Dicskon-Constant
02:19
03-02-2017

Dickson-Constant: sun, shade & lifestyle

Wie zonweringdoek met oubollig associeert, heeft ergens iets gemist! Zonweringdoek loopt in stijl en technologie namelijk al jaren voorop en is daarmee trendsetter in outdoor living. Zie de cijfers! Met zonwering(doek) kan de leefruimte van mensen worden vergroot en de koppeling van binnen met buiten worden gemaakt. Zonweringdoek is het nieuwe symbool van outdoor living!

Vandaag de dag kan worden gekozen voor trendy zonweringdoek uit unis, uit grafische doeken en uit doeken met textuur. Hun stijl laat zich mooi inpassen in klassieke, eigentijdse en designgevels. Daarmee leveren ze een wezenlijke bijdrage aan de hedendaagse architectuur.

Outdoor living: wapen tegen stress Buiten leven is ons wapen tegen de dagelijkse stress. We dromen van ons terras, waar we de tijd nemen voor onszelf. Om even los te komen van alle drukte. Om de almaar sneller tikkende klok even stil te zetten.

De vakantie begint thuis. En na de zomer kan het vakantiegevoel in de eigen tuin worden vasthouden. Outdoor living wordt een nieuwe levensstijl. Zodra het weer het toelaat, nemen we bezit van terras en tuin. Ruimer wonen omdat het terras een deel wordt van het huis, beschermd door een zonwering.

Fabrieksgeheimen
De knowhow van Dickson is opgebouwd in de loop van de 180-jarige geschiedenis van het bedrijf. Een geschiedenis van opmerkelijke evoluties in de Franse textielindustrie.

De oorsprong van de groep Dickson gaat terug tot het jaar 1836. Dat is het moment waarop de jonge Schot David Dickson zijn geboorteland verlaat om in Noord- Frankrijk, vlak bij Duinkerken, de eerste Franse vlasspinnerij op te richten.

Dickson-Constant

In 1840 begint de echte bloei van de onderneming door een spinnerij en een weverij te integreren. Dickson vindt een nieuw proces uit om zeildoek ondoordringbaar te maken voor zeewater. Innovatie is sindsdien de drijfveer van de onderneming. De mannen en vrouwen die de doeken van Dickson weven, zijn daar de erfgenamen van. Ze ontwikkelen het best denkbare outdoor textiel door elke dag opnieuw eeuwenoude weeftechnieken te verbeteren.

180 jaar later
Dickson heeft in het Noord- Franse Wasquehal 27.500 m² productieoppervlakte. Elke maand verwerken we op honderd weefgetouwen – de modernste op de markt – 250.000 nieuwe bobijnen draad. Als ze geweven zijn, worden de doeken gewassen en gedroogd en ondergaan ze een technische behandeling om ze optimale weerstand te geven.

De technische eigenschappen van de doeken worden in ons laboratorium systematisch gecheckt. Elke weefselstaal wordt aan tot twaalf testen onderworpen. Doordat we in elke stap van de productie zo veeleisend zijn, geeft Dickson voor het overgrote deel van zijn weefsels tot tien jaar garantie.

Het nobele weversambacht
Op basis van eeuwenoude knowhow vinden de wevers van Dickson hun vak elke dag opnieuw uit. Het weversambacht is een van de oudste ambachten ter wereld. Er zijn aanwijzingen dat er in het stenen tijdperk al wevers waren. Er is geweven textiel teruggevonden in de resten van paalwoningen in Zwitserland en bij de opgravingen van Fayum in Egypte. Dit traditionele ambacht is wat het vandaag is omdat wevers al eeuwenlang hun geheimen aan elkaar doorgeven.

Dickson-Constant

Hoe ziet het doek van de toekomst eruit?
Dickson Constant weeft niet alleen technisch textiel. Het bedrijf heeft ook een eigen designstudio met een team van experts in outdoor inrichting en verbetering van de leefomgeving. Zonweringdoek is immers meer dan alleen maar een decoratieve zonnefilter. Elk jaar komen er nieuwe functies en nieuwe innovatiegebieden bij.

Dickson-Constant

Dickson heeft een 360° visie op design, architectuur en samenleven. Op basis daarvan creëren wij onze concepten en denken we na over onze vernieuwende producten voor morgen. In zonwering zijn de mogelijkheden voor innovatie en toegepast design eindeloos.

Zo heeft Dickson een paar jaar geleden een prototype ontwikkeld van fotovoltaïsch zonweringdoek. En we hebben ook een collectie doeken uit gerecycleerde vezels gelanceerd. Misschien ontwikkelen we morgen wel een zonweringdoek, waarvan de kleuren mee evolueren met het moment van de dag. Of een doek dat ultragevoelige mensen kan beschermen tegen elektromagnetische stralen.

Nieuwe collectie
De hele zonweringwereld keek ernaar uit: de nieuwe collectie Solar Fabrics van Dickson. De nieuwe collectie zorgt voor een ware revolutie in de klassieke ideeën over zonweringdoek. Ze is het resultaat van het denkwerk van de Designstudio en van het weefteam van het bedrijf. De collectie verrast door haar stijlen, texturen en weefseleffecten.

Tekst en foto’s: Dickson

Lees meer over: Dickson-Constant

Z&R Online partners

Open dagen PBSDroma