Het effect van Polyclose en de R+T 2018 lijkt merkbaar

Duidelijke stijging aantal inzendingen

In 2015 – een jaar met een R+T – was het aantal inschrijvingen voor de Z&R Product of the Year Award met 37 ‘overweldigend’. In 2016 was het met 21 ook nog heel behoorlijk. Maar in 2017 bleef het aantal inschrijvingen met 13 duidelijk achter. In 2018 lijkt het effect van Polyclose en met name de R+T 2018 weer merkbaar: 25 inzendingen, door 19 fabrikanten. Minder dan in 2015, maar dat is eigenlijk geen verrassing. 

Het effect van de R+T 2018 – en in mindere mate van Polyclose – lijkt er gezien het grotere aantal inschrijvingen dus wel degelijk te zijn. Anderzijds zet ook een andere tendens door: minder aansprekend nieuws. Dat was ook al op de R+T 2018 te zien, waar de écht spectaculaire nieuwigheden op de vingers van één hand te tellen waren. 

Overkappingen, terrasdaken…
Op de R+T 2018 is Stuttgart waren ze in overvloed te zien: terrasdaken, en dan vooral lamellendaken. Niet vreemd dus dat er ook een aantal daken voor de Z&R Product of the Year Award 2018 zijn ingestuurd. AVZ heeft met de Altera een lamellendak met lichte, elegante staanders ontwikkeld dat voor een brede doelgroep toegankelijk is. Volgens de jury van de Z&R Product of the Year Award is dat een sterk punt. Het Sunshield Horizon louvredak met zijn relatief smalle lamellen werd door enkele juryleden bijzonder gewaardeerd vanwege zijn industriële look. Sunshield biedt voor dit dak diverse opties aan: vaste lamellen, kantelbaar, waterdicht enzovoort. Biossun heeft een overkapping met een intelligent lamellendak, waarvan de lamellen individueel worden aangedreven. Een slimme oplossing vond de jury, waardoor het mogelijk wordt verschillende zones op het terras in te richten. De laatste lamellenoverkapping die is ingestuurd, is de Aero Skye van Renson. Deze luxe overkapping met de kantelbare én verschuifbare lamellen is bedoeld voor inbouwsituaties. 

Markilux had voor de Z&R Product of the Year Award 2018 zijn opmerkelijke terrasoverkapping Markant voorgedragen. Het bijzondere is dat het dak uit doek bestaat, wat onder de overkapping voor een aangenaam klimaat en een andere beleving moet zorgen. De Markant heeft bovendien een heel aparte afwatering, waarbij het regenwater door gaten in het doek in een goot loopt om te worden afgevoerd. De SF 152 en SF 152 Plus terrasdaken van Sunflex – zonder en met overstek – en de Terrazza Pure van Weinor zijn glasdaken. Het zijn mooie producten die zeker op waardering van de juryleden konden rekenen. De Sunflex daken zijn traditioneel – schuin – vormgegeven. Weinor – met drie inzendingen dit jaar heel nadrukkelijk aanwezig – heeft juist een andere insteek gekozen, met louter horizontale en verticale lijnen. Optisch is het dak horizontaal, maar de glazen dakpanelen zijn op afschot, waardoor hemelwater gewoon afloopt. 

Zonwering
Een aantal fabrikanten en leveranciers had – traditionele – zonweringen ingestuurd. Niks mis mee natuurlijk! Bijvoorbeeld knikarmschermen en screens zijn nog steeds enorm belangrijke producten binnen de zonweringbranche, ook al trekken ze misschien niet meer zoveel aandacht omdat ze gemeengoed zijn geworden. 

Gibus had de Click Zip ingestuurd, een zipscreen met een magnetische fixering van de onderlat voor een nog strakker doek. Of dit massaal nagevolgd gaat worden is nog maar de vraag. Maar in ieder geval een heel verrassend en nieuw concept dat de jury wist te behagen. De Fixscreen Minimal van Renson onderscheidt zich niet door technische innovatie, maar door zijn esthetische kwaliteiten. Renson heeft met Fixscreen Minimal een product willen maken met maximale mogelijkheden, maar met een minimale impact op de architectuur van een gebouw. Dat vraagt volgens Renson om minimale afmetingen. De Fixscreen Minimal heeft daarom zijgeleiders met een minimale zichtbreedte van 20 mm en daarnaast een uniforme kleurstelling en geen zichtbare schroeven. Weinor had als tweede kandidaat voor de Product of the Year Award de verticale zonwering VertiTex II met rits-, rail- of draadgeleiding ingezonden. “Dankzij zijn compacte bouwwijze, talrijke varianten en veelzijdige functies voor zicht- en weersbescherming een ware alleskunner onder de verticale zonweringen”, aldus Weinor. De jury kon dat alleen maar beamen. 

En Weinor had het Kubata knikarmscherm ingezonden. In de vormgeving sluit het aan bij de Terrazza Pure: kubistisch, zoals de naam al doet vermoeden. En met een schroefloos design. Technische details, zoals tweedelige zijkappen, tweedelige regenwaterafvoer en OptiFlow – een steunprofiel dat de doekrol over de gehele breedte ondersteunt – maken het geheel af. Voor het knikarmscherm Feng van ShadeLAB is design eveneens een belangrijk aspect. ShadeLAB staat er bekend om en heeft er al eens de Z&R Product of the Year Award mee gewonnen. Dat was in 2013 met de Ilios, een screenzonwering. De Feng sluit aan in die traditie, want het is weer een opmerkelijk vormgegeven zonweringproduct. In acht kleuren verkrijgbaar, waaronder het roestbruin van cortenstaal. Should we say more!

Serge Ferrari had zijn nieuwe zonweringdoek voor knikarmschermen Soltis Elite voor de Z&R Product of the Year Award 2018 voorgedragen. Het bedrijf biedt daarmee een alternatief voor acryl. Het nieuwe doek biedt volgens Serge Ferrari een betere bescherming tegen uv-straling, is 100% waterdicht, vuilafstotend en gemakkelijk te reinigen en schimmelt niet, zelfs niet als het nat wordt opgerold. Een interessant initiatief vond de jury. 

Duurzaam en groen
Milieu en duurzaamheid zijn steeds belangrijkere thema’s. Hunter Douglas speelt daarop in met Greenscreen Sea-TexTM, een screendoek waar per vierkante meter 125 gram plastic in is verwerkt dat op kusten is aangespoeld. Het is niet meteen de oplossing voor de plastic soep, maar het is wel een aanzet en daarom vond de jury het een mooi initiatief en een bijzonder product. 

Milieu en duurzaamheid manifesteert zich natuurlijk ook in energieverbruik, of liever het verlagen daarvan. Building Plastics heeft daarvoor een inbouwscreen die ook geschikt is voor passieve en lage of bijna energieneutrale gebouwen. De screen kan in de spouw worden ingebouwd. Wilms heeft ook inbouwscreens en sinds kort ook inbouwrolluiken in het assortiment. Het zijn de ZipX®Zero en de ShutterX®, beide luchtdichte systemen. Z&R heeft er uitgebreid over bericht in Z&R 2 (p. 41-43). De jury was onder de indruk van de techniek erachter. Helaas zijn ze door het verschil in bouwmethodes in Nederland moeilijk toepasbaar. Kindow met zijn met de zon meedraaiende lamellen probeert ook het energieverbruik te verlagen, maar dan met een systeem voor binnen. En ze proberen de lichtomstandigheden binnen te optimaliseren, zodat er een prettige werkomgeving ontstaat. Dat doen ze met een automatisch bestuurde, gemotoriseerde rail die lamellen automatisch met de zon laat meedraaien. Het zijn niet alleen slimme, maar ook dappere mensen, want ze stonden als startup meteen op de R+T. Daar houdt de jury van de Z&R Product of the Year Award wel van. 

‘Groen’ is ook het screendoek Vuscreen dat Swela had ingestuurd. Traditioneel screendoek draagt bij aan het milieu door energiebesparing, maar belast het milieu omdat het moeilijk recyclebaar is en schadelijk stoffen uitstoot, wat vooral nadelig is bij binnengebruik. Daarom komt Swela met Vuscreen, een screendoek uit polyester, maar met dezelfde eigenschappen als het traditionele, gepolyvinyliseerde glasvezeldoek. Een goede – groene – oplossing vond de jury. 

Voor binnen
Behalve Kindow, hadden nog drie bedrijven raambekleding en zonwering voor binnen voorgedragen voor de Z&R Product of the Year Award 2018. MHZ, een hele grote speler in onder andere Duitsland, had zijn rolgordijnsysteem R_03 ingestuurd. Het heeft veel mogelijkheden voor wat betreft montage, bediening, stoffen enzovoorts. Sunway presenteerde zijn Duette Shades Color on Demand aan de jury: duettes in een kleur naar wens. Echt iets voor de fijnproever, want er kan uit ruim 800 (!) kleuren worden gekozen in een lichtdoorlatende en een verduisterende kwaliteit. De duette shades zijn aan de buitenzijde altijd wit, zodat verschillende kleuren binnen toch tot een uniform gevelbeeld leiden. Ook voor binnen ten slotte, het aluminium shuttersysteem Fractions van Unilux. Aan het model dat Unilux met zijn inzending had meegestuurd, konden de juryleden met eigen ogen zien dat Fractions een mooi, degelijk en vakkundig gemaakt product is. Echt iets voor de liefhebber. Strak en modern, maar ook inpasbaar in een klassiek interieur.  

Slim en praktisch
Coulisse heeft ooit de Z&R Product of the Year Award gewonnen met een Willie Wortel-achtige uitvinding. Deze keer hadden ze er maar meteen twee ingestuurd: Pull Motion en Twin Pull. Pull Motion is een bediening voor binnenzonwering, waarbij een binnenzonweringmotor intuïtief wordt bediend met een trekstang. Bediening met app of afstandsbediening is overigens ook mogelijk. De Twin Pull is een handbediening voor rolgordijnen met twee korte kettingen. Geen lus, dus kindveilig. Twin Pull werkt met een soort pompmechanisme, een oplossing die door de jury zeer werd gewaardeerd. 

Roma had zijn gepatenteerde CDL-lamel voor buitenjaloezieën en de SmartTurn bandspoel voorgedragen. Deze lamel – CDL staat voor Comfort & Design Lamel – combineert de gesloten optiek van het rolluik – er treedt nauwelijks licht meer binnen als het jaloezieblad gesloten is – met de zonwerende en daglicht-regulerende eigenschappen van de buitenjaloezie. Het beste van twee werelden! De slimme, eveneens gepatenteerde SmartTurn bandspoel zorgt ervoor dat een Texband binnen drie à vier minuten kan worden vervangen. Solera ten slotte had zijn in eigen beheer ontwikkelde Solero Lux terrasverlichting ingestuurd. Het is een praktische, universele, dimbare led-verlichting met ingebouwde accu, waardoor er geen kabels nodig zijn. Met een zelfklevende magneetstrip kan de verlichting heel eenvoudig overal onder een parasol of zonnescherm worden bevestigd. 

Beoordeling
Alle inzendingen voor de Z&R Product of the Year Award 2018 zijn door elk jurylid afzonderlijk op vier criteria beoordeeld: is het betreffende product innovatief, is het origineel, hoe is het design en wat zijn de marktkansen. Is een criterium op een product niet van toepassing, dan is een weging toegepast. 

Als resultaat van de eerste beoordelingsronde heeft de jury zes genomineerden voor de Z&R Product of the Year Award 2017 aangewezen, waaruit in een tweede stemronde een winnaar zal worden gekozen. Dat zijn (in alfabetische volgorde): Coulisse met de bediening voor binnenzonwering Pull Motion, Coulisse met de bediening voor rolgordijnen Twin Pull, Gibus met de zipscreen met magnetische fixering Click Zip, Kindow met zijn installatie om lamellen mee te laten draaien met de zon, Swela met het screendoek Vuscreen en Wilms met de inbouw luchtdichtsystemen ZipX®Zero (screen) en ShutterX® (rolluik). Deze zes bedrijven stellen het door hen voor de Z&R Product of the Year Award 2018 voorgedragen product – producten – op de volgende pagina’s nog een keer voor. 

Dank!
Maar eerst een welgemeend woord van dank aan alle bedrijven die de moeite hebben genomen om een of meerdere producten voor de Z&R Product of the Year Award 2018 in te zenden. Zoals altijd wordt ook deze keer de bijzonder enthousiaste inbreng van eenieder zeer gewaardeerd.  

Z&R Product of the Year Award


Jury Z&R Product of the Year Award
De jury van de Z&R Product of the Year Award bestond dit jaar uit Ton Reijnders en Geert Jansen als externe deskundigen, bladmanager Ronald Klein namens Louwers Uitgeversorganisatie en redacteur Thijs Pubben namens de redactie van Z&R. 


Overzicht van de inschrijvingen (in alfabetische volgorde)

AVZ Altera lamellendak
Biossun terrasoverkapping met individueel, intelligent aangedreven lamellen
Building Plastics inbouwscreen
Coulisse Pull Motion intuïtieve motorbediening voor binnenzonwering
Coulisse Twin Pull intuïtieve handbediening voor rolgordijnen
Gibus Click Zip zipscreen met magnetische fixering
Hunter Douglas Greenscreen Sea-TexTM screendoek uit gerecycled plastic
Kindow met de zon meedraaiende lamellen
Markilux Markant terrasoverkapping
MHZ R_03 rolgordijnsysteem
Renson Areo Skye lamellendak
Renson Fixscreen Minimal screen met minimaal frontaanzicht
Roma CDL-lamel lamel voor buitenjaloezie, SmartTurn bandspoel
Serge Ferrari Soltis Elite zonweringdoek voor knikarmschermen
ShadeLAB Feng design knikarmscherm
Solero Solero Lux terrasverlichting
Sunflex SF 152 en SF 152 Plus terrasdak
Sunshield Horizon louvredak
Sunway Duette Shades Color on Demand duettes in een kleur naar wens
Swela Vuscreen recyclebaar screendoek
Unilux Fractions aluminium shutters
Weinor Kubata knikarmscherm
Weinor Terrazza Pure glazen terrasdak
Weinor VertiTex II verticale zonwering
Wilms ZipX®Zero luchtdichte inbouwscreen, ShutterX® luchtdicht inbouwrolluik