01:45
13-11-2017

De Pen | Ann Van Eycken, secretaris-generaal VEROZO en ES-SO

Zonweringspecialist: een knelpunt-beroep met een beloftevolle toekomst

Energie is in onze samenleving een kernthema geworden. We verbruiken met zijn allen teveel energie, die bovendien alsmaar duurder wordt. Vooral in gebouwen kunnen we veel energie besparen, waarvan het meeste voor verwarming en koeling. De laatste jaren is de bouwtraditie radicaal omgegooid en is de focus verschoven naar het beperken van warmteverliezen. Gebouwen krijgen tegenwoordig dan ook een dikke isolatielaag en worden nog eens extra getest op hun luchtdichtheid. 

Het resultaat is spectaculair. Onze woningen worden warmer, zelfs te warm door het thermoseffect. Dat ontstaat doordat invallende zonnestralen door de geïsoleerde vensters naar binnen treedt en zich in warmte vastzet in meubels, muren en vloeren. Oververhitting is dan ook een nieuw fenomeen dat lokaal in de binnenruimten optreedt. De klimaatopwarming versterkt dit probleem nog, waardoor de energievraag verschuift naar meer koeling. Tal van rapporten tonen inmiddels aan dat oververhitting in gebouwen al lang geen zaak meer is voor alleen de Mediterrane landen, maar zich ook manifesteert in andere delen van Europa*.

Voor de zonweringspecialist belooft dit een gouden toekomst in de groene economie. Hij/zij adviseert aan de klant een gepaste buitenzonwering, rekening houdend met de geveloriëntatie en het gebruik van de binnenruimte. En het aanbod is groot. Fabrikanten ontwerpen een waaier aan toepassingen die alsmaar performanter worden: van windvaste screens die zorgen voor een bijna volledige wering van de zonnestraling tot buitenjaloezieën en rolluiken met sterk geïsoleerde rolluikkasten. Naast de performantie speelt ook het design een rol, waarvoor bijvoorbeeld uitvalschermen, markiezen of markisolettes meegaan met de karakterlijn van de woning. Maar ook moderne binnenzonwering gaat verder dan zuiver raamdecoratie, doordat ze eveneens kan inspelen op zonwering, isolatie, verblinding op beeldschermen, of omdat ze gewoonweg de zoninstraling doorheen de dag op een regelbare manier de kamer binnenlaat.

Automatisering is niet langer een luxe, maar wordt – gevoed door zonenergie – stilaan standaard voor buitentoepassingen en dankzij het internet of things ook een must voor binnenshuis. En er is meer. De klimaatopwarming heeft ook zijn mooie kanten. We willen het comfortabel binnen hebben, maar in warme periodes, zoals medio oktober met een zeer uitzonderlijke 26 graden, zien we dat mensen graag weer meer van het buitenleven genieten en ook daar kan zonwering op inspelen.

Het beroep van de zonweringexpert is zeer gevarieerd en heeft als extra troef klanten tevreden te stellen met hun investering die een belangrijke meerwaarde biedt aan hun onroerend goed. Maar er is ook een keerzijde. Om te blijven groeien is het belangrijk dat alle schakels in de zonweringketen mee evolueren. De sector heeft behoefte aan zonweringdealers die meegaan met hun tijd, die investeren in hun onderneming en bereid zijn om te groeien. Dankzij de liefde voor het beroep die in de generatielijn wordt doorgezet, maar ook met nieuwe ondernemers die bereid zijn de stap te zetten naar een beroep waar ze terecht fier op zullen zijn.

ES-SO heet alvast alle geïnteresseerden welkom op haar seminar op 1 maart 2018 tijdens de R+T 2018 in Stuttgart waar een reeks van ondersteuningsactiviteiten voor zonweringprofessionals wordt voorgesteld**.

* Zie: www.verozo.be/content/publicatie/aanpak-van-het-fenomeen-van-oververhitting-in-woningengebouwen.
** Zie: www.es-so.com/new/events/320-solar-shading-fairs-2018.   


Ann Van Eycken, secretaris-generaal VEROZO en ES-SO

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: De Pen , ES-SO , Verozo , Zonwering

Z&R Online partners