Concept Home geopend

Real life testomgeving voor Renson

Renson, fabrikant van ventilatie, zonwering en producten voor outdoor living heeft vlakbij zijn hoofdkantoor in Waregem een hedendaagse BEN-woning met toekomsttechnologie gebouwd. Het Concept Home is een real life proeftuin en tegelijk een belevingscentrum voor professionele klanten. Innovaties worden er getest, gemonitord en geoptimaliseerd. 

‘Creating Healthy Spaces.’ Dat is de baseline en de missie van Renson. Een verhaal waarin gezondheid, comfort, design en energiezuinigheid in harmonie samenleven. Met het Concept Home is het nieuwste hoofdstuk van dat verhaal geschreven. Zowel het huis als de tuin zijn uitgerust met producten van Renson, met een uniform design en een duurzame aanpak. De vierde generatie van het Belgisch familiebedrijf richt zich volop
op de toekomst. 

Concept Home
Zonwering en raamventilatieroosters houden de binnentemperatuur onder controle. 

Gezond binnenklimaat
In het Concept Home zitten niet één, twee, maar drie ventilatiesystemen ingewerkt. Als testcase. Het C+, D+ en E+ systeem gaan hier letterlijk een gezonde competitie aan. Subtiele sensoren over de hele woning meten de luchtkwaliteit in elke kamer. Op basis van die gegevens gaat het ene of het andere ventilatiesysteem auto­matisch meer of minder ventileren. Alle technieken in het Concept Home worden vanuit de cloud aangestuurd. 

“Tegelijk zien we hoe de systemen zich tegenover elkaar verhouden in perfect dezelfde omstandigheden”, zegt CEO Paul Renson. “Dat is het grote opzet van het Renson Concept Home: de woonkwaliteit optimaliseren op een duurzame en energiezuinige manier. Welke systemen werken het best in welke omstandigheden? En hoe werken verschillende producten samen? Dat testen we hier in een échte omgeving, om de resultaten vervolgens te gebruiken bij onze verdere productontwikkeling.” 

Grote ramen, aangename temperaturen
De architectuur van dit moment kenmerkt zich door grote raampartijen en lichtrijke ruimtes. De uitdaging daarbij is om het binnenklimaat onder controle te houden. Met buitenzonwering in diverse vormen is het Concept Home zomerproof. De woning heeft een luifel boven het raam, schuifpanelen en windvaste screens. Akoestische raamventilatieroosters zorgen voor continue toevoer van verse lucht, zonder storend geluid van buiten. Extra grote raamroosters helpen op warme dagen om het ’s nachts enkele graden te helpen afkoelen.

Renson gebruikt lucht en licht om de woning te ventileren én koel te houden. Energiezuinig en gezond wonen dus. Bewoners kunnen ’s nachts gerust slapen terwijl hun woning ‘ademt’. De roosters voor nachtventilatie zijn inbraakwerend. Via de Velux ramen boven de hal gaan de luchtstromen efficiënt door het volledige huis. De koelte wordt ook opgeslagen in de bouwmaterialen en legt zo een buffer aan voor de volgende warme dag. 

Concept Home
De lichtrijke binnenruimtes zijn strak afgewerkt met onder meer scharnierloze deuren en moderne materialen. 

Architectuur en wooncomfort hand in hand
Voor het Concept Home ging Renson ook op architecturaal vlak aan de slag. Dankzij het uniforme design lopen interieur, bouwstijl en buitenomgeving naadloos in elkaar over. R&D director Joost De Frene: “Qua design is alles op elkaar afgestemd: van wand- en gevelbekleding tot terrasoverkapping en carport. Zelfs de tuinafsluiting maakten we op maat en in dezelfde stijl.” Naadloze materialen, zoals Corian en scharnierloze binnendeuren, houden het geheel binnenin hedendaags en strak. 

De strakke glazen erker, die aan de linkerzijde van het Concept Home de aandacht trekt, werd helemaal prefab geproduceerd door Renson. Het bedrijf zoekt steeds meer de architecturale meerwaarde op. Net als de totaalaanpak. Met dank aan onder meer de nieuwe lijn pakketbrievenbussen van eSafe, de start-up van Leon Renson, zoon van CEO Paul. De appel valt niet ver van de boom… 

Concept Home

Innovatiehub mét bewoners
Dat het Concept Home volgepakt zit met moderne technieken en slimme innovaties merk je snel. Het is opgebouwd rond bestaande totaalconcepten en laat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Op de groei dus. “Dit Concept Home biedt ons de kans om te experimenteren met nieuwigheden die inspelen op de snel veranderende architecturale facetten van bouwen en verbouwen”, aldus Paul Renson. “De real time data zijn van onschatbare waarde voor onderzoek en om realistische doelstellingen te formuleren op het vlak van energie-efficiëntie.” 

Voorlopig heeft Renson met het Concept Home een uitgebreide proeftuin en kijkwoning in huis. Over een jaar wordt het huis opengesteld voor bewoners. Dan zal de gebouwautomatisatie op het dagelijks ritme van een gezin de systemen en technieken aansturen. De proefresultaten zullen worden gebruikt om het gamma van indoor en outdoor producten verder te verbeteren en innovaties te optimaliseren.     

Tekst: Stephanie Demasure    Beeld: Renson