Aluprof Rolluiken en rolpoorten
02:48
07-07-2017

Aluprof presenteert: Besturingen naar klantenspecificatie voor rolluiken en rolpoorten

De laatste jaren is de toepassing van rolluiken in woningbouw bijzonder populair geworden, constateert Emmanuel Gregoire, managing director van Aluprof in Dendermonde. “Steeds vaker wordt er al in de ontwerpfase van nieuwe gebouwen met de montage ervan rekening gehouden, zodat het mogelijk is om van al hun functies te profiteren.” Hoewel opdrachtgevers bekend zijn met de vele voordelen van rolluiken, worstelen ze volgens Gregoire vaak met de vraag welke besturing ze dienen toe te passen. Om hier de juiste keuze in te maken, is er een antwoord nodig op de vraag welke functie de rolluiken moeten gaan vervullen. 

Het op en neer bewegen van rolluiken kan zowel volledig handmatig (met behulp van oprollers of lint) als elektronisch verlopen. In deze tijd van automatisering is handmatige besturing minder comfortabel en lang niet altijd economisch, constateert Gregoire, vooral niet wanneer er sprake is van een gecompliceerde montage. Ook kan het gebeuren dat de afmetingen van het rolluik dusdanig groot zijn dat handmatige bediening uitgesloten is.

Aluprof zenpro

“Motoraandrijving zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar verlaagt ook de exploitatiekosten van het gebouw, aangezien het microklimaat in de achterliggende ruimtes verbetert”, aldus Gregoire. “Voorstanders van handmatige bediening zijn vaak bang voor stroomuitval, maar omdat die uiterst zelden voorkomt, snijdt dit argument geen hout. De kans op storingen in het aandrijfmechanisme is verwaarloosbaar en als ze al optreden is vervanging hiervan heel eenvoudig.” Voor de elektrische besturing van rolluiken van Aluprof kan worden gekozen uit drie varianten:

Mechanische besturing – Hiervoor is het aanleggen van bekabeling tussen de schakelaar en de motor van het rolluik nodig, zodat de keuze hiervoor het best al tijdens de bouw of verbouwing kan worden genomen. De rolluiken kunnen individueel of in groepen worden bediend met behulp van schakelaars die op de muur zijn gemonteerd. Ook kan een tijdklok worden toegepast, waardoor de rolluiken op een vooraf ingesteld tijdstip omhoog of omlaag gaan.

Elektronische besturing – De bediening van de rolluiken gebeurt met een wand- of draagbare zender (afstandsbediening) met één of meerdere kanalen. Daarmee wordt een radiosignaal naar een ontvanger verzonden die zich in de motor van het rolluik bevindt. In dit geval hoeft de voeding alleen maar naar de motor te worden geleid, zodat er slechts kleine aanpassingen in woning of gebouw noodzakelijk zijn. “Dit is absoluut de meest comfortabele oplossing, want de configuratie kan op elk willekeurig moment worden veranderd of aangepast aan de individuele behoeften van de eindgebruikers”, constateert Gregoire. “De rolluiken kunnen dan ook worden bestuurd met behulp van weersensoren, bijvoorbeeld een zonne- of een windsensor, waarmee de functionaliteit ervan nog specifieker aan hun wensen kan worden aangepast.”

Aluprof rolluiken
Foto: Fotalia

Intelligente besturing – Aluprof heeft daarvoor de ZenproSmart Control in het assortiment. Dankzij de gratis applicatie die samenwerkt met de besturingscentrale kunnen rolluiken ermee vanaf een willekeurige plaats en op elk ogenblik met computer, tablet of smartphone worden bediend. “De applicatie beschikt over een eenvoudig te bedienen interface die samenwerkt met de systemen Android en iOS”, licht Gregoire toe. “Het is daarmee niet alleen een bijzonder comfortabele, maar ook een veilige oplossing. Mobiele apparaten die voorzien zijn van een intelligente applicatie kunnen hiermee met succes worden gebruikt in plaats van traditionele zenders voor besturing op afstand zoals afstandsbedieningen.”

“Met intelligente besturing hebben gebruikers de mogelijkheid om groepen rolluiken te beheren per ruimte of verdieping en kunnen scenario’s worden geprogrammeerd die het beheer mogelijk maken naargelang de individuele behoefte”, vervolgt Gregoire. “De automatische programmeerfunctie is perfect als gebruikers langere tijd afwezig zijn, omdat hij automatisch, op vooraf ingestelde tijdstippen de rolluiken inschakelt. Hiermee kan de aanwezigheid van bewoners worden gesimuleerd, waardoor potentiële inbrekers worden afgeschrikt.” Overigens kan ook de verlichting in een huis of gebouw in het beheer door ZenproSmart Control van Aluprof worden geïntegreerd.”

Aluprof
Foto: Daniel Stroga

Het aanbod van Aluprof S.A. omvat een compleet gamma aan toebehoren die onmisbaar zijn voor de besturing van rolluiken en rolpoorten. “Flexibele oplossingen en gebruiksgemak zijn de trefwoorden waar wij ons door laten leiden en die het motto zijn geworden van ons aanbod aan aandrijfmechanismen voor rolluiken en rolpoorten”, zegt Gregoire daarover. “Een belangrijk aspect is de veiligheid van onze klanten. Daarom vinden zij in ons aanbod talloze referenties die zorgen voor bescherming van de gebruikers, bijvoorbeeld motoren die obstakels detecteren of een beveiliging hebben tegen beschadiging van het rolluikpantser wanneer de eindlat is vastgevroren. En dat zowel bij bekabelde als bij draadloze bediening.” In het geval van rolpoorten biedt Aluprof de mogelijkheid om tegelijkertijd meerdere beveiligingsmechanismen toe te passen, zoals fotocellen, optische sensoren of weerstandsensoren. Als antwoord op markttrends heeft Aluprof zijn aanbod aan producten met touch screenzenders uitgebreid. “Ze passen uitstekend in een modern interieur”, aldus Gregoire.

Door de technologische vooruitgang hoeft de elektronische besturing van een rolluik of rolpoort niet meer gecompliceerd of duur te zijn, concludeert Gregoire. “Samen met de dealer analyseert de eindgebruiker wat hij nodig heeft en kiest vervolgens de besturing die past bij zijn wensen en financiële mogelijkheden. Het enige waar ze op moeten letten, is dat de rolluiken en rolpoorten, maar ook de gebruikte automatisering, afkomstig zijn van gerenommeerde producenten.”

Tekst: Thijs Pubben   

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Z&R Online partners

Unilux duurzaamheidThema Markiezen - markies