Uniek zonweringdoek van Swela het verhaal van Liberta: Een statement over vrijheid

In de Rayos collectie van Swela zit een bijzonder doek met een eigen verhaal. De naam van het dessin? Liberta! Vertaald betekent dit ‘vrijheid’. De kleurschakering doet wellicht ergens aan denken en dat is precies wat de ontwerper voor ogen had. Hij wil dat Liberta aan het denken zet en dat er even wordt stilgestaan bij de boodschap die door dit doek wordt uitgedragen.  

Het dessin van het Liberta doek is ontworpen door niemand minder dan Dan Schmitz, Managing Partner bij Schmitz-Werke en al weer de vierde generatie die aan het roer staat van de in Emsdetten gevestigde onderneming. Bij Swela achtte men de tijd rijp om het verhaal van Liberta uit de doeken te doen omdat het belangrijk is. Om het in geuren en kleuren te kunnen vertellen, reisde Dan Schmitz naar Nederland om zich met ‘zijn’ Liberta te laten fotograferen. De locatie: bij André en Marian Janssen in Hattem, waar Liberta zorgt voor kleurrijke schaduw boven het terras van de directeur/eigenaar van Guillaume Janssen BV. Tussen het klikken van de sluiter door spreekt Z&R met Dan Schmitz, die vertelt over de bijzondere motieven die aan dit ontwerp ten grondslag liggen. 

Swela

Vrijheid om te laten zien wie je bent
Toen Swela midden in het samenstellingsproces van de nieuwe Rayos collectie zat, stonden de media bol van berichten uit Amerika. ‘The right to deny service’ had daar in bepaalde staten in veler ogen extreme en grillige vormen aangenomen. Geestelijken weigerden om mensen uit de LGBTQ*-community te trouwen, ondanks het feit dat dit een verworven recht is. 

Horecaondernemers en winkeluitbaters weigerden mensen uit deze community service op grond van twijfelachtige – discriminerende – motieven. Dat schoot Dan Schmitz in het verkeerde keelgat en gedreven door emotie stapte hij de designstudio van Swela binnen. Samen met ontwerpster Miriam Arend zette hij een eerste versie van een bijzonder zonweringdessin op papier, geïnspireerd door het werk van Gilbert Baker**.

“Swela staat voor vrijheid”, vertelt Dan Schmitz. “Vrijheid voor iedereen, om te laten zien wie je bent en waar je voor kiest. Zoveel mensen, zoveel kleuren. Laat het kleurrijker maken van de wereld nou precies onze expertise zijn. We hebben niet voor niets ‘Ieder zijn kleur’ als pay-off voor de Rayos collectie. Wij willen er voor iedereen zijn en ik sta persoonlijk achter de vrijheid die de LGBTQ-community verdient. Fabrikanten – en vooral Swela – mogen niet bang zijn om een statement te maken en ergens voor te staan.” 

Swela
Te gast zijn bij André en Marian Janssen voelt als thuis.

Een dessin met een boodschap
“Tijdens het hele ontwerpproces hebben we continu de focus gehouden op de boodschap die we met dit doek wilden uitdragen”, vertelt Dan Schmitz. “Durf te kiezen! Durf te zijn wie je bent! Leef in vrijheid! Al snel kwam daarom de naam Liberta in beeld.” 

Uiteindelijk waren er vier prototypen nodig om tot het uiteindelijke dessin te komen. “Om de volle werking van de kleuren ook bij doorvallend licht te realiseren en daarnaast goede confectie-eigenschappen te behouden, moesten we ons intensief met de vormgeving en positionering van de strepen bezighouden”, aldus Schmitz. “Het dessin is vervolgens in de kwaliteiten Sunvas en Sunsilk getest. Uiteindelijk ging de eer naar Sunvas. De textuur van Sunvas brengt de kleuren van het doek namelijk op een natuurlijke wijze tot leven. Precies wat we graag zien!” 

Swela
“Wij willen er voor iedereen zijn en ik sta persoonlijk achter de vrijheid die de LGBTQ-community verdient.”

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat dit product er is
Voor Swela was het spannend om te zien hoe de markt op Liberta zou reageren, bekent Dan Schmitz. “Zou iemand het eerbetoon aan Gilbert Baker herkennen? De acceptatie van het verhaal achter Liberta zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn, als de acceptatie van mensen met een andere geaardheid. Liberta is er voor iedereen, ongeacht geloof, ras, huidskleur of seksuele voorkeur. De kleurstelling is een subtiele hint ter ondersteuning van de LGBTQ-community. We sluiten niemand uit, maar willen mensen met elkaar verbinden in plaats van uit elkaar drijven”, aldus Dan Schmitz tot besluit.

* LGBTQ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Questioning of Queer.
** Gilbert Baker (geboren in Chanute, 2 juni 1951, overleden in New York, 31 maart 2017) was een Amerikaans vlaggenontwerper en homorechtenactivist. Baker ontwierp in 1978 een regenboogvlag als symbool voor de Gay Freedom Day Parade, een vrijheidsdag voor homoseksuelen in San Francisco. Deze vlag is uitgegroeid tot het internationale symbool van de homogemeenschap. 

Tekst: Jan Mol    Beeld: Michel de Heer (PowerPictures)
Uitgelichte afbeelding: 
Dan Schmitz is een kind uit een gemengd huwelijk. “Mijn vader, van Duitse nationaliteit, kwam nota bene op JFK Airport oog in oog te staan met de liefde van zijn leven: mijn moeder, van Koreaanse komaf. Kleurrijke liefde in haar puurste vorm is de grootste natuurkracht die er is”