De Pen | Dirk Driessen

Als je bij Calais over het Kanaal kijkt, zie je dat Engeland wel heel dichtbij Europa ligt. Toch is het ondenkbare gebeurd. Op 23 juni 2016 besloot een nipte meerderheid (51,9%) van de Engelse bevolking uit de EU te willen stappen. Daarmee werd het Kanaal bij Calais ineens een stuk breder! Of is het al veel langer zo breed? 

Links rijden, zelfstandig willen zijn, geen bemoeienis van buitenaf willen… Het zijn niet bepaald economische motieven om los te willen komen van het Europese vasteland en de Europese Unie. Volgens mij zit het bij veel Engelsen veel dieper. Ik ben er ook van overtuigd dat de tegenstanders van de Brexit een terecht economisch belang hebben om in de EU te blijven. Sowieso zou het voor alle betrokken partijen beter zijn als er snel duidelijkheid komt. De huidige onzekerheid leidt alleen maar tot besluiteloosheid en dat werkt stroperig op het handelsverkeer. Als de Brexit komt, dan liever op korte termijn. Dan kunnen we daarna weer verder. 

Als Country Manager Benelux & UK bij Serge Ferrari sta ik met mijn ene been in Engeland en met mijn andere been in de Benelux. Een uitdagende taak, maar dat is de samenwerking met Engeland altijd al. De aanstaande Brexit vraagt nog meer van onze flexibiliteit. 

Als Frans familiebedrijf zijn wij vertegenwoordigd in tachtig landen en actief in twaalf markten. Met het merk Soltis bedienen wij de zonweringmarkt. Door het internationale karakter van ons bedrijf hebben wij dus de nodige ervaring met cultuurverschillen en fluctuerende valutakoersen. Zelfs binnen Europa heb je een probleem als je de interne verschillen niet opmerkt. Om een internationale samenwerking te doen slagen, moeten we dus iedere keer opnieuw optimaal presteren. 

Zakendoen in Engeland vraagt ook een optimale prestatie van onze organisatie, zeker gezien de aanstaande Brexit. Maar uiteindelijk is de Engelse markt groot genoeg om er goede zaken te kunnen doen, mits we ons verdiepen in de specifieke behoeften van de markt in dat land. Heeft het zin om dan in te zetten op buitenzonwering? Om precies te zijn op screenzonwering? Ik ben bang van niet. De gemiddelde inwoner van Engeland is blij als de zon een keertje schijnt! De zon weren is dan zeker niet de eerste gedachte. 

Om screens te kunnen gebruiken, zou men in Engeland overigens ook iets aan de bouwwijze moeten veranderen. Misschien kan in de huidige hectiek binnen de Engelse regering daartoe het Engelse bouwbesluit worden aangepast. Als men vanaf vandaag alle ramen naar binnen laat draaien, ontstaat er vanzelf een markt voor verticale screens. Of moet de zon daar in Engeland structureel meer voor gaan schijnen?  

Dirk Driessen
Dirk Driessen, Country Manager Benelux & UK van Serge Ferrari

Beeld: Serge Ferrari