VZ080-zip van Harol wint Z&R product of the year award 2016

NEK-AAN-NEKRACE MET ‘ZWITSERS ZAKMES’ ALS WINNAAR

De jury van de Z&R Product of the Year Award is heel divers van samenstelling. Bovendien worden inzendingen op basis van vier verschillende criteria beoordeeld: is het product origineel, is het innovatief, hoe is het design en wat zijn de (markt)kansen. Die twee omstandigheden leiden ertoe dat de uitslag van de verkiezing dus meestal onvoorspelbaar is. Dat was deze keer eigenlijk ook weer het geval, met vijf toch wel verschillende genomineerden en de VZ080-ZIP van Harol als uiteindelijke winnaar.

Overigens vormden de vijf genomineerden een duidelijke kopgroep, met maar vier punten tussen de nummer een en de nummer vijf en twee inzendingen ex-aequo op drie. Een ‘close call’ dus. Na de kopgroep viel er meteen een gat van zes punten naar de achtervolgers.

Opvallend was dat geen van de vijf genomineerden gelijkmatige scores van de juryleden hadden gekregen. In alle gevallen was er sprake van grote tot soms zeer grote onderlinge verschillen in de waardering van een product door de verschillende juryleden. Uiteindelijk is de tweede plek naar de Linus XL hordeur met SelfClose gegaan. Ex-aequo op drie zijn geëindigd de PowerViewTM Motorisation van Luxaflex® en de stille rolluikmotor S&SO RS100 io van Somfy. Als vijfde ten slotte, is de Click2Shade van Elero geëindigd.

Concept
Dat de VZ080-ZIP van Harol deze verkiezing heeft gewonnen, heeft vooral te maken met het feit dat het niet zomaar een screen is, maar dat dit product onderdeel is van een concept. Met name dat aspect werd door de meeste juryleden bijzonder gewaardeerd. Sec als screen heeft de VZ080-ZIP zeker ook zijn sterke punten. In de eerste plaats omdat het een ritsscreen is en dus windvast, zonder lichtspleet en insectenwerend. Maar dat is natuurlijk niet uniek. In de tweede plaats omdat Harol veel aandacht heeft besteed aan de vormgeving. Dat is het meest zichtbaar in de kleine, compacte, fraai vormge­geven kast waarin de screen oprolt.

Maar het meest opvallende vond de jury toch dat de VZ080-ZIP onderdeel is van een concept. Belangrijk daarvoor is allereerst de veelzijdigheid van deze screen. De VZ080-ZIP heeft tal van montagemogelijkheden, is geschikt voor alle mogelijke verticale, hellende en horizontale glaspartijen, zowel binnen als buiten en kan van boven naar beneden bewegen, maar ook van beneden naar boven of zijwaarts.

Maar het gaat nog verder. De VZ080-ZIP, bedoeld voor oppervlakken tot 10,5 m2, is namelijk de eersteling uit een productfamilie. Met dit product geeft Harol de aanzet voor een nieuw totaalconcept voor zonwering. Harol spreekt zelf over “één systeem, met eindeloos veel mogelijkheden, als een Zwitsers zakmes, dat voor elke behoefte een oplossing biedt”.

Het is al gezegd dat de inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2016 door de juryleden niet eenduidig zijn gewaardeerd. Dat geldt ook voor de VZ080-ZIP van Harol, maar uiteindelijk is dit product gemiddeld het hoogst gewaardeerd en daarom als terechte en verdiende winnaar uit de bus gekomen: het ‘Zwitsers zakmes’ heeft gewonnen!

Achtervolgers
Als tweede in de verkiezing is de Linus XL hordeur met SelfClose van Eosol geëindigd. De deur is degelijk uitgevoerd, waardoor extreme afmetingen mogelijk zijn, zonder tussenstijl en zonder in te boeten aan stabiliteit. De jury had veel waardering voor het onzichtbaar geïntegreerde, duurzame en onderhoudsvrije SelfClose sluitsysteem dat ervoor zorgt dat de hordeur over de gehele lengte vertraagd wordt dichtgetrokken en zachtjes sluit.

Linus XL hordeur met SelfClose van Eosol.

Aandrijvingen en besturingen zijn ‘hot’, vandaar dat PowerViewTM Motorisation van Luxaflex® en de stille rolluikmotor S&SO RS100 io van Somfy ex-aequo op de derde plaats zijn geëindigd. PowerViewTM Motorisation is het antwoord van Luxaflex® op de toenemende belangstelling naar intelligente besturing. Met de PowerView™ app kunnen bijvoorbeeld gepersonaliseerde scenario’s worden gecreëerd. Het systeem kan ook met een van de twee verschillende Pebble™ bedieningen worden bediend. De S&SO RS100 io rolluikmotor beschikt over Smart & Smooth Operator (S&SO) innovatieve technologie. Die zorgt ervoor dat de rolluiken geruisloos worden aangedreven. De motor is ongekend stil – in de langzame modus nog stiller – en zowel binnen als buiten bijna niet te horen als de rolluiken worden geopend of gesloten.

Op de vijfde plaats ten slotte, is Click2Shade van Elero geëindigd. De jury waardeerde de praktische toepasbaarheid van dit systeem, waarmee de zonwering in een kantooromgeving desgewenst vanaf iedere werkplek kan worden bediend, gewoon met de computer waaraan wordt gewerkt. In het najaar volgen er enkele aanvullende tools die de bruikbaarheid nog verder zullen vergroten.

Vooruitkijken naar 2017 begint
In het jaar na de R+T was het aantal inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award met 21 lager dan in 2015 toen 37 producten werden ingezonden. De beurs lijkt daarmee duidelijk effect te hebben. Komend jaar is er opnieuw geen R+T en ook geen Polyclose (al lijkt die laatste beurs niet zo’n aanjager van innovaties). Het wordt hoe dan ook spannend hoeveel inzendingen er in 2017 zullen zijn.

De kwaliteit van de inzendingen was dit jaar opnieuw goed, zonder echte uitschieters. Het is natuurlijk ook niet gemakkelijk – steeds moeilijker – om met het ultieme nieuwe product te komen, al blijven de branche én de jury van de Z&R Product of the Year Award er natuurlijk wel op hopen. Maar eerst maar eens de uitreiking van de Z&R Product of the Year Award 2016 aan Harol voor hun VZ080-ZIP. 

 

Tekst en foto’s: Thijs Pubben