Erik Jansen van Elero Benelux: ‘inhalen en gasgeven met die motoren!’

Ruim dertig jaar inmiddels bedient Elero Benelux de markt in Nederland, België en Luxemburg met kwalitatief hoogwaardige aandrijvingen en besturingen voor zonwering en rolluiken. Erik Jansen, eigenaar en directeur van Elero Benelux en Fred de Boer staan elke dag klaar voor de fans van hun merk. In de afgelopen decennia heeft Jansen veel marktverschuiving zien plaatsvinden. 

“Ook Elero heeft de slag naar ‘smart solutions’ gemaakt”, opent Jansen het gesprek. “Maar voor aanbieders van motoren en besturingen in onze branche wordt het wel steeds vaker een uitdaging om zowel de particuliere markt als de projectenmarkt goed te bedienen. Dat komt doordat met name op het vlak van aansturing bij projecten andere regels zijn gaan gelden.” 

Slim werken met één product
Voor domotica-toepassingen thuis en toepassingen in professionele gebouwbeheersystemen heeft Elero het leven van de klant gemakkelijk gemaakt, legt Jansen uit. “Er is één product voor beide toepassingen. Met ons ProLine 2 systeem bedienen we beide markten op een goede manier. De motoren werken draadloos, de communicatie is bi-directioneel en elke motor kan worden gecombineerd met de hele range Elero bestu­ringen. Bij projecten tot vijfhonderd motoren komt ons ProLine 2 systeem in beeld. Met onze Centero Home plus kan een vertaalslag worden gemaakt naar ieder gebouwbeheersysteem en kan is volledige integratie worden bereikt. Zo wordt het aansturen van een project met Elero motoren of ontvangers een werk waar ook de reguliere zonweringdealer niet voor terug hoeft te deinzen. Omdat hij ook de levering en installatie van de besturing bij zich houdt, heeft hij meer omzet en meer grip op het project, van offerte tot oplevering.” 

Over oud zeer en welkome oplossingen
Jansen maakt gebruik van de gelegenheid om zijn hart te luchten over iets wat hem al langer dwarszit. “Elero heeft altijd op twee markten gefocust. Enerzijds de markt voor de lichtere motoren – noem het maar de huis-tuin-en-keukenmarkt – en anderzijds de industriële markt, voor grote roldeuren en rolpoorten. Die laatste markt zijn we stukje bij beetje aan het verliezen, omdat enkele populaire aandrijvingen niet meer leverbaar zijn. Dat gaat mij persoonlijk aan het hart, omdat ik onze klanten niet in de kou wil laten staan. Gelukkig ben ik in staat om ook voor hen met een passende oplossing te komen.” 

De oplossing die Jansen vervolgens schetst, heeft hij zelf op persoonlijke titel gerealiseerd. “Onze type 15 motor voor roldeuren tot 300 Nm vullen we in de Benelux nu in met de NRG-motor, een topproduct uit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast missen we in het Elero programma ook de DFM blok-/opsteekmotor. Daarvoor in de plaats bieden we onder andere de Nice RDF motor aan. Dat is niet slechts een waardige vervanger, maar een complete upgrade! De Nice RDF is leverbaar tot 1400 Nm en heeft als extra feature een uitermate moderne besturing. Bedenk daarbij dat in de industriële markt al vijftien jaar licht jaloers naar de particuliere markt wordt gekeken als het op afstellen en aansturen aankomt… ” Met De Nice RDF hoeft dat volgens Jansen niet meer. “Deze motor heeft namelijk elektronische eindschakelaars en het inregelen en afstellen kan via een tablet, waarbij er een keur aan parameters kan worden ingevoerd. De app om dit te doen is heel uitgebreid en de koppeling tussen motor en tablet gebeurt via bluetooth. Na het inregelen kan alles worden bediend met een bijbehorende zender, schakelaar of uitgebreide toegangscontrole met bijvoorbeeld een stoplichtregeling. Wij laten de markt nu kennismaken met deze mooie nieuwe alternatieven.” 

Focus op ontwikkeling en comfort
Elero Benelux loopt volgens Jansen mee in de voorhoede als het om aandrijving en besturing gaat. Op de vraag hoe de markt van morgen eruitziet, antwoordt Jansen vol vertrouwen. “Nice – eigenaar van Elero – heeft inmiddels meerdere bedrijven overgenomen, zoals Fibaro, V2 en Abode Systems Inc. Deze drie-eenheid specialiseert zich in Internet of Things (IoT), gebouwautomatisering en gebouwbeveiliging. Daarmee profiteert de hele groep straks van nog meer mogelijkheden voor onderlinge integratie van automatiseringsoplossingen. Ontwikkelingen zullen elkaar in rap tempo opvolgen. Dan hebben we het over noviteiten op zowel het gebied van hardware als software. Denk aan een range van koppelbare accessoires die allemaal ‘dezelfde taal’ spreken.” 

Hoe zal de markt reageren op zoveel nieuws, met name gezien het feit dat er een heleboel bijgeleerd moet worden, is de vraag. “De crux is dat we alles zo eenvoudig mogelijk gaan maken”, aldus Jansen. “Ons doel is om voor de industriële markt hetzelfde comfortniveau van inregeling en besturing te bereiken als waar de domestieke markt al jaren van geniet. We willen zorgen dat de reguliere zonwering- en rolluikmonteur gaat zeggen: ‘nu durf ik het wel aan’, als hij wordt geconfronteerd met industriële opdrachten of zonweringprojecten die hij in het verleden nooit heeft gedaan”, besluit Jansen.     

Tekst: Jan Mol    Beeld: Elero