Winnaar Z&R Product of the Year Award met minimale voorsprong

Elk jaar opnieuw worden er weer uiteenlopende keuzes gemaakt tijdens het juryberaad voor de Z&R Product of the Year Award. Niet alle juryleden denken natuurlijk hetzelfde over de inzendingen en iedereen legt zijn eigen accenten. Maar elk jaar opnieuw komt er uiteindelijk een winnaar. Deze keer is dat… de Panovista Max doekzonwering voor grootformaat hoekramen glas-op-glas van Renson. Het verschil met de nummer twee, het Serge Blockout Solar screendoek van Copaco was echter minimaal. Op enige afstand op de derde plaats is de FAAC Plug & Play Plus Safe Radio rolluikmotor geëindigd. 

De Panovista Max van Renson en het Serge Blockout Solar screendoek van Copaco vormden een duidelijke kopgroep die in een eindsprint over de overwinning beslisten. Met de Panovista Max van Renson dus als winnaar, maar wel met een fotofinish, want het verschil met de nummer twee bedroeg uiteindelijk slechts één punt. Op gepaste afstand is de FAAC Plug & Play Plus Safe Radio rolluikmotor derde geworden. De cijfers tonen aan dat alle drie de genomineerden hun nominatie hadden verdiend. Tussen twee en drie zat weliswaar een redelijk gat, maar dat zat er opnieuw tussen de nummer drie en de achtervolgers.

Panovista Max Renson

Technische details
Maar de verdiende winnaar is dus de Panovista Max doekzonwering van Renson. Deze zonwering is speciaal ontwikkeld voor grootformaat hoekramen glas-op-glas, zoals die steeds vaker in de moderne architectuur worden toegepast. Een slimme oplossing voor een situatie die tot nu nog niet kon worden opgelost, zonder het beeld van het hoekraam te verstoren.

Met de Panovista Max kunnen glasoppervlakken tot maar liefst 6 m breed aan beide zijden en tot 3,4 m hoog, met een maximaal totaaloppervlak van 30 m² worden beschaduwd. Een bijzonder aspect van deze zonwering is dus dat er geen hinderlijke kabels of geleiders op de hoek nodig zijn die het beeld van binnen naar buiten of omgekeerd verstoren. Het is zelfs mogelijk om de kast en de geleiders van de Panovista Max helemaal in de muur te integreren, waardoor de zonwering in geopende toestand welhaast onzichtbaar is.

De jury roemde behalve de afwerking ook de technische details van dit product. De doekzonwering wordt door één motor aangedreven. In de kast grijpen de doekrollen middels wormwielen in elkaar, waardoor de beide doeken, die op de hoek verbonden onderlatten hebben, exact gelijk bewegen. Een ander interessant detail, zo constateerde de jury, is het feit dat de doeken bij het afrollen op de hoek middels een rits haaks aan elkaar worden verbonden. De hoek-op-hoekzonwering is daardoor bijzonder windvast. Volgens opgave van Renson is ze windbestendig tot 90 km/u, wat uiteraard niet vanzelfsprekend is voor een zonwering die speciaal voor grotere glasoppervlakken is ontwikkeld.

Panovista Max Renson

Achtervolgers
Op de tweede plaats is dus het Blockout Serge 600 Solar screendoek voor buitengebruik van Copaco geëindigd. De BO Serge 600 Solar heeft een transparante coating die op screendoek Serge 600 wordt gelamineerd en is getest op temperaturen van minus 30°C tot plus 75°C. Copaco speelt met dit doek in op de stijgende vraag naar producten voor het buitenleven. Met de BO Serge 600 Solar kan bijvoorbeeld een terrasoverkapping wind- en waterdicht worden afgesloten, wat dit product ook heel geschikt maakt voor horecatoepassingen. De jury had zowel waardering voor de techniek van het lamineren als voor de toepassingsmogelijkheden van dit product.

Black Out Serge 600 Copaco
(Foto Skinn Branding Agency)

De derde plaats is naar de FAAC Plug & Play Plus Safe Radio motor gegaan. Als specialist in aandrijvingen en besturingen heeft FAAC zich al eerder ontpopt als een voorloper in all-in-one oplossingen. Deze motor is daar een manifestatie van. Hij heeft als groot voordeel dat hij bediend kan worden met naar keuze een schakelaar, een handzender en een geïntegreerde noodhandbediening. De jury wist deze mogelijkheden te waarderen met een mooie derde plaats als resultaat.

FAAC Plug & Plus Safe Radio motor

(Foto’s FAAC)

Vooruitkijken naar 2018 begint
Het aantal inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award was dit jaar niet zo groot. Of dit het pre-R+T-effect is geweest, zal de tijd moeten leren. In 2018 is er zowel een R+T als een editie van Polyclose – die laatste beurs is in de regel een minder sterke katalysator voor innovaties dan de ‘Weltleitmesse’ – en zullen met name de Duitse bedrijven met nieuws proberen uit te pakken om op de beurs in eigen land hun beste beentje voor te zetten. Wellicht dat dan het aantal inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award weer hoger zal zijn.

De verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award 2017 is hiermee bijna tot een einde gekomen. De winnaar is bekend, maar de officiële prijsuitreiking komt er nog aan. Daarna wordt de blik vol verwachting op het voorjaar van 2018 gericht, als er hopelijk een grote golf nieuwe producten om de Z&R Product of the Year Award gaat meedingen. Het redactieteam van Z&R en de jury van de Z&R Product of the Year Award verheugen er zich al op. Dat er veel interessante inzendingen bij mogen zijn! Maar eerst naar Renson voor de prijsuitreiking!

Z&R Product of the year award

Tekst: Thijs Pubben    Foto’s: Marc Sourbron