Zonwering
01:32
18-08-2017

De Pen: De sleutel is zonwering!

Het huis van de toekomst gebruikt alleen nog minimale hoeveelheden energie, als het naar de zin van de Europese Unie (EU) gaat. Maar hoe kun je dit bereiken? Er is een truc die nu al werkt: automatisering!

Iedereen kent ze, de saaie dagelijkse routinetaken die weinig plezier opleveren en waardevolle tijd opslurpen, maar toch moeten worden volbracht om onwenselijke gevolgen uit te sluiten. Zou het niet fantastisch zijn om een deel van die taken te kunnen delegeren? Om niet meer iedere dag hetzelfde te hoeven doen? Er zelfs niet aan te hoeven denken?

Het is mogelijk, want wie zijn huis of gebouw automatiseert, hoeft niet meer iedere morgen de rolluiken te openen en ’s avonds weer te sluiten of de verwarming aan en uit te zetten. Door automatisering ‘denkt’ een huis of gebouw zelf en vaak ook nog betrouwbaarder dan bewoners of gebruikers. Mensen zijn immers gemakzuchtig. Ze willen nog wel eens iets vergeten of een fout maken. De thermostaat van de verwarming opendraaien of het raam openlaten, waardoor de verwarming onnodig op volle toeren draait en de energie-efficiëntie keldert. Kortom: niet-geautomatiseerde huizen of gebouwen zijn zo efficiënt als hun bewoners of gebruikers.

Veel veiliger en comfortabeler is het om de energie-efficiëntie in neutrale handen te leggen, bij de automatisering van huis of gebouw. Omdat de automatisering precies kan berekenen wanneer welke installatie bestuurd moet worden, kan het energieverbruik tot een minimum worden beperkt. Zonder dat de automatisering zich ooit gaat vervelen.

Soms is automatisering nu al noodzakelijk om de energie-efficiëntie te bereiken die nodig is om überhaupt aan eisen voor het verkrijgen van een bouwvergunning te voldoen. De Eu gaat de wettelijke richtlijnen niet alleen verder verzwaren, maar de automatisering mogelijk ook in toekomstige Europese normen vastleggen. Met als doel een duidelijke daling van het energieverbruik van woningen en gebouwen voor verwarmen en koelen en daarmee een lagere CO2-uitstoot. Maar automatisering is niet voldoende.

Geïntegreerd in de automatisering van het gebouw draagt zonwering er effectief toe bij om het energieverbruik voor verwarmen en koelen laag te houden. In de zomer sluit de zonwering zich en zorgt ervoor dat de zonnestralen het glas helemaal niet raken, waardoor de achtergelegen vertrekken koel blijven. In de winter gaat de zonwering overdag juist open om de energie van de winterzon diep in de kamers te laten doordringen om ze op te warmen, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken. Tijdens koude nachten zorgen de automatisch gesloten zonweringen voor een isolerende luchtlaag voor de ramen, waardoor – opnieuw – op verwarmingsenergie wordt bespaard.

Een gebouw dat kan denken is veel effectiever dan de mens ooit kan zijn. En de mens? Die kan achteroverleunen en genieten van de gewonnen tijd en het extra comfort!


Dr. Marc Natusch, directeur Gerhard Geiger GmbH & Co. KG

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

Improved Screen