Aluprof SKT Opoterm monoblock: Opbouwrolluiken voor volledige integratie in de gevel

Buitenrolluiken vormen vandaag de dag een integraal onderdeel van tal van gebouwen, zowel particulier als bedrijfsmatig. Al in de ontwerpfase van een nieuw gebouw of tijdens de renovatie van een bestaand gebouw kan rekening worden gehouden met de mogelijkheid om dit type rolluiken toe te passen. Dat komt niet in de laatste plaats door het feit dat rolluiken (ook) zijn ontworpen om een gebouw energiezuinig te maken. Aluprof heeft daarom het opbouwrolluik SKT Opoterm in het assortiment. 

Buitenrolluiken kunnen in de winter voor een grote vermindering van verwarmingskosten en tijdens de zomerperiode voor een aangename koelte en dus lagere koelkosten zorgen. Behalve vanwege hun isolerende eigenschappen worden ze ook gewaardeerd ter bescherming van privacy en ter vergroting van het veiligheidsgevoel door een effectieve anti-inbraakbeveiliging. “Dat geldt zeker ook voor de rolluiken van Aluprof, want ze zijn geproduceerd met zorgvuldig geselecteerde materialen om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen”, aldus Emmanuel Gregoire, managing director van Aluprof in Dendermonde. 

“Dankzij rolluiken wordt een huis een plek waar we ons comfortabel en veilig voelen, zodat het prettig is om thuis te komen”, vervolgt Gregoire. De genoemde eigenschappen maken buitenrolluiken bijzonder populair. Volgens Gregoire is momenteel de meest gebruikte toepassing binnen deze productgroep het opbouwrolluik dat op het kozijn wordt gemonteerd. “De snelle en efficiënte montage zorgt ervoor dat ze de voorkeur krijgen van veel assembleurs en installateurs. Aluprof heeft deze trend een paar jaar geleden al voorzien, wat heeft geresulteerd in het ontwerp van een bijzonder veelzijdig en functioneel opbouwrolluik: de SKT Opoterm.” 

Veelzijdig en universeel
Het innovatieve SKT Opoterm opbouwrolluik­systeem is volgens Gregoire de juiste keuze voor wie een modern en integraal systeem wil. “Het kan worden gebruikt in zowel nieuwbouw als bij renovatie en stelt architecten en ontwerpers in staat om een optimale oplossing te kiezen. De montage gebeurt immers door de rolluikkast met behulp van een adaptatieprofiel direct op het raamkozijn te plaatsen.” Aluprof heeft vijf adaptieprofielen in het assortiment die compatibel zijn met de meeste raam- en deurprofielen in hout, aluminium of pvc. 

“De SKT Opoterm is een heel veelzijdig en universeel product dat montage zonder opbouw, gedeeltelijke opbouw of gehele opbouw mogelijk maakt, omdat de voorkant van de kast tegelijkertijd een ondergrond kan zijn voor eender welke afwerking, bijvoorbeeld crepie of stucwerk”, aldus Gregoire. “Daardoor is perfecte integratie in de gevel mogelijk. Ook kunnen de onderdelen die in het zicht blijven worden aangepast aan de kleur van het raamprofiel door een voorplaat in geëxtrudeerd aluminium te gebruiken.” 

Een unieke eigenschap van SKT Opoterm is volgens Gregoire de dubbele toegangsmogelijkheid in het geval dat een technische interventie noodzakelijk is. “Voor revisie kan immers worden gekozen voor toegang van onderaf of via de voorkant van de kast, en dit nog voor de eindmontage van het gehele rolluik.” 

Voor gebouwen met dunne muren, waar dus geen mogelijkheid is om het rolluik aan de binnenkant te verbergen, heeft Aluprof een oplossing in de vorm van een versie met afgeronde kap. “Een zeer esthetische oplossing die in elk interieur past en veel in Frankrijk wordt toegepast”, aldus Gregoire. 

Aluprof
Aluprof

IFT Rosenheim certificaat
SKT Opoterm van Aluprof heeft op het gebied van warmte-isolatie een certificaat verkregen van het gerenommeerde onderzoeksinstituut IFT Rosenheim. De onderzoeken zijn uitgevoerd voor kasten, waarbij het isolatiemateriaal EPS (Neopor) wordt gebruikt, conform de actueel geldende normen en berekenings­methoden. “De testresultaten waren uiterst gunstig”, stelt Gregoire tevreden vast. “Zo kreeg de SKT 230/170 met geïntegreerd muggenraam een warmtedoorgangscoëfficiënt van 0,73 W/(m² K), waardoor het mogelijk is grotere glasoppervlakken effectief af te schermen.” 

Aluprof biedt SKT Opoterm ook aan in een variant met smalle geleiders uit geëxtrudeerd aluminium voor maxi- en minilamellen. Daardoor is extra isolatie van de kozijnen mogelijk en wordt het warmteverlies beperkt. 

Solide en duurzame constructie
“De doordachte kastconstructie van de SKT Opoterm is gemaakt uit hoogwaardige pvc-profielen, waardoor het product extreem stijf en duurzaam is”, aldus Gregoire. “Dankzij de interne isolatie is de globale thermische isolatie verbeterd.” 

Verder biedt het Opoterm opbouwsysteem de mogelijkheid om links en rechts speciale stalen versterkingen aan te brengen om ook in het geval van brede rolluiken een goede en stabiele werking te garanderen. Deze versterkingen worden gekenmerkt door een eenvoudige constructie en zijn volgens Gregoire zo gevormd dat de esthetiek van het SKT Opoterm rolluik niet wordt verstoord. “De versterkingen zijn van buitenaf niet zichtbaar. De doordachte constructie van het systeem maakt het bovendien mogelijk om een combinatie van rolluiken in één kast te produceren. Een mogelijke optie is verder de installatie van een muggenraam in dezelfde rolluikkast, waarbij rolluik en muggenraam onafhankelijk van elkaar kunnen worden bediend.” 

“De rolluiklamellen die Aluprof voor de SKT Opoterm gebruikt, zijn gemaakt van aluminium van hoge kwaliteit, voornamelijk gevuld met schuim en hebben twee lagen PU/PA lakcoatings”, stelt Gregoire tot besluit. “De coating is zeer goed bestand tegen slijtage en weersinvloeden. Dankzij de schuimvulling zorgen de lamellen voor een goede thermische en akoestische isolatie.”  

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Aluprof