Aluprof: ‘SKT Opoterm, opbouwrolluiken voor een volledige integratie in de gevel’

“Buitenrolluiken vormen vandaag de dag een integraal onderdeel van quasi elk gebouw”, constateert Emmanuel Gregoire, managing director van Aluprof in Dendermonde. “Reeds in de ontwerpfase van een nieuw gebouw of tijdens renovatie van een bestaand gebouw wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om dit type rolluik toe te passen. Dit komt vooral door het feit dat naast de zonweringfunctie, rolluiken – ook – ontworpen zijn om een gebouw energiezuinig te maken. Rolluiken zorgen voor een grote vermindering aan verwarmingskosten in de winter, terwijl ze tijdens de zomerperiode voor een aangename koelte zorgen. Buitenrolluiken zijn gekend als praktische oplossingen door hun perfecte isolatie, als bescherming van privacy en ter vergroting van het veiligheidsgevoel door een effectieve anti-inbraakbeveiliging. “De rolluiken van Aluprof zijn geproduceerd met zorgvuldig geselecteerde materialen om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen.” 

“Dankzij rolluiken wordt het huis een plek waar we ons comfortabel en veilig voelen, zodat het prettig is om thuis te komen”, vervolgt Gregoire. “De bovenstaande eigenschappen maken rolluiken bijzonder populair. Momenteel is de meest gebruikte toepassing binnen deze productgroep het opbouwrolluik dat op het kozijn wordt geplaatst, en dit omwille van het feit dat ze snel en efficiënt kunnen worden gemonteerd.” Dat zorgt er volgens de managing director voor dat ze de voorkeur krijgen van heel veel assembleurs en installateurs. “Aluprof heeft deze trend een paar jaar geleden al voorzien, wat heeft geresulteerd in het ontwerpen van een bijzonder veelzijdig en functioneel product dat SKT Opoterm is gedoopt.”

Veelzijdig en universeel
“Het innovatieve SKT Opoterm opbouwrolluiksysteem is voor degene die een modern en integraal systeem wil”, stelt Gregoire. SKT Opoterm kan worden gebruikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en stelt architecten en ontwerpers in staat om in een bepaalde situatie de meest geschikte oplossing te kiezen. De montage vindt plaats door de rolluikkast direct op het raamkozijn te plaatsen met behulp van een adaptatieprofiel. Aluprof biedt vijf soorten profielen aan die compatibel zijn met de meeste raam- en deurprofielen in hout, aluminium of pvc.

SKT Opoterm is volgens Gregoire een veelzijdig en universeel product dat de montage zonder opbouw, gedeeltelijke opbouw of gehele opbouw mogelijk maakt, omdat de voorkant van de kast tegelijkertijd een ondergrond kan zijn voor eender welke afwerking, bijvoorbeeld crepie of pleisterwerk. “Daardoor is een perfecte integratie in de gevel mogelijk is. Het is ook mogelijk om de zichtbare elementen qua kleur te laten overeenkomen met de kleur van het raamprofiel door een voorplaat in geëxtrudeerde aluminium te gebruiken.”

“Een unieke eigenschap van SKT Opoterm is de dubbelle toegangsmogelijkheid in het geval een technische interventie nodig is”, vervolgt Gregoire. “Voor revisie kan immers worden gekozen voor toegang van onderaf of via de voorkant van de kast, en dit nog voor de eindmontage van het gehele rolluik.”

Voor gebouwen met dunne muren, waar dus geen mogelijkheid is om het rolluik aan de binnenkant te verbergen, heeft Aluprof een oplossing in de vorm van een versie met een afgeronde zijkap. “Een zeer esthetische oplossing”, aldus Gregoire, “die in elk interieur past en zeer gebruikelijk is op de Franse markt.”

IFT Rosenheim certificaat
SKT Opoterm van Aluprof heeft op het gebied van warmte-isolatie een certificaat verkregen van het gerenommeerde onderzoeksinstituut IFT Rosenheim. De onderzoeken zijn uitgevoerd voor kasten waarbij het isolatiemateriaal EPS (Neopor) wordt gebruikt, conform de actueel geldende normen en berekeningsmethoden. “De testresultaten waren uiterst gunstig”, constateert Gregoire. “Zo kreeg de SKT 230/170 met geïntegreerd muggenraam een Usb-coëfficiënt van 0,73 W / (m²), waardoor het mogelijk is grotere glasoppervlakken af te schermen.”
De SKT Opoterm is ook leverbaar in een variante met smalle geleiders die zijn uitgevoerd in geëxtrudeerd aluminium voor maxi- en miniprofielen, waardoor extra isolatie van de kozijnen mogelijk is en warmteverlies wordt beperkt.

Solide en duurzame constructie
“De doordacht geconstrueerde kast van de SKT Opoterm is gemaakt uit hoogwaardige profielen uit pvc, waardoor hij extreem stijf en duurzaam is”, vertelt Gregoire. “Dankzij de interne isolatie is de isolatiewaarde verder verbeterd.” Het Opoterm opbouwsysteem voorziet in de mogelijkheid om speciale stalen versterkingen links en rechts aan te brengen om ook in het geval van brede rolluiken een goede en stabiele werking te waarborgen. “Deze van buitenaf niet zichtbare versterkingen worden gekenmerkt door de eenvoudige constructie, waarbij hun vorm geen verstoring vormt voor de esthetiek van het rolluik”, aldus de managing director. “Bovendien maakt de doordachte constructie van het systeem het mogelijk om een combinatie van rolluiken in één kast te produceren.”

De rolluiklamellen zijn volgens Gregoire gemaakt van aluminium van hoge kwaliteit, Ze zijn in de meeste gevallen gevuld met schuim en ze hebben twee lagen PU/PA lakcoatings. “De coating is zeer goed bestand tegen slijtage en weersinvloeden en dankzij de schuimvulling biedt het profiel een goede thermische en akoestische isolatie”, aldus Gregoire. Als extra optie kan een insectenhor in dezelfde rolluikkast worden geïnstalleerd. Het systeem laat het toe dat rolluik en muggenraam onafhankelijk van elkaar werken.

Uitgelichte foto boven: KB3 – Fotolia