeterende werk efficiënt en veilig geschiedt. Wel is het zo dat deze robots afgeschermd werken van onze menselijke medewerkers, niet in de laatste plaats omdat ze enorm sterk zijn en niet te stoppen.” 

De cobot heeft zijn intrede gedaan
Onlangs heeft Donk Industries BV in een nieuw type robot geïnvesteerd. Het betreft een zogenaamde cobot. Het verschil tussen een robot en een cobot is dat deze laatste wel mag werken in een omgeving waar mensen werken. “Een cobot is ontworpen om als robotische collega naast de mens te functioneren”, legt Zentveld uit. “De veiligheid wordt op twee manieren gegarandeerd. Allereerst wordt de periferie rond de cobot voortdurend gescand op de aanwezigheid van mensen. Komen ze te dichtbij, dan zal de cobot langzamer gaan werken of zelfs helemaal stilvallen. Een andere beveiliging wordt gevormd door de sensoren waarover de cobot beschikt: elke ongeoorloofde aanraking wordt gedetecteerd en resulteert onmiddellijk in afschakeling.” 

Hoe is de keuze voor een cobot tot stand gekomen? “Donk had de wens om de belading en ontlading van de CNC-freesmachine te automatiseren”, licht Zentveld toe. “We wisten dat er geen ruimte was voor een grote robot, dus hebben we ons laten adviseren op het gebied van cobots. Olmia Robotics heeft ons een degelijk advies gegeven, met als resultaat dat er een cobot is gekomen, samen met een RoboBooster beladingssysteem. Met een gevulde lade kan de cobot vijf uur achtereen, continu draaien. Omdat er veilig naast en mee kan worden gewerkt, kunnen medewerkers de lades bijvullen terwijl de machine in werking is.” 

Donk Industries

Geen bedreiging voor de werkgelegenheid
De eerste gedachte die bij mensen opkomt bij het horen van het woord robot is banenverlies. Ook sommige personeelsleden bij Donk Industries BV vreesden met de intrede van robots en de cobot voor hun baan. Zentveld legt uit dat er van enige bedreiging evenwel geen sprake is. “Bedenk goed dat we al jaren kampen met personeelsgebrek. We krijgen voor technisch repeterend werk bijna geen techneuten meer. Een robot – of in dit geval een cobot – doet zijn herhalende taken zonder mopperen, zo lang als je wilt en hij draait moeiteloos overuren. Je zult hem ook niet in de kantine tegenkomen en hij is nooit ziek. Op die manier komt er tijd vrij voor onze werknemers om andere betekenisvolle werkzaamheden uit te gaan voeren. Een mooi voorbeeld daarvan beleven we op dit moment. Een van onze medewerksters volgt een technische opleiding binnen het Leerlingwezen. Tot nu was ze continu druk om de CNC-freesmachine bij te vullen. Nu hoeft ze nog maar een keer in de vijf uur de lade van de cobot bij te vullen. De rest van de tijd staat ze ter beschikking aan de tekenkamer, waar zij nu technische tekeningen voor nieuwe opspanmallen maakt. Onze medewerkers krijgen nu dus tijd om te focussen op productoptimalisatie en kwaliteit en dat is veel leuker!” 

Industry 4.0* kijkt om de hoek
“Onze robots en cobot zijn voor Donk Industries BV een eerste stap op weg naar Industry 4.0”, concludeert Zentveld. “Nu worden ze nog standalone gevoed met data, maar in de toekomst zal de aansturing rechtstreeks vanuit ons ERP-systeem gebeuren. De komende jaren bekijken wat we nog meer kunnen automatiseren. Een eerste stap zetten we nog dit jaar door voor een andere CNC-freesmachine een tweede cobot aan te schaffen.” 

Hoe het met de zonweringonderdelen zit? Of die al door de grippers van de Cobot zijn gegaan? “Op dit moment zijn we hard bezig met de implementatie van een programma voor zonweringonderdelen”, lacht Zentveld. “We ontwikkelen er zelf de grippers voor! Binnenkort hangt er dus zonwering aan de gevel die deels door een cobot is gemaakt!” 

* Industry 4.0 of ook wel Smart Industry is de naam voor een trend van automatisering en gegevensuitwisseling die wordt gebruikt bij industriële fabricagetechnieken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details